„Îmi plac la nebunie Stevie Wonder și Bach” - interviu cu Avishai Cohen

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
„Îmi plac la nebunie Stevie Wonder și Bach”   interviu cu Avishai Cohen jpeg

Cu prilejul celui de-al treilea concert al lui Avishai Cohen în România (joi, 25 aprilie, ora 20.00, Sala Radio din Bucureşti), reluăm un interviu pe care muzicianul israelian l-a acordat în 2011 Dilemei vechi:


Considerat unul dintre cei mai spectaculoşi şi mai versatili basişti de jazz contemporani, israelianul Avishai Cohen vine pentru a doua oară în România pe 21 iulie, la Festivalul de Jazz de la Gărîna. Şcolit în pian, bass electric şi contrabas, fost membru al sextetului Origin, condus de Chick Corea, şi mare fan al sonorităţilor latino, Avishai Cohen este considerat de ziarul Jerusalem Post cel mai de succes produs de export din jazzul israelian. La Gărîna, Avishai Cohen va concerta, în seara de 21 iulie, în formula sa preferată, cea de trio, alături de pianistul Omri Mor şi de tobarul Amir Bresler.


Cum a intervenit muzica în viaţa dumneavoastră? Vorbim despre moştenirea unor gene muzicale sau, pur şi simplu, despre o întîmplare? 

Totul a început din copilărie, în muzică găseam mereu bucurie şi libertate. Copil fiind, imaginaţia mea era stimulată de muzică. Cred că, la un moment dat, muzica era singurul mod prin care-mi puteam exprima sentimente, iar această nevoie de a comunica anumite stări a devenit din ce în ce mai puternică în timp. În casa în care am copilărit muzica era un element foarte important. Mama mea este o persoană cu pronunţate înclinaţii artistice; pe vremuri, preda arta în şcoală, iar în casă obişnuieşte să cînte mai tot timpul. În plus, în casa noastră s-a auzit muzică mereu, clasică sau alte genuri, fie că venea de la radio sau de la vinilurile mamei mele, ceea ce mi-a influenţat enorm dezvoltarea muzicală ulterioară. 

 Aţi început cu pianul şi aţi ajuns la bas. Cum s-a produs această migraţie între instrumente? 

Pe cînd aveam 14 ani, eram în St. Louis şi aveam un profesor de pian pe nume Lloyd Bartlett, mare fan stride piano (stil dezvoltat pe Coasta de Est în anii ’20, bazat pe ritmuri de marş şi ragtime, o formă primitivă, dar foarte spectaculoasă de jazz, ai căror exponenţi de marcă au fost James Price Johnson, Thomas „Fats“ Waller, Art Tatum, Oscar Peterson sau Thelonious Monk – n. red). În acelaşi timp, în perioada liceului, ascultam foarte mult rock britanic, iar asta m-a făcut foarte curios în privinţa basului electric. Am început să studiez cu un mare basist şi profesor, Jay Hungerford, care mi-a cîntat, la unul dintre cursuri, ceva din Jaco Pastorius. Ceea ce am auzit atunci m-a lovit ca un ciocan. În doar cîteva minute, muzica lui Jaco mi-a schimbat viaţa. 

 Ce a urmat după perioada petrecută în St. Louis? Cum aţi evoluat artistic? 

M-am mutat în New York cînd aveam 21 de ani, cu scopul bine definit de a urma o carieră de basist de jazz. Tot timpul am fost deschis la multe alte genuri, de la muzică latino pînă la funk şi reggae, aşa că m-am îmbibat de foarte multă muzică din care se cînta/asculta la New York în acea vreme, jazz, în mod special. Am început să cutreier cluburile şi să cînt pe scene pe care cîntaseră mulţi muzicieni celebri înaintea mea, şi am crescut din asta. Mi-am construit, încet-încet, încrederea că pot deveni un muzician important. Am cunoscut şi mulţi oameni de mare valoare, astfel că evoluţia mea a fost una cît se poate de firească. 

 Care au fost întîlnirile decisive, artistic vorbind, din viaţa dvs.? 

Am trăit experienţe memorabile în toate colţurile lumii, şi asta mi-a influenţat, într-un fel sau altul, exprimarea muzicală. Îmi este foarte greu să aleg doar cîteva dintre întîlnirile importante, dar cred că cea mai importantă dintre toate este descoperirea muzicii lui Jaco Pastorius. Asta a fost o descoperire atît de puternică, încît mi-a influenţat decisiv cariera, a creat o nouă direcţie artistică pentru mine. De asemenea, cînd m-am mutat la New York am fost foarte atras de salsa, dar şi de diferite ritmuri afro-caraibiene. Am început să studiez muzica latină şi am început chiar să şi cînt cu mulţi muzicieni latino. S-a dezvoltat o conexiune foarte puternică cu acest gen de muzică şi asta mi-a modelat în mare măsură atît forma de exprimare instrumentală, cît şi maniera de a scrie muzică. Este un element important în viaţa mea.

 Ce muzică ascultaţi? 

Ascult o grămadă de muzică, bineînţeles. Muzică clasică, piese pop şi multe alte genuri, cele mai multe primite de la prieteni. Îmi plac la nebunie Stevie Wonder şi Bach, dar ascult cu mare plăcere multă muzică nouă, dacă e de calitate. 

 Credeţi că trioul este forma de exprimare supremă în jazz? 

Este, în mod cert, un format care mi-a plăcut dintotdeauna, indiferent dacă e vorba de imprimări de studio sau de concerte live. Formula de trio permite foarte multă libertate de expresie şi-i implică total pe toţi cei trei membri. Sînt convins că este una dintre cele mai eficiente formule… Am cîntat mult în trio, şi voi continua să fac asta. Chiar şi la Gărîna vin cu un trio, ceea ce e pe sufletul meu. 

