Eșichierul folkist

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Eșichierul folkist jpeg

● Rome, Parlez-vous hate?, TRISOL, 2021.

● Cinder Well, No Summer, Free Dirt Records, 2021.

Recomand muzica folk ca pe șerbetul necesar pentru a reseta gustul între două feluri de mîncare. Cursurile de educație senzorială spun însă că și tacîmurile mai schimbă gustul mîncării, așa că recomand aici două albume folk care sună radical diferit, în primul rînd din pricina felului în care sînt acordate și construite chitările, ori a faptului că unul are voce masculină, iar celălalt feminină, dar să nu fim heteronormativi tocmai în muzică, spațiul cu cea mai fluidă libertate de exprimare din istorie.

Rome e proiectul lui Jérôme Reuter din Luxemburg – cetățenia îl îndreptățește să aibă în muzica sa unele poziții politice despre istorie, Spațiul Schengen, Uniunea Europeană, relația bătrînului continent cu SUA. Trăind în Italia, a conceput un album despre sacrificiul soldaților italieni în al Doilea Război Mondial, ceea ce i-a atras eticheta de fascist; în timpul înregistrărilor la The Dublin Session a cochetat cu terorismul irlandez; pe albumul Flowers from Exile a fost comunist, iar piesa de anul trecut „On Albion’s Plain” a fost interpretată drept o glorificare a Brexit-ului, poate a „Europei cu mai multe viteze”. Categorisirile astea, bazate pe recunoașterea unor cuvinte-cheie în absența capacității de a detecta ironie și asocieri semantice, au fost pînă recent apanajul algoritmilor de inteligență artificială, dar mai nou s-au impregnat în judecata umană colectivă, sentențioasă ca mod de mimare a democrației, un soi de frenologie a secolului XXI.

În consecință, noul album a fost intitulat sugestiv Parlez-vous hate? ca să mai zgîndăre și ce rămăsese nezgîndărit. Al doilea hit al albumului, „Born in the E.U.”, e o parodie ideologică la Bruce Springsteen și totodată completează un ciclu de piese dedicate condiției europene – vezi, pe materialele precedente, „A Farewell to Europe”, „Evropa Irredenta”, „Secret Sons of Europe”, „Uropia o Morte”, „Who Only Europe Knows”. (Je)Rome a colindat și consultat tot continentul, cîntă în trei limbi, iar pînă să intre în malaxorul clasificărilor social media a avut o bogată carieră de folkist agent-provocateur paneuropean. Interviurile sale trădează o afiliere stîngist-pacifistă, însă cine mai are timp de detalii... Produsele ideologice nu își pun singure etichetele, există auditori însărcinați să le aranjeze pe rafturi.

883 17 cover2 jpg jpeg

Tot de pe partea stîngă a „eșichierului politic” vine și Cinder Well, proiect al californienei Amelia Baker descoperind muzica irlandeză de cînd amicii de la Lankum au convins-o să se mute la Dublin, pînă trecea mandatul lui Trump. Acolo a compus acest album pe ulițele dintre un pub și o biserică, cu un trifoi după ureche și o doză de Guinness în buzunar. Lidera proiectului mărturisește că muzica sa e încărcată ideologic, începuturile carierei sale ținînd de scena punk anarhistă din California – care nu are totuși nimic de a face cu sound-ul proiectului de față, rezultat al interesului academic al artistei pentru folclorul european (scandinav și celtic, pe acest album). E muzică de maximă sensibilitate, cu un sound imaculat prin care auzi rămurele frîngîndu-se sub greutatea unui pițigoi și susur de ploaie prin streșini. O piesă a fost compusă într-o cabană din Alaska, alta înregistrată în biserică, altele în condiții de carantină, așadar izolarea și solitudinea sînt teme-cheie iar sound-ul este minimal, aproape lipsit de acompaniament. Vibrația cîntecului religios se întrepătrunde cu educația senzorială a naturii rurale – s-au strecurat și o baladă baptistă, și o prelucrare după „The Cuckoo”, piesa consacrată de mama folk-ului Apalașilor, Jean Ritchie.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
În contextul în care în acest an au loc alegeri în mai multe state europene, printre care şi România, şi chiar şi pentru Parlamentul European, analiştii politici avertizează că cei care candidează ar trebui să aibă în vedere ameninţările hibrid la adresa securităţii globale.
image
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși.
image
Dosarul generalilor Coldea și Dumbravă. Pe ce se bazează DNA
Cătălin Hideg, cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a depus zeci de înregistrări ale unor convorbiri care ar demonstra implicarea celor vizați în dosar și dovezi ale circuitelor financiare.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.