Grandomanie

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Grandomanie jpeg

● Omar Rodriguez-Lopez, Sworn Virgins, Ipecac Recordings, 2016. 

Portoricanul Omar Rodriguez-Lopez a lăsat o puternică amprentă asupra istoriei rock începînd cu finele anilor ’90, în calitate de chitarist al trupelor The Mars Volta și At the Drive-in. Este unul dintre responsabilii-cheie pentru redefinirea etichetei de rock progresiv – scoasă din semantica atribuită în deceniile precedente (de la Pink Floyd la Dream Theater) și adusă spre înțelesul multifațetat din zilele noastre, cu multiple manifestări prefixate de particula „post“ pentru a sugera pasul înainte.

Sworn Virgins este primul dintre cele 12 (douăsprezece) albume solo lansate de chitarist în a doua jumătate a anului curent, un proiect grandoman amintind ca anvergură de demersurile unor Buckethead ori John Zorn și înlesnit de Ipecac Records – casa de discuri patronată de Mike Patton. Materialul prezintă, după cum se poate intui, cîteva dintre extravaganțele de producție asociate cu respectiva casă de discuri, însă pe ansamblu sună ca un album The Mars Volta simplificat și sărăcit de slaba implicare a resursei umane – singurul acompaniator este bateristul Deantoni Parks (tot din The Mars Volta), responsabil aici și cu sintetizatoare menite să umple spațiile aerisite ale acestui format duo rock cu ingrediente pop. Comparativ cu albumele solo ale unei personalități muzicale similare și din aceeași generație – Jack White –, avem aici un proiect mai casnic și mai cîrpit, cu excese digitale și distorsiuni ce amintesc uneori și de The Flaming Lips. Formatul de duet rock decorat cu sintetizatoare duce cu gîndul și la direcția recentă, „psihedelică“, a celor de la The Black Keys.

Anvergura care lipsește din muzică e compensată de cantitatea de albume scoase de Lopez în cursul anului și în oarecare măsură rarefierea sound-ului de pe Sworn Virgin se poate pune pe seama faptului că artistul și-a răsfirat ideile între cele 12 discuri pe care le tot scoate de o vreme, la intervale de cîte două săptămîni. Chitaristul s-a străduit să asigure și o distincție stilistică între aceste materiale – unele se apleacă mai mult înspre pop, altele spre folk ori punk, așa că fiecare disc luat separat apare drept îngrădit în mod asumat într-un spațiu de manevră restrîns, care să-i delimiteze identitatea față de celelalte discuri. Sworn Virgins e albumul industrial al acestei colecții, mai apropiat de piesele stridente ale lui Jack White (dacă tot l-am pomenit) ori ale lui John Frusciante (implicat la un moment dat și în această suită de albume), iar pe alocuri poate trece drept o versiune mai distorsionată a muzicii celor de la Queens of the Stone Age.

The Mars Volta atinseseră statutul la care fandomul lor are un comportament fanatic-sectant, iar proiecte precum cel deschis cu acest album sînt menite să demonstreze capacitățile supraumane ale unei categorii de muzicieni care reușesc să inspire fanilor sentimente religioase. Rock-ul progresiv a dat mereu dovadă de astfel de vanități, însă în trecut, în condițiile unor costuri mai mari pentru producția de muzică, ele se manifestau în alte forme – cu precădere în desfășurări de forțe live (spectacole conceptuale pe gheață, cu orchestre, The Wall etc.). Astăzi maratoanele de producție muzicală sînt mai accesibile și ceva mai comune, iar Rodriguez-Lopez a decis să-și marcheze în acest fel o cotitură majoră în carieră – lăsarea în urmă a numelui The Mars Volta și mult așteptata resuscitare a grupului său original, At the Drive in. Va fi interesant de văzut dacă după debitul de albume din acest an i-a mai rămas ceva muzică pentru respectiva resuscitare. 

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.