„Hip-hop-ul e a doua mea natură, după cea de rocker“ – interviu cu Adrian DESPOT

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
„Hip hop ul e a doua mea natură, după cea de rocker“ – interviu cu Adrian DESPOT jpeg

Fost profesor şi jurat la Vocea României, Adrian Despot (n. 1976) va fi el însuşi concurent, împreună cu trupa sa Viţa de Vie, într-un musical battle împotriva trupei Subcarpaţi. Confruntarea, care va avea loc pe 9 octombrie la Sala Polivalentă din Bucureşti, presupune cîteva runde şi cîte un invitat-surpriză din partea fiecărei trupe. Publicul va decide, prin aplauze, trupa cîştigătoare pentru fiecare rundă în parte. 

Ați fost jurat şi mentor în Vocea României, acum sînteți curatorul evenimentelor muzicale la Institutul Qreator; v-a schim-bat asta statutul în vreun fel? Mai aveți furie, ambiţie, obsesii? Rocker afabil şi plin de bun-simţ, sînteți un fel de Dave Grohl al României…

Ambițios n-am fost niciodată. De furie am încercat să mă vindec, pentru că mă distrugea pe interior. Am reușit s-o înlocuiesc cu dragoste, ea mi-a devenit combustibil, însă trebuie să am un ochi mereu treaz pe situație. Furia e încă acolo, am crescut cu ea. Iar obsesiile le-am dărîmat, una după alta. Sau le-am transformat în cîntece. Cît despre comparația cu Grohl, o iau ca pe o glumă. Nu știu să cînt la tobe.

Ce s-a schimbat şi ce-a rămas la fel în trupa Viţa de Vie, în ultimii douăzeci şi ceva de ani?

Totul și nimic. Totul, pentru că sîntem cu totul și cu totul alți oameni față de cei care eram acum douăzeci şi trei de ani; și nimic, pentru că încă funcționăm după aceleași instincte creative și avem aceeași poftă de muzică și de viață.

Ce urmează după albumul dublu Șase/Șase lansat, în două etape, de-a lungul ultimilor trei ani?

Urmează lansarea primului vinil din discografie, albumul Fenomental, care anul acesta împlinește 20 de ani, sărbătorit printr-un turneu național în care îl vom cînta integral. Apoi, pe 1 decembrie, vom lansa primul album live din discografia noastră, Vița de Vie – În corzi, Live @ Awake. Este concertul susținut anul trecut alături de Filarmonica de Stat din Tîrgu Mureș. Acesta se va lansa în format video, vinil și digital.

Într-un top al încasărilor din muzică pe anul trecut conducea Ştefan Bănică Jr., iar restul trupelor, cît de cît rock, din primele zece poziţii erau Voltaj şi Holograf. Pe YouTube, românii accesează clipuri pop şi manele, primele trupe în topul accesărilor fiind B.U.G. Mafia şi Paraziții. Ce credeți că spune asta despre rock-ul românesc, deopotrivă artişti şi public?

Nimic. Trăim într-o cultură/perioadă în care cantitatea pare să impună valoarea, însă nu e așa. Valoarea nu este dată de numărul de vizualizări. Cele mai multe vizualizări pe YouTube sînt extorsiuni ale unor degajamente, bîlbe, flatulențe, „şase cai frumoși“ și „trei în pula mea“. Gangnam Style și alte produse destinate exclusiv vînzării, fără valențe artistice – un sine qua non pentru valoare.

B.U.G. Mafia și Paraziții își merită vizualizările, sînt două trupe cult ale României post-decembriste, oricît de mult i-ar deranja pe unii lucrul acesta. Iar rock ul, well, așa cum îl facem noi, n-a avut niciodată ca scop cîștigul financiar. E drept că și acesta are un rol important în ecuație, însă, de fiecare dată cînd am avut de ales între un cîștig financiar și unul emoțional, l-am ales pe cel din urmă. E drept că rock-ul românesc nu dă randament pe YouTube. Vinde, în schimb, cele mai multe bilete la concerte. De ce n-ar consta exact în asta valoarea lui?

adrian despot la radio jpg jpeg

„O să fie măcel!“

Pe 9 octombrie la Sala Polivalentă va alea loc un battle între Viţa de Vie şi Subcarpaţi, juriul fiind publicul. Dat fiind că rock-ul nu mai e la modă, iar Subcarpaţi sînt probabil cea mai populară trupă românească a momentului, ei fiind oricum şi mai mulţi, şi mai dexteri în improvizaţie deopotrivă pe text şi beat, cum credeți că veţi face faţă?

Trecînd peste faptul că mă faci demodat și invalid, man, tu nu știi cu cine stai de vorbă! O să fie măcel!

Ce legături (mai) aveți cu hip-hop-ul? La noi au fost puţine colaborări între rock şi hip-hop…

Me love it! Încă de la mijlocul anilor ’90 am început să produc diverse trupe autohtone, apoi am tot colaborat cu mai mulți artiști de gen și cu DJ. Hip-hop-ul e a doua mea natură, după cea de rocker.

În ultimii ani, Tudor Chirilă, spre exemplu, a fost foarte implicat civic pe reţelele sociale, punîndu-şi deseori în joc imaginea şi riscînd să-şi alieneze publicul. Dvs. cum vă raportați, ca artist, la problemele politice şi sociale ale societăţii?

Cu scepticism. Atîta timp cît dihotomia s-a instalat ca unic sistem de judecată, părerile mele ar fi anacronice. Plus că mi s-ar părea nefiresc să capitalizez în online mai mult pe opiniile politice decît pe muzica mea. Scandalul a vîndut tot timpul mai bine, like-ul este ochiul dracului… Trebuie să am grijă să nu-mi scape piciorușul. Ca să nu risc lucrul ăsta, prefer să mă exprim, inclusiv politic, doar atunci cînd simt eu nevoia, fără să țin cont de trend-uri, evenimentele hot și highlight-urile zilei, așa cum o fac utilizatorii de Facebook cu pretenții.

Vara asta, David Gilmour şi-a vîndut, în cadrul unei licitaţii ţinute la Christie’s, 127 de chitare pentru mai mult de două milioane de dolari, bani pe care i-a donat unui ONG care se ocupă de schimbările climatice. Dvs. pentru ce cauză planetară v-ați vinde chitarele?

Eu nu sînt Gilmour, chitarele mele valorează doar cîteva sute de euro. Prefer să le păstrez și să fac muzică cu ele. Melodii gen „#ialapet“, care expun și atacă probleme planetare. Muzică armă. 

a consemnat Marius CHIVU

*****

Chestionar

● Cel mai recent album cumpărat: Jimi Hendrix, Axis: Bold as Love (analogue production, vinil presat direct după benzile originale master).

● Cel mai ascultat album din ultima vreme: Marked for Death, Emma Ruth Rundle.

● Albumul pe care l-ați face cadou oricui: Agnes Obel, Aventine.

● Cu ce muzician din prezent ați colabora: Lista e lungă și mereu deschisă.

● În deschiderea cărei trupe ați cînta: Pentru nici una. Și nu din aroganță, dar chestia asta se face doar pentru palmares, iar palmaresul mă lasă total rece.

● Ce trupă din istorie ați fi vrut să vedeți live: Rage Against The Machine.

● Care dintre genurile muzicale vă este (cel mai) indiferent: Opera.

● Un instrument la care ați vrea să ştiți să cîntaţi: Hmm, la toate! Dar, cel mai aproape, la fluier.

● Un muzician român cunoscut prea puţin: Cosmin Vaman.

● O trupă românească tînără care v-a atras atenţia: Cardinal.

● Un vers pe care vi l-ați tatua pe corp: Îmi vin din cînd în cînd unele, dar din fericire le uit înainte să concretizez.

● Un film recent: Once Upon a Time in Hollywood, regia Quentin Tarantino.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlamen, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.
shutterstock 2290704127 jpg
Elon Musk, uluit de noul cip cuantic al Google, care ar „rezolva o provocare cheie” veche de aproape 30 de ani
Google a anunțat că noul său cip de ultimă generație, Willow, poate efectua calcule ce le-ar lua computerelor obișnuite mai mult decât vârsta universului să le finalizeze.
70077412 1004 webp
Germania: Amenințările cibernetice și lecția românească
Îngrijorările stârnite de tentativele de manipulare a opiniei publice de către actori antidemocratici, așa cum s-a întâmplat în România, sunt în creștere și în Germania, unde în februarie vor avea loc alegeri anticipate.
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
Radu Drăgușin are un contestatar puternic în Anglia. Își face românul bagajele?
Radu Drăgușin a disputat 8 meciuri în sezonul actual din Premier League și nu i-a convins pe toți.