După 22 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
După 22 de ani jpeg

● Slowdive, Slowdive, Dead Oceans, 2017. 

Slowdive sînt recuperați ca artiști ce au activat înaintea vremurilor, împrăștiați încă din faza de „trupă promițătoare“, însă adesea pomeniți de recentele ideologii muzicale. Un sound care la începutul anilor ’90 era considerat tardiv (după o prematură saturație a ideilor dream-pop) sau desuet (cu noul mileniu bă­tînd la ușă, adăstarea anilor ’70 trebuia să înceteze) beneficiază azi de maximă relevanță, iar albumul de relansare al trupei a fost unul dintre cele mai bine primite ale anului 2017.

Există în muzică o dinamică in­ter­ge­ne­ra­țională sesizabilă doar dacă hobby-ul ăsta te ține mai mult de zece ani. Pe de o parte, logica competiției impune oricărui artist să încerce să se detașeze de trecutul recent; semnele evidente sînt propagarea prefixelor cu miză ideologică: prog- (progres), alt- (alternativă), post- (îmbunătățire ulterioară), new wave of- (val de inovare), indie- (independență). Pe de altă parte, dacă distanța față de generația lăsată în urmă se cască suficient încît să nu mai poată fi vorba de o competiție reală, apare fenomenul invers – nostalgie și resuscitarea valorilor de altădată, pe nedrept abandonate.

În aceste condiții, o trupă cu ambiții de longevitate trebuie să navigheze agil pe valurile timpurilor. Slowdive face parte din rîndul trupelor rock minore de la începutul anilor ’90, tratată atunci cu brutalitate de presă și abandonată ca victimă colaterală a ascensiunii fenomenelor grunge/alternative/industrial. Rockerii e­rau mai isterici, animați de spiritul belicos al vremurilor, preferînd forme muzicale agresiv-protestatare. Nu era atunci vreme și dispoziție pentru chitare radiante și meditații cu privirea fixată pe propriile șireturi, iar eticheta ce caracteriza genul – „shoegaze“ – era mai degrabă peiorativă, semnificînd o manifestare artistică a autismului. Tentativa Slowdive de a vira în 1995 spre muzică ambientală s-a dovedit a fi și albumul lor de destrămare și, iată, au trecut 22 de ani pînă să mai auzim muzică nouă din partea lor.

image

Inspirați de inițiative arheologice similare celor aplicate unor My Bloody Valentine ori Slint, Slowdive s-au reformat pentru a beneficia în mod direct de reabilitarea sound-ului dream-pop-rock pe care îl propuneau cu albumele de acum un sfert de veac. Insistentelor referințe și omagii care li s-au adus în ultimii ani li se răspunde acum cu ceva concret față de care epigonii să se poată măsura și compara. Albumul devine cumva și un semnal de alarmă că mare parte din ce s-a întîmplat în rock-ul post-milenial a fost o apropriere bine documentată a ideilor unor trupe obscure de altădată. Pentru multe trupe tinere, albumul Slow­dive poate fi umilitor, asemenea revenirii în relevanță a unui autor pe care l-ai plagiat sperînd că oricum n-a auzit nimeni de el și că nici pe el nu-l mai interesează subiectul.

Ticluindu-și relansarea cu maxim profesionalism, trupa aduce cu acest album un argument puternic în demonstrarea a ce și cît îi datorează istoria pop-rock recentă. Materialul nu dă semne de rugină sau decrepitudine – de altfel, mare parte din trupă a mai activat după destrămare la marginile universului pop-rock, sub numele Mojave 3, cu insistență și speranța că vremea rock-ului ambiental se va întoarce – un pariu cîștigător. Tinerii ­grunge/alternative care îi abandonau în anii ’90 au sfîrșit la rîndul lor abandonați, iar superstarurile acelor vremuri cad pe capete, închizînd orizontul unei similare revitalizări a agendei respective. Față de aceștia, cariera Slowdive pare să se fi ghidat după învățămintele lui Sun Tzu: „Dacă aștepți suficient pe mal, într-o bună zi cadavrele inamicilor vor trece plutind pe rîu în jos.“ 

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg
964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.

Adevarul.ro

Razboi in Ucraina tanc Foto: Anadolu Agency/Getty Images
Armata lui Putin se retrage înspăimântată după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore
„În ultima săptămână, numărul steagurilor ucrainene din Donbas a crescut. Peste o săptămână vor fi și mai multe”, a declarat președintele Vladimir Zelenski.
nicusor dan png
Prețul gigacaloriei în București, neschimbat în această iarnă. Nicușor Dan: „Vom păstra aceşti 350 de lei“. Ce spune edilul despre investiții
În București, costul gigacaloriei rămâne neschimbat. Cetățenii vor plăti prețul cei mai mic din România, a anunțat primarul Capitalei, Nicușor Dan. În același timp, municipalitatea a tăiat din investiţii din cauza lipsei banilor.
printul william
Prințul William, omagiu emoționant pentru „regretata sa bunică”, la summitul United for Wildlife Global
William, prinț de Wales, moștenitorul coroanei britanice a vorbit, marţi, despre „mult regretata sa bunică” Regina Elisabeta, în timp ce a cerut măsuri pentru a combate comerţul ilegal cu animale sălbatice.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.