După (aproape) 20 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
După (aproape) 20 de ani jpeg

● Faith No More, Sol Invictus, Ipecac Records, 2015.  

După cazurile (aici recenzate) Dead Can Dance sau Black Sabbath, seria cvasi-resuscitărilor de trupe rock legendare continuă cu acest

iepurele scos din joben după aproape 20 de ani de absenţă de către californienii Faith No More. Nu mi-e clar cît din moda asta e ideea trupelor (unele divorţaseră zgomotos declamînd un prohod definitiv) şi cît e o strategie recurentă a industriei de a convinge astfel de grupuri care au marcat irevocabil istoria muzicală să-şi exploateze statutul mitologic printr-o a doua scoborîre. În cazul de faţă nici măcar nu e o afirmaţie ironică – turneul de reformare Faith No More a purtat titlul

, iar

e porecla uneia din zeităţile-pivot din mitologia religioasă romană. E mai puţin clar de ce între turneu şi album am avut, iată, mai bine de un cincinal în care liderul grupului, Mike Patton, mai anunţase o destrămare. 

Partea pozitivă e că avem un album ce reuneşte cu adevărat grupul, cu participarea întregii echipe de pe vechiul, memorabilul şi orgolios intitulatul

În numeroase situaţii similare, inclusiv cele sus-menţionate, reuniunea e doar parţială, iar resuscitarea cam formală, legată ceremonial de ideea unui album/turneu final. Sînt tentat să sper că aici avem de-a face cu un nou debut, avînd în vedere debitul compoziţional şi hiperactivitatea proverbială a lui Mike Patton, care în timpul absenţei Faith No More n-a lăsat un an să treacă fără să înregistreze ceva nou sau să înfiinţeze o trupă nouă. Casa de discuri Ipecac, principalul proiect post-FNM al lui Patton, funcţionează de acum singură şi produce rock de avangardă pe bandă rulantă. Nici ceilalţi membri nu par să aibă ceva mai bun de făcut acum, la ani buni după

cu guşe şi început de cărunţenie, aşa că albumul de faţă ar putea fi începutul unui comod proiect de pensionare, prin urmare faptul că nu e tocmai un material spectaculos nu îl descalifică drept dezamăgire. Materialele de rejuvenare rock sînt, de altfel, rareori spectaculoase – nici măcar Sabbath n-a încîntat decît pe nostalgici –, din fericire în număr suficient de mare. 

Desigur, se poate comenta că o legendă de 35 de ani nu e la fel de legendă ca una de 50, însă pe măsură ce distanţa dintre

şi momentul prezent devine mai mare decît distanţa dintre

şi albumele gloriei Black Sabbath distincţia se atenuează (prin analogie, e irelevant azi că Iliada a apărut la mai bine de un mileniu de povestea lui Ghilgameş). Mai mult, influenţa celor de la Faith No More e mai uşor perceptibilă. Epigonii

-ului sabbathian au rămas obscuri prin underground, iar tineretul n-a prea înţeles ce se întîmpla pe albumul intitulat

. În schimb, timpurile rock abia acum încep să recupereze decalajul faţă de avangarda stabilită la începutul anilor ’90 de grupul lui Patton, iar topurile sînt pline azi de diverse sortimente de

tributare californienilor (după ce în perioada post-

fuseseră pline de nu-metal la fel de derivativ). Factori importanţi în acest sens au fost şi influenţa exercitată prin casa de discuri a lui Mike Patton şi colaborările sale transdisciplinare (de la jazz cu John Zorn, la hip-hop cu The X-Ecutioners, ori canţonete italiene). De dragul argumentului nu insist pe faptul că FNM au un popular

după Sabbath, şi nu invers (orice trupă metal are un

mai mult sau mai puţin voluntar după Sabbath). 

Cu alte cuvinte, chiar în absenţa hit-urilor memorabile de altădată (single-ul „Motherfucker“ e o glumă),

are mai multe şanse să se conecteze la noile generaţii de rockeri decît au avut alte materiale cu statut similar. Lăsat să meargă o vreme în surdină, albumul creşte simţitor devenind fredonabil, iar în concert e prezentat cu elocvenţă, nu ca umplutură între piesele clasice. Nu e

dar nu va rămîne în istorie nici drept albumul irelevant al trupei. 

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.  

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.