 Ce tabieturi aveţi cînd scrieţi muzică? 

În majoritatea cazurilor, scriu atunci cînd sînt acasă, în faţa pianului. Îmi place să am mult timp la dispoziţie pentru asta, sper ca la anul să petrec mai mult timp acasă, scriind muzică. Pe de altă parte, există momente în care scriu în timpul turneelor, ceea ce e natural, avînd în vedere faptul că petrec majoritatea timpului între hoteluri, avioane şi săli de concerte. 

 Care este povestea din spatele recentului album Seven Seas? Este o întoarcere la origini? 

Pe Seven Seas am găsit echilibrul pe care l-am căutat cu înverşunare pe albumul Aurora, care a fost o evadare din formula clasică de trio. Am vrut să concentrez atenţia publicului pe versuri şi pe pasajele vocale. Am format un grup special pentru acest CD, apoi am plecat în turneu pentru doi ani, iar rezultatul este Seven Seas. Părţile vocale sînt încă prezente, dar mai puţin stridente. Procentajul mai ridicat de jazz pur este datorat faptului că noile piese sînt rezultatul unor ani de turnee împreună. Consider că acesta este cel mai firesc curs în jazz, creaţie prin interacţiune permanentă. Esenţa pe Seven Seas este finul echilibru dintre cîteva dintre albumele mele precedente şi multe elemente noi. 

 Care este relaţia dvs. cu Universul?

Natura este cea care are cea mai mare influenţă asupra mea, indiscutabil. Mirosurile, culorile, tot ceea ce mă înconjoară îmi afectează emoţiile, cred că asta se reflectă vizibil, la un moment dat, în muzica pe care o compun. Sau, cel puţin, îmi place să cred că aşa e.

 Aţi fost deja în România, ce amintiri aveţi de aici?

Data trecută cînd am fost în România am prezentat un proiect duo, cu Shai Maestro la pian, dar sînt nerăbdător să ofer spectatorilor de la Gărîna şi muzica de pe noul album, împreună cu Amir Bresler şi Omri Mor – ambii sînt nişte muzicieni tineri şi extrem de talentaţi din Israel. Sper să mă distrez cel puţin la fel cum am făcut-o şi la vizita anterioară!

 a consemnat Cătălin TOADER

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

cheltuieli buget depositphotos1 jpeg
Inundațiile au făcut ravagii în țară Foto   IGSU jpg
Sute de oameni evacuați, case și drumuri inundate în mai multe județe. Inundațiile fac prăpăd în România
Aproximativ 400 de persoane din patru judeţe au fost evacuate preventiv din cauza inundaţiilor, în ultimele 24 de ore, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Screenshot 2025 05 29 102236 png
Un pompier din Giurgiu, decorat de MAI și desemnat Cetățean de Onoare după ce a salvat viața unui bărbat prin telefon
Un pompier din Giurgiu a fost desemnat Cetățean de Onoare al comunei Malu pentru întreaga carieră dedicată salvării de vieți omenești. Distincția vine la doar câteva luni după ce pompierul a salvat, printr-un apel la 112, viața unui bărbat care se înecase cu mâncare.
cartofi noi, foto shutterstock jpg
Secretul pentru cartofi noi perfecți la cuptor. Ce să pui în tavă pentru o crustă crocantă și un interior fraged
Cartofii noi sunt deliciul sezonului, aromați, ușor dulci și mai fragezi decât cei clasici. Prin urmare, dacă îți dorești să pregătești astfel de delicatese la cuptor, dar îți este teamă că se vor lipi de tavă sau nu vor ieși cu acea crustă aurie și crocantă, avem pentru tine soluția salvatoare!
Foto: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS)
Relațiile politico economice româno franceze: Realizarea primelor elicoptere românești
La sfârşitul anilor `60 ai secolului XX, în Europa de Est s-a făcut simţit un curent politic de „detaşare”, de „cvasi-independenţă” faţă de linia politică impusă de Moscova statelor satelitare comuniste. Unele state comuniste, în speţă Ungaria şi Cehoslovacia, au încercat să-şi edifice un regim poli
image png
Nu ai grădină? Nu-i nimic. Cultivă trandafiri în borcan, fără pământ și lasă-i să te uimească cu frumusețea lor
Timp de secole, trandafirii au fost sinonimul eleganței, romantismului și, să fim sinceri, al florilor puțin cam scumpe. De la buchetele extravagante de Ziua Îndrăgostiților la florile de nuntă cu prețuri amețitoare, trandafirii au fost întotdeauna pe piedestal.
Mircea Lucescu a câştigat Cupa UEFA (actuala Liga Europa) cu Şahtior Doneţk
Ucrainenii au plecat cu trofeele peste Ocean. Cupa câștigată de Mircea Lucescu și de Răzvan Raț în 2009, dusă în Canada
Naționala de fotbal a Ucrainei se află în turneu în Canada, ocazie cu care a cărat în bagaje trofeele câștigate de echipele de club.
mirela vaida instagram jpg
Mirela Vaida, dezvăluiri inedite despre copilărie. Vedeta a fost crescută cu reguli militare: „Am primit o educație spartană, nu puteai să miști un deget”
Mirela Vaida rămâne una dintre cele mai vizibile și comentate figuri ale televiziunii românești. Personalitatea sa energică și stilul direct o fac imposibil de trecut cu vederea, stârnind deopotrivă admirație și critici. Recent, vedeta a vorbit despre educația pe care a primit-o de la părinții săi.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Adaugă aceste alimente în dieta ta pentru a reduce riscul de cancer de colon
Cancerul de colon este în creștere, mai ales în rândul persoanelor tinere. Un medic susține că includerea unui singur tip de alimente în dieta ta poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta această afecțiune.