Exerciţiu de simpatie

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Exerciţiu de simpatie jpeg

● The Flaming Lips With Yoko Ono/Plastic Ono Band, Lovely Sorts of Death Records, 2011. 

Dacă ignorăm durata şi structura de EP (4 piese totalizînd 20 de minute), sînt o mulţime de asemănări între acest material şi recent recenzatul/controversatul Lulu, colaborarea dintre Lou Reed şi Metallica (revin cu a-l recomanda drept un album care creşte în timp). The Flaming Lips nu-s chiar Metallica, dar nici departe – rockeri americani marcaţi de unele tragedii şi de căutări spirituale în direcţii greşite, vînduţi drept trupe underground şi indie de către corporaţiile care le ţin spatele şi care au inventat termenii ăştia, mereu indecişi cu privire la direcţia în care ar trebui să le apuce carierele, dar pînă la urmă băieţi descurcăreţi. Yoko Ono nu e chiar Lou Reed, e chiar mai în vîrstă decît el. Nu îmi amintesc cînd am văzut ultima dată un om de vîrsta ei dansînd. E posibil să nu fi văzut niciodată, are cu 15 ani mai mult decît Ozzy. Ştiu că am mai folosit repere din astea, dar în astfel de cazuri mi se par deosebit de elocvente. Yoko s-a învîrtit în aceleaşi cercuri ca şi Lou (şi, prin urmare, Andy Warhol), a performance art-ului newyorkez convertit în pop art cînd au început să curgă banii, apoi în experiment incomprehensibil cînd au încetat să mai curgă. Din anumite considerente, cariera lor a determinat-o mai degrabă pe a lui Lady Gaga, decît pe ale celor de la The Flaming Lips, respectiv Metallica. De aici şi senzaţia de „contra naturii“ pe care o dau aceste colaborări. Dacă în celălalt caz aveam ceva cu Metallica, aici Yoko Ono mi-era cea antipatică, însă în cazul ei nu-mi pot explica de ce. La o analiză rece, cred că de vină sînt mass-media şi fanii Beatles – ei mi-au inoculat sentimentul, au blamat-o şi demonizat-o pentru cursul ultimei părţi a vieţii lui Lennon. Cred că liderul trupei HIM e cel care zicea că e normal ca rockerii care se însoară să scoată muzică tot mai proastă, căci odată scopul atins, demersul îşi pierde sensul.

Profitînd de audiţia acestui EP, am făcut un exerciţiu de simpatie şi am realizat că Yoko Ono s-a străduit să-şi facă un nume propriu şi să nu trăiască doar din pensia de urmaş. A avut şi libertatea financiară de a face tot ce i-a trecut prin cap, însă ar fi putut face lucruri mult mai comode. Yoko Ono pare mulţumită, în trupa ei, Plastic Ono Band, cîntă şi compune cu Sean Lennon, fiul ei şi unicul purtător de cod genetic lennonian. De Revelion a cîntat în deschiderea celor de la The Flaming Lips şi cu această ocazie au lansat o ediţie ultra-rară de numai două mii de cópii a EP-ului de faţă. Pînă la urmă, materialul a ieşit şi pe alte canale, iar reacţiile par similare cu cele la Lulu: ce caută indivizii ăştia pe aceeaşi scenă, pe acelaşi disc, pe aceleaşi piese?

„The Fear Litany“ (ascultă aici) ocupă jumătate din EP şi începe ca o abstracţiune atonală, în care Yoko gîngureşte versuri din Dune al lui Frank Herbert, acompaniată de un fundal electro-noise de modă veche, generaţia Throbbing Gristle. Pe la jumătate intră în joc americanii şi reuşesc să vireze într-o direcţie mai epică şi mai uşor de mestecat. „Do It!“ începe tot zgomotos, cu Yoko Ono încercînd să-i irite pe ascultători prin repetarea enervantă a titlului piesei, însă din nou ajungi la finalul ei cu senzaţia că de fapt n-a fost deloc o mizerie, cum părea. Ceva se întîmplă din mers cu piesele astea! „Brain of Heaven“ e favorita mea, mult mai accesibilă, în stilul dream pop al coloanei sonore de pe recentul Drive. Discul se încheie cu „Atlas Eets Christmas“, un colind psihedelic cu clopoţei, corelat cu Revelionul la care s-a lansat produsul, şi totodată o piesă pop puternic contrastantă cu promisiunile hiperabstracte ale începutului acestui EP. În cele din urmă, materialul creşte semnificativ la ascultarea în surdină, texturile sînt rafinate şi subliminale, te surprinzi auzindu-le în cap fără să ştii unde le-ai ascultat. Cred că şi recentul album David Lynch a încercat ceva în această direcţie, însă experienţa muzicală a celor implicaţi aici a dus la un rezultat care se lipeşte mai uşor de ascultător. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

  

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cine este News Daddy, tiktokerul care a anunțat atentatul asupra lui Trump de la „Beach, Please”. Dylan Page: „Nu e o glumă, se întâmplă chiar acum” VIDEO
Dylan Page, un creator de conținut pe Tik Tok, cu peste 11 milioane de urmăritori, a fost primul care a anunțat tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. TikTok-erul se afla la festivalul „Beach, Please”, când a publicat știrea.
image
Tentativa de asasinat asupra lui Trump. Mișcarea salvatoare pe care a făcut-o fostul președinte chiar înainte ca glonțul să îl lovească FOTO VIDEO
Imaginile și informațiile despre tentativa de asasinare asupra lui Donald Trup, continuă să șocheze. O nouă înregistrare video arată mișcarea salvatoare pe care Donald Trump a făcut-o chiar în momentul în care un glonț a trecut pe lângă capul fostului președinte la mitingul din Butler, Pennsylvania.
image
Cum salvăm, pe caniculă, legumele din grădini și solarii. Fermier: „Se coace și roșia cât nuca, e de speriat”
Temperaturile de cuptor din ultimele zile pun la grea încercare și culturile din grădini și solarii. Legumicultori cu experiență spun ce putem face pentru a salva pe caniculă din munca de câteva luni și a ne bucura de legume din grădina proprie.

HIstoria.ro

image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?
image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.