Efecte psihotrope

Publicat în Dilema Veche nr. 881 din 25 februarie - 3 martie 2021
Efecte psihotrope jpeg

● Stian Westerhus, Redundance, House Of Mythology, 2020.

● Bohren & Der Club of Gore, Patchouli Blue, Ipecac Recordings, 2020.

Am mai scris despre acești muzicieni de la marginile universului jazz, despre care puriști ca Mihai Iordache mă mai ceartă că îi încadrez în jazz deși n-ar trebui – e vorba de chitaristul norvegian Stian Westerhus și nemții Bohren & Der Club of Gore. Ne-au vizitat și unii, și alții, nu chiar la începuturile carierelor lor, dar sînt totuși ceva ani de-atunci, ne amintim ca prin ceață – altă lume, alt univers, oameni altfel mergeau în cluburi să vadă pe cineva cîntînd live. S-au scris și cronici despre asta, trebuie să fi fost adevărat.

Deși l-am prezentat atunci drept colaborator al unor veterani scandinavi ca Sidsel Endresen și Nils Petter Molvær, pe Westerhus l-am văzut live drept chitarist al grupului Ulver. Acea schimbare de anturaj explică forma pe care a luat-o noul său album (și precedentul), precum și faptul că e publicat la House of Mythology, casa de discuri a trupei menționate care trădase scena metal în moduri traumatizante pentru fani. O trădare de o gravitate similară săvîrșește și Westerhus față de scena jazz (pentru cei care consideră că n-a cîntat niciodată așa ceva, apelez la reductio ad diplomum – jazz scrie pe diplomele de licență și masterat ale chitaristului).

Consacrat drept torționar al chitarei, explorînd mereu limitele instrumentului, vremurile recente ni-l prezintă pe Westerhus tot mai tentat să-și folosească vocea – una cu pronunție neclară, oarecum bizară, apropiindu-se mai degrabă de bolboroseala răposatului Scott Walker decît de un cîntat cinstit pe note și refrene. Măsura în care își distorsionează vocea nu e la fel de extremă ca modul în care obișnuia să-și maltrateze chitara, iar adăugînd niște rudimente de secțiune ritmică și beat-uri digital pop iese chiar un album accesibil – un hibrid art-rock între Ulver, Scott Walker și ce știam despre Westerhus de mai demult (solo-uri bruște, stridente, de chitară în muzică ce nu pare gîndită pentru chitară). Am ratat albumul precedent care îi anunțase noua direcție, așa că Redundance a fost una dintre surprizele majore ale anului trecut, o nouă formă muzicală subordonată calificativului „psihedelic”.

881 17 cover2 jpg jpeg

Urmărind un efect psihotrop similar, însă cu alte instrumente și fără voce, Bohren & Der Club of Gore se vînd încă sub etichetele horror-jazz ori doom-jazz, deși sound-ul lor e încartiruit într-un omagiu Angelo Badalamenti cu mai mult contrabas și sintetizatoare. Au rămas la casa de discuri a lui Mike Patton așa cum i-am lăsat la cronica albumului precedent (a trecut destul de mult), însă au dobîndit mai multă experiență în magia neagră pe care o emană piesele lor, depășind condiția plictisului programatic. Nu s-a schimbat rețeta, e aceeași alternanță de pian morbid și saxofon văitat cu un fundal de bas solemn, tobe aproape inexistente – nu se mai recunoaște nimic din originile rock ale grupului (la chitară au renunțat în anii ʼ90). Totuși, noile piese reușesc în limitele austerității autoimpuse să țină auditoriul captiv, hipnotizat ori vinovat. Pe muzica acestei trupe apa curge mai încet la robinet, ninsoarea bate altfel, veiozele pîlpîie.

Prin asta, grupul se alătură unui club exclusivist de proiecte – vezi și Sunn O)))) – care mizează pe metodologie și pe tenacitatea picăturii săpînd în piatră. A recomanda o trecere în revistă a întregului lor portofoliu ar însemna a recomanda surmenarea, dar cred că noul album e cel mai melodios și mai plăcut al lor. Poate și cel mai puțin experimental, fără sunete neobișnuite ori ambianță drone, se cîntă melodii intense de la un capăt la altul, într-o atmosferă tenebroasă inspirată de Twin Peaks și poate de proiectele ambientale ale lui Mike Patton (albumul ambiental Fantomas, colaborarea cu Kaada).

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

puiu popoviciu Foto Inquam Photos Octav Ganea
Omul de afaceri Puiu Popovici, achitat definitiv în dosarul „Ferma Băneasa”. Apelul procurorilor DNA a fost respins de Înalta Curte
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, față de decizia de achitare, în revizuire, a omului de afaceri Puiu Popoviciu. Decizia instanței, publicată în 15 ianuarie, este definitivă.
adulţi din nou la şcoală
Trei profesoare trimise în judecată de DNA, după ce au falsificat documente în cadrul Programului „A doua şansă”
Coman Vasilica, Horvat Oana Gabriela şi Olaru Viorica, profesoare la o şcoală din comuna brăileană Tufeni, au fost trmisie în judecată de DNA pentru falsificarea unor rapoarte privind Programul „A doua şansă”, cu scopul de a obţune fonduri naţionale şi europene.
1 detectiv jpg jpeg
Companiile au început să angajeze detectivi privați pentru a verifica angajaţii aflaţi în concediu medical
Companiile au început să apeleze la detectivi privați pentru a verifica dacă angajații lor chiar sunt bolnavi atunci când își iau concediu medical. Această măsură extremă a fost luată pe fondul creșterii numărului de zile de concediu.
image png
Cum se prepară ciorba biblică. Rețeta pe care trebuie să o încerci chiar azi
Nu există o rețetă specifică numită „ciorbă biblică” în textele religioase, dar putem interpreta această denumire ca o rețetă care să includă ingrediente tradiționale din regiunea biblică (Orientul Mijlociu) și care să respecte practicile culinare ale vremurilor respective. Iată o idee de „ciorbă bi
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1: „Ne-a prins foarte bine și cred că ne-am mai cunoscut o dată”
Magicianul Robert Tudor (40 de ani) este concurent în cel de-al doilea sezon Power Couple de la Antena 1, alături de soția lui, Elena.
image png
Cum comentează Ilinca Vandici și Teo Trandafir plecarea din televiziune a Gabrielei Cristea. De ce cred cele două că a luat această decizie: „N-aș fi crezut vreodată în viața mea”
Unul dintre cele mai discutate evenimente zilele acestea din lumea mondenă este plecarea Gabrielei Cristea de la TV. După ce a anunțat că se retrage pentru o perioadă de timp, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au avut o primă reacție în cadrul emisiunii „Follow US”.
5 roman abramovici si vladimir putin 1 jpg jpeg
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
Adrian Mutu, 46 de ani, a trăit în lumea periculoasă a rusului Roman Abramovici (58 de ani).
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Consilierii lui Trump confirmă că președintele ales al SUA nu poate opri imediat războiul din Ucraina
Consilierii lui Donald Trump recunosc că preşedintele american nu va putea pune capăt războiului din Ucraina în prima sa zi de mandat, aşa cum a tot promis în campania electorală, şi că negocierea unui acord de pace presupune câteva luni bune de acum încolo.
familia care s a mutat din america in romania jpg
De ce a decis o familie din SUA să renunțe la tot pentru a se muta în România: „Nu m-am simțit niciodată ca și cum..”
Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului.