Două fațete dense

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Două fațete dense jpeg

● William Patrick Corgan, Ogilala, Martha’s Music, 2017.

● Smashing Pumpkins, Shiny and Oh So Bright Vol. 1, Napalm Records, 2018. 

A fost o obligație ideologică a trupelor grunge de la începutul anilor ’90 să se expună unor scandaluri și riscuri legate de droguri, alcool ori sinucidere. Deși provin de la marginea scenei respective (granița dintre grunge și prog-rock), nici Smashing Pumpkins n-au scăpat de afectările respective, însă în cazul lor pionul de sacrificiu a fost toboșarul Jimmy Chamberlin – un membru mai puțin vizibil, teoretic, deși problemele sale au dictat fluctuațiile existenței trupei. Cumva, omul a ajuns și în topul Rolling Stone al celor mai buni bateriști din toate timpurile și rămîne individul fără de care -Pumpkins ar fi cîntat cu un drum -machine (format în care ar fi trebuit să aștepte anii 2000 pentru a fi băgați în seamă).

În 2018, Chamberlin și chitaristul -James Iha au revenit pentru a relansa încă o dată trupa cunoscută pentru fizionomia anti-rockstar a liderului decrepit Billy Corgan. Ajutați și de noul chitarist Jeff Schroeder, au scos primul volum al unei serii de albume promisă sub titlul Shiny and Oh So Bright. Oarecum inexplicabil, Billy Corgan a precedat/dublat această resuscitare cu albumul solo Ogilala, precum și cu un turneu solo imediat după turneul de reuniune al trupei. Straniu e și faptul că producătorul Rick Rubin s-a implicat pe ambele discuri, în consecință avem de a face cu o canibalizare reciprocă între Corgan și Smashing Pumpkins. Din cele două materiale ar fi ieșit un album de revenire puternic, însă niște calcule contabile au dus la aceste două fațete cu jumătate de potențial. Fațeta solo oferă mai multe surprize, beneficiind de experiența producătorului Rubin cu albume premium-solo, cu sound impecabil (vezi seria Johnny Cash).

Ceva nu e curat nici la capitolul imagine, „alternativul“ Corgan al anilor ’90 transformîndu-se treptat într-o făptură bizară ce seamănă tot mai mult cu fondatorul Bisericii Sataniste (recent a și fost văzut în cîrdășie cu Marilyn Manson), încercînd să distileze ingrediente gotice care, dincolo de vestimentație, videoclipuri și subtitlul noului album („No Past. No Future. No Sun“), nu prea au de-a face cu Pumpkins. Trupa pare mai preocupată să țină pasul cu Arcade Fire și o face cît se poate de concis, într-o jumătate de oră adecvată pentru un EP (model de zgîrcenie consacrat de Kanye West). E o reuniune ce parcă i-a surprins pe membrii grupului mai mult decît pe fani.

Altfel stau lucrurile pe albumul solo, pentru care Corgan (semnat de data asta William Patrick) pare să-și fi păstrat ideile bune, oferindu-le într-o manieră mai intimă decît atunci cînd încercase să lanseze supergrupul Zwan. În format solo, Corgan nu are sound-ul dens-suculent al materialelor de glorie Smashing Pumpkins – bateria absentează, cred, cu desăvîrșire, instrumentația e un pat subțire de chitară, sintetizator, viori ocazionale, pe care se lăfăie un Corgan cînd confesional, cînd tributar („Zowie“ e închinată lui Bowie).

Avem totuși două albume dense, ară-tîndu-ne un Corgan capabil încă să compună și să exploreze în variate direcții. Nu transpiră din muzica sa bizareriile pe care le mărturisește în interviurile recente (a acuzat ocazional sexo-marxismul, iar într-o emisiune recentă a relatat fără să zîmbească întîlnirea cu un vîrcolac). Nu știe nimeni ce e în sufletul lui Corgan, iar cele două seturi de piese – un potențial album mare spart în două calupuri cam incoerente – sînt tot ce avem acum la dispoziție pentru a-l analiza pe acest artist esențial al anilor ’90. E posibil ca Smashing Pumpkins să se fi reunit prea devreme, puteau să aștepte ca Pitchfork să dea tonul resuscitării scenei alternative de pe MTV-ul anilor ’90.

Billy Corgan va concerta pe 9 iulie la Arenele Romane din București.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.