Exotic & orchestral

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie ÔÇô 4 mai 2022
Exotic & orchestral jpeg

ÔŚĆ Efterklang, Windflowers, City Slang, 2021.

ÔŚĆ Mabe Fratti, Ser├í que ahora podremos entendernos, Tin Angel Records , 2021.

Re├«ncep concertele. Au ├«nceput deja, cu c├«teva evenimente timide ├«n martie, ceva mai multe ├«n aprilie ╚Öi o mul╚Ťime de festivaluri repliate pentru la var─â ├«n speran╚Ťa unei deful─âri de public care s─â compenseze m─âcar par╚Ťial pierderile sectorului pe durata pandemiei. Despre pierderile r─âzboiului r─âm├«ne s─â discut─âm alt─â dat─â, am fost asigura╚Ťi c─â stocul de iod e suficient; vom fi pe la festivaluri oricum, fie ╚Öi de-o fi ninsoare nuclear─â. Imaginea chitaristului de pe camionul ceremonial din Mad Max: Fury Road e mai plauzibil─â ca oric├«nd. Dar p├«n─â la festivalurile verii avem c├«teva concerte de club care ne vor reobi╚Önui cu socializarea, cu ie╚Öitul din cas─â, cu cozile la garderob─â.

Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor. Un album prog-pop compus ├«n perioada pandemiei pentru a fi savurat la cap─âtul ei, cu promisiunea unei ├«mprim─âv─âr─âri a omenirii care se pare c─â mai ├«nt├«rzie; dar Efterklang au purces oricum la a ├«mp─ârt─â╚Öi sound-ul speran╚Ťei contagioase, prozeli╚Ťi ai unui optimism dificil de justificat. Albumul e sc─âldat ├«n muzic─â electronic─â f─âr─â s─â par─â excesiv digitizat, influen╚Ťat ├«n egal─â m─âsur─â de ABBA, scena islandez─â (╚Öi pop ╚Öi rock) ╚Öi electro-pop-ul condimentat cu glitch ori e╚Öantioane pre├«nregistrate. Coral, orchestral, uneori dansant, se ├«nscrie ├«ntr-un subtil reviriment al pop-ului non-trivial de care au ├«ncercat s─â profite recent ╚Öi relans─ârile ABBA sau Tears for Fears (ultimii mai cu succes dec├«t primii). Eticheta╚Ťi ├«n trecut drept art-rock, ╚Öi chiar post-rock, trupa a fost pomenit─â ├«n acelea╚Öi paragrafe cu Sigur R├│s, Arcade Fire ori Nils Frahm, dar noul album e premeditat pop, amiabil ╚Öi ├«ncurajator cu ascult─âtorul, nu eman─â ambi╚Ťiile eclectice ╚Öi conceptele grandomane cu care trupa a cochetat ├«n trecut (m─â g├«ndesc la perioada Piramida ╚Öi concertele cu orchestr─â simfonic─â). E un drum cu care s-au mai intersectat, dar pe acest album ├«l urmeaz─â cu n─âdejde terapeutic─â ╚Öi cu o euforie ce sfideaz─â vremurile.

942 17 biro coperta2 jpg jpeg

├Än deschiderea concertului va fi Mabe Fratti, care vine din Guatemala ╚Öi din Mexic propun├«nd vocalize latino cu instrumenta╚Ťie peisagistic─â ce va contrasta exotic cu pop-ul orchestral subscandinav. ├Ämp─ârt─â╚Öe╚Öte ├«n acest turneu cu Efterklang candoarea ╚Öi misiunea de mesageri ai prim─âverii, dar o face mai altfel, prezen╚Ťa artistei fiind camuflat─â ├«n straturi de sunete ambientale, meteorologice ╚Öi un violoncel ce pare ├«nsufle╚Ťit. Artista e la ├«nceput de carier─â, dar materialele sale au fost bine primite ╚Öi promovate de cei aten╚Ťi la talente defavorizate (Pitchfork, Guardian). Ar fi putut s─â fie folk, dar s-a reformatat radical prin folosirea violoncelului ├«n locul chitarei, cu decora╚Ťiuni discrete de electro-percu╚Ťie. Se aud ╚Öi p─âs─ârele ori efecte similare unor insecte ├«nv─âluind vocea diafan─â, fream─ât─â ╚Ötime ale apelor ╚Öi ale p─âdurilor, e o alchimie sonor─â cu miz─â emo╚Ťional─â ╚Öi naturalist─â. Albumul s-a n─âscut din experien╚Ťa de carantin─â a lui Mabe Fratti ├«n tab─âra artistic─â La Ordu├▒a de l├«ng─â Mexico City, unde a improvizat ╚Öi a ÔÇ×diagramatÔÇŁ sunete (dup─â cum ├«╚Öi denume╚Öte ea ├«ns─â╚Öi procesul creativ) al─âturi de al╚Ťi muzicieni care au contribuit la experien╚Ť─â ╚Öi ulterior la ├«nregistr─âri ÔÇô Claire Rousay, Tajak ├«i ├«mp─ârt─â╚Öesc preocuparea pentru contextualizarea muzicii cu ├«nregistr─âri din natur─â ori electro-simul─âri ale acestora. E posibil s─â fim prea ├«ncr├«ncena╚Ťi pentru aceste concerte de muzic─â botanic─â-floral─â, dar e la fel de posibil s─â ne ajute s─â vedem dincolo de ├«ncr├«ncenare.

Efterklang vor concerta ├«n Control Club, pe 28 aprilie, cu Mabe Fratti ├«n deschidere.

Aron Biro este autorul blogului https://aronbiro.blogspot.com.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.