Divagări fericite

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Divagări fericite jpeg

● The Academy of Sun, The Quiet Earth, Taos, 2020.

● Thomas Azier, Love, Disorderly, Hylas Records, 2020.

Mișcarea post-punk nu a dat doar genul muzical la care ne referim cu eticheta respectivă, ci și o reinventare a culturii pop. Istoric, ne referim prin post-punk și la tot ce s-a întîmplat imediat după generația punk – fie în sensul continuității (spiritului de chestionare a autorităților), fie în sensul sfidării (a punk-ului însuși, văzut ca modă suferind de propria inerție reacționară). În consecință, termenul post-punk devine mai mult doctrină decît gen muzical, deși se vor găsi puriști care să arate că presa l-a folosit și cu referire la un anumit sound (Joy Division). Interpretarea ca doctrină (post-punk înțeles ca revizuire, critică și extrapolare) include și artiști ce au deviat radical de la acel sound – Throbbing Gristle, Coil, Scott Walker etc.

Larghețea stilistică care se revendică de la acea doctrină e demonstrată de două albume recente ale unor artiști tineri care nu erau născuți la vremea la care presa se căznea să dea o definiție precisă termenului. Au unele piese conforme cu sensul strict al etichetei (balade dark cu sintetizator și ceva ritmică repetitivă), dar divaghează în numeroase alte direcții: folk, chamber-pop și queer-pop, chiar ceva din Depeche Mode.

The Academy of Sun e proiectul „serios” al englezului Nick Hudson care, după multe materiale de laptop – unele prea obscure, unele prea parodice (un album de Crăciun cu Putin pe copertă) –, reușește să organizeze o sumedenie de colaboratori pentru un album de anvergură. Există semne că pentru acest proiect ar fi fost împins de la spate de Toby Driver, pe care Hudson l-a însoțit în turneul care a poposit și pe la noi în 2018. Despre Driver am tot scris, la ocazii date de albumele proiectelor sale (Kayo Dot, Tartar Lamb). Nu l-a ajutat prea mult ce am scris, căci în România abia a adunat o mînă de oameni la fiecare concert, însă cine a fost pe-acolo poate l-a remarcat pe Nick Hudson, atît în recitalul său solo chamber-pop, cît și ca acompaniator pentru Toby Driver (ulterior cei doi au scos și un album împreună). The Academy of Sun e un material esențial pentru cei care urmăresc respectiva colectivă artistică – Driver chiar dă o mînă de ajutor pe una dintre piese, însă albumul îi depășește mult sfera de influență, integrînd tertipuri cu care Hudson se joacă de mulți ani, o plajă de idei ce se întinde de la The Smiths la Julian Cope.

856 11 cover2 jpg jpeg

Olandezul Thomas Azier a debutat la Berlin ca pop-star interstițial, umplînd cu micro-recitaluri vocale pauzele de o jumătate de oră la schimburile de tură între DJ-i, o structură care încă îl inspiră – vezi versurile incisive alternînd cu cadențe electro-instrumentale create pe mașini de ritm (succesoare ale pseudoinstrumentului beatbox), un sound ce aduce aminte pe alocuri de The Knife. Au trecut ceva ani de la debut și de la ceea ce promitea a fi un euro-Justin Bieber trăind din mărunțișul aruncat de DJ-ii Berlinului. Între timp, orașul l-a contaminat cu post-punk, cu clubbing psihotrop, cu queer-pop – putem vorbi de o experiență transformativă comparabilă cu perioada berlineză a lui Nick Cave. Băiatul cu desagă căutînd o chirie ieftină la Berlin a devenit antreprenor muzical (noul album a apărut la propria casă de discuri). Artistul trăiește și o tranziție în maniera Hannei Montana, pervertindu-și imaginea de june angelic prin piese ce răscolesc romantismul și sexualitatea. O dovadă elocventă e cover-ul răstit după hit-ul eurodance „Freed from Desire” (Gala) – nu mai are nimic dansant, sună ca o tentativă pop a lui Scott Walker. Albumul în ansamblu e o sinteză a contaminărilor suferite de artist pe parcursul cosmopolitei maturizări.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.