Divag─âri fericite

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Divag─âri fericite jpeg

ÔŚĆ The Academy of Sun, The Quiet Earth, Taos, 2020.

ÔŚĆ Thomas Azier, Love, Disorderly, Hylas Records, 2020.

Mi╚Öcarea post-punk nu a dat doar genul muzical la care ne referim cu eticheta respectiv─â, ci ╚Öi o reinventare a culturii pop. Istoric, ne referim prin post-punk ╚Öi la tot ce s-a ├«nt├«mplat imediat dup─â genera╚Ťia punk ÔÇô fie ├«n sensul continuit─â╚Ťii (spiritului de chestionare a autorit─â╚Ťilor), fie ├«n sensul sfid─ârii (a punk-ului ├«nsu╚Öi, v─âzut ca mod─â suferind de propria iner╚Ťie reac╚Ťionar─â). ├Än consecin╚Ť─â, termenul post-punk devine mai mult doctrin─â dec├«t gen muzical, de╚Öi se vor g─âsi puri╚Öti care s─â arate c─â presa l-a folosit ╚Öi cu referire la un anumit sound (Joy Division). Interpretarea ca doctrin─â (post-punk ├«n╚Ťeles ca revizuire, critic─â ╚Öi extrapolare) include ╚Öi arti╚Öti ce au deviat radical de la acel sound ÔÇô Throbbing Gristle, Coil, Scott Walker etc.

Larghe╚Ťea stilistic─â care se revendic─â de la acea doctrin─â e demonstrat─â de dou─â albume recente ale unor arti╚Öti tineri care nu erau n─âscu╚Ťi la vremea la care presa se c─âznea s─â dea o defini╚Ťie precis─â termenului. Au unele piese conforme cu sensul strict al etichetei (balade dark cu sintetizator ╚Öi ceva ritmic─â repetitiv─â), dar divagheaz─â ├«n numeroase alte direc╚Ťii: folk, chamber-pop ╚Öi queer-pop, chiar ceva din Depeche Mode.

The Academy of Sun e proiectul ÔÇ×seriosÔÇŁ al englezului Nick Hudson care, dup─â multe materiale de laptop ÔÇô unele prea obscure, unele prea parodice (un album de Cr─âciun cu Putin pe copert─â) ÔÇô, reu╚Öe╚Öte s─â organizeze o sumedenie de colaboratori pentru un album de anvergur─â. Exist─â semne c─â pentru acest proiect ar fi fost ├«mpins de la spate de Toby Driver, pe care Hudson l-a ├«nso╚Ťit ├«n turneul care a poposit ╚Öi pe la noi ├«n 2018. Despre Driver am tot scris, la ocazii date de albumele proiectelor sale (Kayo Dot, Tartar Lamb). Nu l-a ajutat prea mult ce am scris, c─âci ├«n Rom├ónia abia a adunat o m├«n─â de oameni la fiecare concert, ├«ns─â cine a fost pe-acolo poate l-a remarcat pe Nick Hudson, at├«t ├«n recitalul s─âu solo chamber-pop, c├«t ╚Öi ca acompaniator pentru Toby Driver (ulterior cei doi au scos ╚Öi un album ├«mpreun─â). The Academy of Sun e un material esen╚Ťial pentru cei care urm─âresc respectiva colectiv─â artistic─â ÔÇô Driver chiar d─â o m├«n─â de ajutor pe una dintre piese, ├«ns─â albumul ├«i dep─â╚Öe╚Öte mult sfera de influen╚Ť─â, integr├«nd tertipuri cu care Hudson se joac─â de mul╚Ťi ani, o plaj─â de idei ce se ├«ntinde de la The Smiths la Julian Cope.

856 11 cover2 jpg jpeg

Olandezul Thomas Azier a debutat la Berlin ca pop-star intersti╚Ťial, umpl├«nd cu micro-recitaluri vocale pauzele de o jum─âtate de or─â la schimburile de tur─â ├«ntre DJ-i, o structur─â care ├«nc─â ├«l inspir─â ÔÇô vezi versurile incisive altern├«nd cu caden╚Ťe electro-instrumentale create pe ma╚Öini de ritm (succesoare ale pseudoinstrumentului beatbox), un sound ce aduce aminte pe alocuri de The Knife. Au trecut ceva ani de la debut ╚Öi de la ceea ce promitea a fi un euro-Justin Bieber tr─âind din m─ârun╚Ťi╚Öul aruncat de DJ-ii Berlinului. ├Äntre timp, ora╚Öul l-a contaminat cu post-punk, cu clubbing psihotrop, cu queer-pop ÔÇô putem vorbi de o experien╚Ť─â transformativ─â comparabil─â cu perioada berlinez─â a lui Nick Cave. B─âiatul cu desag─â c─âut├«nd o chirie ieftin─â la Berlin a devenit antreprenor muzical (noul album a ap─ârut la propria cas─â de discuri). Artistul tr─âie╚Öte ╚Öi o tranzi╚Ťie ├«n maniera Hannei Montana, pervertindu-╚Öi imaginea de june angelic prin piese ce r─âscolesc romantismul ╚Öi sexualitatea. O dovad─â elocvent─â e cover-ul r─âstit dup─â hit-ul eurodance ÔÇ×Freed from DesireÔÇŁ (Gala) ÔÇô nu mai are nimic dansant, sun─â ca o tentativ─â pop a lui Scott Walker. Albumul ├«n ansamblu e o sintez─â a contamin─ârilor suferite de artist pe parcursul cosmopolitei maturiz─âri.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.
image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.