Eroi

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
image

● Oigăn, Antimaterie, Supersomnic Records, 2022.

● Grimus, Abandonic, Audiosama Records, 2022.

Rock-ul alternativ românesc e un bastard care s-a zbătut pentru a i se recunoaște drepturile – dificultățile venind nu neapărat din partea publicului (care a îmbrățișat chiar și cele mai rudimentare forme ale genului), cît din partea trupelor convinse cîndva că pasiunea și tenacitatea imitării ar fi fost suficiente. Genul s-a născut la noi din exuberanța MTV cu care eram frăgeziți după Revoluția din 1989, programul muzical de atunci asociindu-se cu emoția libertății și bucuria plagiatului involuntar, plăcerea de a ne imita noii idoli. Deși avuseserăm în generația Timpuri Noi un teren bine pregătit, ai noștri își doreau să devină noii Deftones, Coldplay ori Radiohead. Artiștii cu prezență de spirit au realizat pînă la urmă că nu sînt neapărat născuți în locul greșit și că de la rock-ul alternativ românesc lumea se așteaptă să fie românesc, iar meseria trebuie furată în aspectele tehnice și tehnologice – ajutor venit de la producătorii occidentali scormonind prin estul Europei după talente nefructificate. Adam Whittaker e unul dintre eroii anonimi ai rock-ului alternativ românesc care, într-o fericită combinație cu talentul efervescent al tinerilor (pe atunci) Grimus, au redefinit standardele scenei aproape peste noapte, generînd panică și împingînd scena alternativă să-și revizuiască dicția, tonul și tematica.

Deși s-au descurcat mai bine decît alții și în engleză, Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie – o concluzie la care se întorc mulți aventuroși într-un gen care, o arată toate evidențele, a fost mereu sub ochiul critic al fetelor de la filologie. Sînt sesizabile modificări stilistice, stîrnind emoții particulare ale perioadei în care a fost compus materialul, cele din sfera anxietății pandemiei și izolării. O parte din sarcinile vocale sînt preluate de chitaristul Vali Rauca, mai potrivit pentru piesele mohorîte de energie scăzută care dau miezul albumului. Nu lipsesc însă nici refrenele contagioase cu potențial arena rock ale lui Bogdan Mezofi, iar combinația sugerează că, voluntar ori la sfatul producătorilor, trupa a fost atinsă de influențe Muse ori Kscope (Steven Wilson, Pineapple Thief etc.). Materialul se distanțează destul de radical de cele instigatoare de petreceri (debutul, să zicem); nici membrii trupei nu mai sînt juni în căutare de concursuri pe care să le ia pe sus, s-au ridat, iar albumul are funcția unui machiaj peste faciesul provocat de pierderile pandemiei.

Alt erou al istoriei invocate aici, ieșit tot cu un album de celebrare amară post-pandemie, e Eugen Nuțescu, oficiind un ceremonial cu piese intitulate după disciplinele programei școlare – „materii” cărora li se contrapune titlul albumului Antimaterie, un fel de reformă a învățămîntului dacă tot e la modă.

947 17 ABiro cover1 jpg

Dacă Grimus au beneficiat de lecții și proceduri așternute de specialiști în calea talentului, Oigăn e dintre autodidacții care au experimentat pe pielea proprie și pe a publicului, scriind și revizuind la curricula rock-ului nostru alternativ încă de la începutul anilor ’90, implicat într-un număr de proiecte comparabil cu al miniștrilor Învățămîntului, cărora poate le e închinat acest album. Poposind după un lung drum prin Talitha Qumi, Kumm, Moon Musem, Robin and the Backstabbers, Oigăn se află într-un punct solo-central al carierei, asumîndu-și rolul de diriginte coordonator al unui comitet de specialiști care fac din album o acreditare simbolică a istoriei alternativului românesc: Adrian Despot (Vița de Vie), George Gîdei (Travka), Mani Gutău (Urma), Nick Făgădar (Luna Amară), Dan Georgescu (byron), Jurjak, Lucia, actrița Ana Ularu și colegii din proiectul Moon Museum (Mihai Grama, Ami Crișan).

Aron Biro este autorul blogului https://aronbiro.blogspot.com.

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
John Travolta, momente critice la manșa unui avion: „Am crezut că totul s-a sfârșit”
John Travolta a povestit că o experiență pe care a trăit-o la limita dintre viață și moarte, în timp ce pilota un avion în 1992, l-a inspirat să accepte rolul din noul scurtmetraj Disney+ "The Shepherd".
image
Declarația de dragoste a unui vlogger străin la adresa României: „Am fost uluită de acest oraș superb”
Datorită unei vloggerițe de travel din Australia, Gabby Boucher, un oraș din Transilvania a fost inclus într-un top mondial al celor mai bune destinații, din afara circuitelor turistice populare.
image
Invenția unor cercetători români care salvează terenurile poluate. Medalii de aur în Canada și Londra
O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inventat un material care, împrăștiat pe terenuri poluate, le poate depolua în mod ecologic. Invenția a fost înregistrată la OSIM și a primit două medalii de aur în Canada și Londra.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.