Divergențe dansabile

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Divergențe dansabile jpeg

● The Irrepressibles, Superheroes, self release, 2020.

● Jehnny Beth, To love is to live, Arts & Crafts, 2020.

Albumele muzicale LGBT ale verii sînt pestrițe și indecise, precum cultura pe care o reprezintă. Genul (muzical, dar nu numai) se schimbă de la o piesă la alta, de la o strofă la alta – cele două albume au la fel de multe în comun ca participanții la paradele pride: în principiu, drapelul ROGVAIV, de pe care fiecare își alege nuanța cu care se identifică. Sînt puține nuanțele care se pot auzi pe ambele albume, sugerînd că, dacă putem vorbi de o scenă muzicală specifică, aceea ar fi una a divergenței – cîte bordeie, atîtea obiceie, iar dacă reiese un șablon, acela ar fi unul generic: dansabilitatea.

The Irrepressibles au scos unul dintre cele mai așteptate albume ale anului, după opt ani de tergiversări și vreo trei de tachinare cu single-uri sau EP-uri. Ceva s-a rupt, a trecut prea mult timp, s-au schimbat ei prea mult, ori li s-a schimbat publicul. În perioada de maxim succes (2010-2012) erau principalii competitori ai celor de la Antony and the Johnsons – pionierii esteticii falsetto-LGBT cu sensibilități derivate din pop, muzică clasică și de circ. The Irrepressibles au plusat cu ultimul ingredient – spectacole live elaborate și lamentații teatrale hipnotice – pînă prin 2015, cînd au început să renunțe la recuzită, iar îngerii fără sex au „tranziționat” în muritori cu blugi. Așa au și rămas – noul album lasă impresia că rațiunea de a exista a grupului era rivalitatea cu Antony, iar de la momentul cînd acesta a murit (renăscînd în cîntăreața Anohni), The Irrepressibles și-au pierdut busola. Fiecare piesă pare compusă și cîntată de altcineva. Se poate specula pe seama motivelor tergiversării albumului – explicată oficial printr-o lungă perioadă de explorare în cluburile berlineze. Cineva a dansat pe rupte în toți anii ăștia și s-a ocupat de muzică doar în stări tranzitorii de afterglow, ori lăsînd amicii recrutați prin cluburi să umple golurile din piesele dance scrîntite, mai mult alcătuite din mouse decît orchestrate. Rămînem cu amintirea primelor două albume și cu rolul de Gandhi al iubirii sexuale universale pe care îl juca atunci protagonistul trupei, bizarul Jamie Irrepressible.

851 11 cover2 abiro jpg jpeg

O surpriză mai plăcută a venit în schimb dinspre capătul ceva mai feminin al spectrului sexual, franțuzoaica Jehnny Beth – consacrată prin succesul de acum cîțiva ani cu trupa femme-punk Savages; suficient de celebră încît albumul să obțină sprijinul producătorului Atticus Ross (Oscar pentru muzica din filmul despre Facebook), actorului Cillian Murphy, vocilor de la The xx și Idles. Contribuțiile nu-s menite să umple spații goale și crize de inspirație, căci albumul debordează de idei care n-aveau cum să încapă pe un album Savages – intenția aici e mai pop și mai exuberantă. Albumul acompaniază volumul de proză activist-erotică lansat recent de protagonistă și pare că încearcă alt gen muzical pe aproape fiecare piesă – mai puțin rock, căci nu vrea să intre în spațiul trupei sale principale. Ceva spirit punk tot răzbate, la nivel vocal, cu versuri răspicate în contrapondere cu instrumentația bazată pe pian, coarde, trip-hop – formulă prin care se izolează toată agresivitatea în voce. Răzbate o subtilă ambiție de a-l imita pe David Bowie, feblețe mai veche a artistei care pică bine pe poziționarea androgină-SF a albumului – pe una dintre piese mintea artistei e „urcată în cloud” pentru a se conecta la iubirea universală, pe alta e încărcată în trupul unui bărbat și se trezește subit posedată de masculinitate toxică – „There’s no bitch in town / Who doesn’t understand / How hard my dick can be”. Las asta aici, să văd dacă mai citește cineva recenziile pînă la capăt.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
Ucrainenii anunță că au încercuit orașul Lîman și îi transmit Moscovei să-i contacteze dacă vrea să-și salveze soldații
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a anunțat vineri că toate căile de aprovizionare spre bastionul forţelor ruse din orașul Lîman, în regiunea Donețk, se află în colimatorul artileriei Kievului.
pom mosmon jpg
Terapie cu fructe de toamnă. Moșmoanele, coarnele, măceșele, printre cele mai căutate
Perioada de recoltare a fructelor cu virtuți terapeutice se întinde din primăvară până târziu, la prima brumă. Toamna este anotimpul care are, printre vedete, moșmoanele, coarnele, fructele porumbarului și măceșele.
EXPLOZIE jpg
Cum este pulverizat echipajul unui tanc rusesc VIDEO
Ukraine Weapons Tracker a publicat un material video care conține imagini extrem de dure cu distrugerea, practic pulverizarea, unui tanc rusesc cu tot cu echipaj într-o zonă neprecizată din partea estică a Ucrainei.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.