Electro-organic

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Electro organic jpeg

■ Essential Notes, Introspection, Sunete, 2017.

Venind de la Satu Mare, duetul instrumental Essential Notes propune un ­jazz gîndit pentru o formulă de austeritate, redus la esențe și constrîns ca mobilitate fizică. De o parte avem clape și sinteză laptopistă (Simion Bărnuțiu), de cealaltă parte tobe (Róbert Kányádi). Al treilea component al trupei e factorul vizual menit să mai potențeze esențele, lărgind, în prezentări live, interfața de atac asupra publicului. Cu toate cele trei componente laolaltă, proiectul se prezintă cu succes drept un grup electro-jazz centrat pe sound organic de pian decorat cu găselnițe electrotehnice și vizuale.

Eticheta electro-jazz e flagrant abuzată prin părțile noastre de o pleiadă de DJ reușind să-și convingă publicul că e suficient să nu ai voce/versuri ca să te poți prezenta drept jazz. N-o să-i numesc aici, căci cu unii dintre ei mă cunosc, însă observația e menită să contrasteze cu etichetarea electro-jazz onest aplicabilă la duetul Essential Notes. Pianul lui Bărnuțiu e jazz fundamental inspirat de diverse triouri piano-centrice cu faimă – formatul a cunoscut succes larg în Europa datorită scandinavilor (Esjbörn Svensson Trio ș.a.m.d.), crescînd recent în popularitate și la noi (Sebastian Spanache Trio), iar sătmărenii oferă o variantă proprie, ceva mai aerisită, cu o distinctivă identitate sonoră ce se adresează în bună măsură și unui public non-jazz.

Essential Notes nu au spațiul de acoperire al unui trio real, iar asta le este deopotrivă un neajuns și un beneficiu. Pe de o parte, apar drept un trio auster, folosindu-se de proiecții vizuale pentru a compensa lipsa altor instrumente (în absența acestora, grupul poate lăsa impresia unui jam session între prieteni). Pe de altă parte, formatul de duet îi distinge de menționata modă a trioului jazz piano-centric virînd ocazional spre muzica electro-ambientală post-Philip Glass, apropiindu-se de ideile recente ale unor Jon Hopkins ori Nils Frahm. Chiar și în această poziționare, proiecțiile vizuale rămîn o cerință esențială, poate chiar într-o măsură mai mare – publicul jazz poate aprecia și fără ambalaj gimnastica prestației live, însă cei interesați de miza psihosomatică a muzicii electronice au nevoie de sinestezia sunet-imagine.

În jazz, bassul e instrumentul în mod uzual angajat pentru a lubrifia ori căptuși ceea ce iese din combinația pian-baterie, iar absența sa face sound-ul Essential Notes oarecum sec. Componenta de electrificare computerizată ține uneori partea bateriei, caz în care grupul își separă clar esențele, muzicienii cîntînd prin juxtapunere, mai mult decît prin sinergie. Alteori, efectele in loop se ocupă de a asigura închegarea la care mai apelează bunăoară și Bugge Wesseltoft cînd lucrează în condiții similare. Albumul Introspection încearcă să schimbe macazul, între cele două abordări, de la o piesă la alta, sacrificînd ocazional sobrietatea jazz („Just for fun“). Bucățile cele mai reușite sînt totuși acelea în care duetul reușește să-și integreze găselnițele în aceeași piesă – cazul „Memories“.

Avem, așadar, în Essential Notes, cîțiva pași spre moduri muzicale mai puțin practicate și populare în această parte a lumii. Proiectul urmează recomandări și idei validate deja în spațiul european, în ceea ce numim post-jazz ori ­electro‑jazz. Totuși, distanța ce se poate parcurge în acest format auster e inerent limitată, experiența proiectelor de natură similară indicînd spre o necesitate de permutare și reformatare periodică în cercuri de colaborare mai largi.

Essential Notes vor concerta pe 29 iulie în cadrul Festivalului Jazz in the Park din Cluj. Mai multe detalii la www.jazzinthepark.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

Piata Unirii 1 jpeg
Începe TIFF.22: actori și regizori de Oscar vin la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, 9 iunie 2023. 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sînt doar cîteva dintre cifrele ediției.
1000 17 foto1 Andreea Lacatus jpg
Mama-scoică
Căsnicia ratată a fost un factor agravant pentru că a produs deja un prim abandon.
p 21 1 Victor Brauner, Roberto Matta, Interviziune I, 1955 jpg
Victor Brauner şi Roberto Matta – tablourile „la patru mîini“
În 1955, viziunile celor doi artiști se intersectează în lucrările pe care le realizează împreună, desene, acuarele şi două tablouri purtînd același titlu, Interviziune, I şi I.
999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.