După 40 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
După 40 de ani jpeg

● Black Sabbath, 13, Vertigo/Universal Music, 2013.

În dimineaţa zilei de 16 iunie 2013 – o altfel banală duminică –, topul britanic al albumelor s-a trezit frecîndu-se cu oarece surpriză la ochi: pe cel mai de sus loc stătea, bine mersi, o trupă numită Black Sabbath. Acum exact patru decenii, pe vremea seminalului album Paranoid, lucrul acesta n-ar fi fost însoţit de prea multe semne de exclamaţie. Astăzi, însă, UK Albums Chart trebuia să arate diferit, într-un peisaj al muzicii dominat majoritar de pop-ul acela bine fertilizat cu R&B şi hip-hop.

Poate că nişte explicaţii ar putea, totuşi, să existe. Ozzy Osbourne s-a întors, pentru un nou album de studio, în trupa din Birmingham, după un exil de 35 de ani. Geezer Butler nu a mai stat nici el la dreapta lui Tony Iommi, din 1994, de la Cross Purposes încoace. Iar Rick Rubin, producătorul care a manufacturat capodopere ale metal-ului precum Reign in Blood (Slayer) sau Toxicity (System of a Down), şi-a văzut visul cu ochii trecînd, în sfîrşit, şi prin – după propriile cuvinte – „magica experienţă“ a colaborării cu una dintre cele mai influente entităţi ale istoriei (heavy) rock-ului.

De la început la sfîrşit, această nouă operă BS stă instalată confortabil în ceea ce aş putea numi „canonul Black Sabbath“. Sound-ul e, în mare parte, cel al trecutului, al acelui trecut, dincolo de fina aplatizare adusă de un „instrument“ de studio numit Pro Tools – lentoarea grea, cavernoasă a riff-urilor lui Iommi, timbrul imuabil şi sinistroid al lui Osbourne, textele captive unui imaginar apocaliptic, ritmica tribalisto-funerară, spartă de scurte cavalcade războinice, piese interminabile, de 7-8 minute, numite „God Is Dead?“. Sau „End of the Beginning“. Sau „Damaged Soul“. Sau „Zeitgeist“. Sau „Dear Father“, piesa-simbol a acestui nou opus, cea închisă de clopotele, tunetele şi răpăitul iritant al ploii de pe „Black Sabbath“, primul cîntec de pe albumul eponim din 1970, imnul generaţiei doom-erilor nouăzecişti şi piesa care a circumscris această unică trupă într-un univers cu o singură planetă. Fără a conţine un moment cu adevărat memorabil, fără a se apropia de perfecţiunea contagioasă a unor „Iron Man“ şi „Children of the Grave“, 13 va rămîne, totuşi, un album surprinzător de pasabil pentru o trupă care n-a mai existat cu adevărat de la plecarea lui Osbourne, chiar dacă au fost, ulterior, momente care m-ar putea contrazice. După Never Say Die!, formaţia „condusă“ de umorile lui Iommi a părut ca s-a aflat, mai mereu, în căutarea acelui paradis muzical pierdut odată cu cel mai disfuncţional membru al său. Fiind nevoită să se adapteze stilurilor celorlalţi şapte vocalişti care l-au urmat pe Ozzy, Black Sabbath s-a îndepărtat uşor-uşor de stilistica adusă pe lume de teribilul album de debut. Cumva, de aici, de la zero, şi-a început Rubin munca – i-a somat pe componenţii trupei să uite că după acea zi de vineri 13 a anului 1970, anul lui Black Sabbath, s-a mai întîmplat ceva în vieţile lor. A funcţionat. Nefiind un instant classic, 13 reuşeşte să opereze într-o dimensiune delimitată de amintitele Paranoid şi Never Say Die!, cu toate defectele lui.

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.