In Djent We Trust

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

● Meshuggah, Immutable, Atomic Fire, 2022.

● Animals as Leaders, Parrhesia, Sumerian Records, 2022.

Tinere, dacă ai început să cochetezi cu muzica metal, dar nu vrei să te asociezi nici cu trupele moderne ale genului, însă nici cu cele clasice încît să te acuze colegii de clasă că asculți muzica părinților, dacă te temi că Dream Theater țin de altă epocă, însă ai vrea totuși să te lipești de trupe ce au parte de un respect similar, dacă vrei un soi de metal pe care nu-l oxidează timpul, din care se construiesc componente de nave spațiale și nu motociclete, dacă vrei să urmărești muzicieni pentru care s-au construit chitare speciale și care scot sunete speciale, atunci ia aminte la recomandările de aici.

Mi-a luat mulți ani să pot digera un album Meshuggah de la un capăt la altul, iar materialele solo ale chitaristului Fredrik Thordendal nu pot să le înghit nici azi. Sînt seminarii masterclass de dificultate mediu-spre-avansat garnisite cu non-sensuri sonore, se ascultă cu un instrument în mînă, eventual alături de un profesor care să explice ce sînt microvariațiunea, poliritmia, intervalele largi întrețesute cu false contrapuncte pentru o frazare impredictibilă în care se pierd conceptele tradiționale de melodie și ritm. A cîntat cîndva în deschidere la Tool, în timp ce Tool își luau notițe, a importat în metalul extrem viziunea matematică asupra muzicii a lui Steve Reich, idee pe seama căreia revista Rolling Stone pune nașterea, după 2000, a subgenului „djent” pe tărîm american. Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.

Se zice că în anul în care Meshuggah are un album nou, trupele djent americane evită să scoată albume, așa că anul acesta scena e dominată de Immutable – care nu reinventează nimic, căci trupa trage încă dividende din patentele cu care a redefinit metalul tehnicist în anii ’90. Pentru tinerii cărora mă adresam în primul paragraf e albumul ideal, pentru un prim contact cît de cît lubrifiat (prin cîteva solo-uri prietenoase), căci istoria trupei e ceva mai abrazivă decît ce se aude aici, menită să stimuleze abilități utile într-o școală de inginerie. Concertul anunțat în cadrul Festivalului Artmania ar putea să ducă la creșterea neașteptată a numărului candidaților pentru universitățile tehnice din țară.

Există totuși o trupă de metal poliritmic pe care nu o pot expedia drept una ce aleargă în urma celor de la Meshuggah, ci chiar a luat un oarecare avans, sau a făcut măcar cîțiva pași în lateral adoptînd ingrediente de care suedezii nu s-au atins niciodată – mai multă melodie și o secțiune ritmică condimentată electronic. E vorba de trio-ul american Animals as Leaders coordonat de Tosin Abasi, la rîndul său un nume prezent în istoriile chitaristice rock recente, autor de tutoriale muzicale și chiar constructor de chitare (Abasi Concepts), totodată și un fan declarat al lui Fredrik Thordendal, deși, dintre cei doi, Abasi îmi pare că explorează teritorii mai largi și mai primitoare.

image

După ce plătiți tributul ascultării noului material Meshuggah recomand albumul Animals as Leaders ca pe o recompensă. Americanii au îndulcit sound-ul propunînd chiar unele conexiuni cu școala de gîndire Dream Theater. O contribuție importantă, ca producător și al patrulea membru al trupei, vine și din partea lui Misha Mansoor, responsabil cu prima apariție a subgenului djent pe listele Grammy – deocamdată cu trupa sa principală Periphery, dar și albumul de față îmi pare un favorit pentru anul ce vine.

Aron Biro este autorul blogului https://aronbiro.blogspot.com.

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.