Encicloped

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Encicloped jpeg

• Ulf Wakenius, Momento Magico, ACT, 2014. 

Chitaristul suedez Ulf Wakenius e unul din clasicii jazzului scandinav, cu mai bine de 30 de ani de activitate în CV şi colaborări cu nume precum Metheny ori Oscar Peterson, însă în ultimii ani s-a retras în postúri mai pasive, bunăoară cea de acompaniator al artistei căreia i-am dedicat articolul precedent, Youn Sun Nah. Noul album al chitaristului este de altfel construit în jurul piesei cu acelaşi titlu, compuse pentru albumul recent al divei sud-coreene. Alte cîteva contribuţii second-hand, amestecate în proporţii echitabile cu ceva material proaspăt (dar şi acela puternic referenţial), fac din Momento Magico un album-antologie, oarecum similar ca structură şi adresabilitate cu cel al lui Sun Nah – melodic, foarte aerisit şi care prinde din prima; chiar mai aerisit în cazul de faţă, cu Wakenius acompaniindu-se singur sau reducînd densitatea pînă în zona minimalismului.

Discul e deschis de o altă piesă pe care am mai pomenit-o în rîndurile acestei rubrici – „Ballad for E“, omagiu adus lui Esbjörn Svensson de către fostul său toboşar, Magnus Öström. Insistenţa cu care grupul E.S.T. este invocat în ultimii ani riscă să devină iritantă, însă vorbim aici de o nişă care e nevoită să se întreţină prin forţe proprii, cu relativ slabe oportunităţi de alianţă. Albume precum cel de faţă încearcă să întindă unele punţi şi să topească obstacolele create de ghetoizarea jazzului. În acest scop prezenţa unui cover de celebritate recentă precum „Sugar Man“ confirmă strategia de deschidere a casei de discuri ACT, pe seama căreia comentam şi în articolul anterior. În aceeaşi direcţie împinge şi prelucrarea uneia din cele mai celebre meme muzicale ale secolului trecut – „La Mer“, după hipsterul interbelic Charles Trenet. O preluare ceva mai obscură şi avangardistă e „Gnossienne“ a „fonometricianului“ cu simpatii dadaiste Eric Satie, un fel de Stockhausen al secolului al XIX-lea şi o ancoră de care chitaristul se foloseşte pentru a-şi ţine aproape publicul care preferă experimentul în detrimentul alianţelor comerciale. O altă bucată de împrumut e „Liberetto“, de pe albumul bassistului Lars Danielsson – coleg al lui Wakenius în catalogul ACT, pe cîteva albume recente şi în trupa de susţinere a lui Sun Nah. „Notes for OP and Wes“ mixează idei de la clasicul Wes Montgomery şi de la răposatul colaborator al suedezului, pianistul Oscar Peterson. Dacă această jumătate a albumului pare să fie un colaj de influenţe omagiate de artist prin reciclare de conţinut, cealaltă e alcătuită din compoziţii proprii, construite însă tot pe referinţe. „Requiem for a Lost Son“ trimite la recenta tragedie suferită de colegul de breaslă John Scofield, un gest puternic personalizat ce sugerează că la casa de discuri ACT s-a închegat un soi de familie spirituală ce ţinteşte să rămînă în istoria muzicii cu un capitol conturat, şi în termeni personali, nu doar muzicali. Celelalte compoziţii au o natură exotică care, filtrată prin spiritul scandinav şi chitara rece-solitară a artistului, oferă părţile cele mai interesante ale albumului – „The Dragon“ are rădăcinile în folclorul chinez, „Mali on My Mind“, în bluesul saharian, „Hindustani Blues“, în cel indian, iar „Esperanto“, în muzica Orientului Mijlociu. Wakenius se foloseşte de diferite tipuri de chitară pentru a crea texturi ce rezonează (sau, în unele cazuri, contrastează) cu spiritul surselor de inspiraţie.

Albumele de chitară solo sînt adesea un vehicul pentru a epata virtuozitatea artistului, eliberată de constrîngerile sincronizării cu colegi de trupă. În ciuda spaţiului pe care i-l lasă un album solo, Ulf Wakenius urmăreşte cu totul alte obiective pe acest material ce se constituie într-o colecţie de idei chitaristice din cele mai diverse colţuri ale lumii şi ale istoriei. Coperta sugerează la rîndul său caracterul pestriţ-exotic al materialului. Artistul nu se promovează aici neapărat ca un profesionist experimentat, ci mai degrabă ca un encicloped, iar pe alocuri ca un magician al instrumentului. 

Youn Sun Nah & Ulf Wakenius vor concerta în deschidere pentru Paolo Fresu Devil Quartet, pe 14 octombrie, la Sala Radio din Bucureşti. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Diabet FOTO Shutterstock
Revoluție în tratarea diabetului: „Acum pot să mănânc zahăr”
Știrea că oamenii de știință chinezi au tratat cu succes un pacient cu diabet de tip 1 a început să facă înconjurul lumii. „Este remarcabil,” a declarat Daisuke Yabe, cercetător în domeniul diabetului la Universitatea din Kyoto. „Dacă această metodă se poate aplica și altor pacienți va fi minunat!”.
Tren hidrogen foto SNCF jpg
România riscă să piardă finanțarea europeană pentru trenurile cu hidrogen
Autoritățile din România doresc achiziționarea a 12 trenuri cu hidrogen, finanțarea fiind asigurată prin PNRR. Până acum însă au fost anulate trei licitații. Pentru a nu se pierde finanțarea, trenurile trebuie livrate până în august 2026.
cub casa verde png
Casa verde fotovoltaice: 20 de milioane de lei rezervate pentru biserici. Ce se întâmplă cu fondurile
Programul casa verde fotovoltaice se află la jumătatea perioadei de înscriere pe regiuni și s-a constatat aceeași tendință: fondurile s-au epuizat foarte repede, în circa 2 minute pe regiune. Urmează regiunea București-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Vest și unitățile de cult.
Daci și romani, reconstituire Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) jpg
Războaiele daco-romane, descifrate de un strateg militar. Ce i-a ajutat decisiv pe romani să cucerească Sarmizegetusa Regia
Romanii au fost siliți să înainteze pe un teren deosebit de ostil pentru a putea distruge Sarmizegetusa Regia, protejată nu doar de războinicii daci, dar și de relief. Strategul militar Edward Luttwak arată mijlocul aparent simplu prin care legionarii s-au putut apropia de capitala dacilor.
Ponorici  Munții Șureanu  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (20) JPG
Cel mai ciudat cătun părăsit din Munții Șureanu. Oamenilor le era teamă să mai rămână aici noaptea
Odată cu venirea toamnei, cătunul Ponorici din Munții Șureanu este părăsit de cei câțiva păstori din satele aflate în împrejurimi, care vin aici cu animalele. Locul, mult mai animat în trecut, acum cu case ruinate, a inspirat câteva legende stranii.
10 utile contor gaze gif
Paradox românesc: Ce avem de câștigat dacă exportăm gaze ieftine și importăm mai scump. Expert: „Vor fi câteva avantaje importante”
România exportă gaze ieftine în regiune și va importa gaze lichefiate mai scumpe printr-un terminal care le transportă din portul grecesc Alexandroupolis. Expertul în securitate energetică Cosmin Păcuraru explică, pentru „Adevărul”, în ce măsură România va avea avantaje de aici.
becali facebook jpg
PAOK Salonic – FCSB, victorie plătită scump: Gigi Becali a anunțat o veste extrem de proastă după meci
Din păcate, campioana României se va întoarce din Grecia cu o mare pierdere.
scoala pestisani jpg
Furtună într-un vas de toaletă. Scandalul WC-urilor open space dintr-o școală s-a dovedit doar o petardă
Povestea școlii din Gorj, acolo unde, în urma renovării clădirii, vasurile de toaletă ale elevilor ar fi fost montate fără pereți despărțitori, a revoltat zilele trecute întreaga opinie publică. Imaginile care au circulat pe internet, cu WC-urile la vedere, păreau greu de crezut.
Olaru facebook jpg
PAOK – FCSB, încântător, chiar și cu prostia lui Olaru: rezultat uriaș, pe bani mulți, la Salonic
Campioana României a reușit a doua victorie în două etape de Liga Europa!