Din sudoarea frunţii

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
Din sudoarea frunţii jpeg

● John 5, Careful with that Axe, 60 cycle hum, 2014. 

Shock rock-ul presupune o doză de despotism din partea figurii centrale, în jurul căreia se construieşte imaginea trupei. Nume precum King Diamond, Alice Cooper, Rob Zombie, Marilyn Manson ş.a.m.d., deşi au pornit din colective democratice, au evoluat în branduri centrate pe protagonistul care treptat s-a echivalat cu identitatea întregii trupe, dacă nu cumva chiar a marginalizat-o. Divorţurile lui King Diamond de Mercyful Fate, al lui Rob Zombie de White Zombie, ori al lui Marilyn Manson de The Spooky Kids arată că în shock rock e nevoie de exces de ego, de mînă liberă dată unei figuri autoritare. Instrumentişti valoroşi au preferat să se dea la o parte din astfel de proiecte, în ciuda rolului lor central în compoziţii, lăsînd uneori despoţii în penurie de resursă umană, ceea ce explică unele albume mai străvezii, mai diluate, ale acestora. John 5 e unul din chitariştii care au pus umărul la ridicarea a două dintre cele mai longevive fenomene shock rock: Marilyn Manson (de la Mechanical Animals la The Golden Age of Grotesque) şi Rob Zombie (de la Educated Horses încoace). Caracterul serviabil l-a mai pus şi în slujba altor one-man shows – David Lee Roth şi Sebastian Bach, însă mai interesantă decît contribuţiile respective este cariera solo, începută după divorţul de Marilyn Manson. Pentru albumele solo, John 5 şi-a păstrat numele de scenă – în mod uzual modificat cînd accepţi simbria unui rocker vanitos precum sus-pomeniţii.

Dacă pentru primele albume proprii a preferat să exploateze inerţia de a fi cunoscut ca unul dintre clownii-haiduci ai lui Manson, materialele recente prezintă un artist imprevizibil, pornit pe explorare, învăţînd, pe de o parte, de la marii virtuoşi ai chitarei solo, dar păstrînd şi reţete simple pentru fanii cîştigaţi ca acompaniator. Muncind cu sudoarea frunţii ca ghost (song) writer ori muzician de studio pentru toate soiurile de artişti, de la Avril Lavigne la Lynyrd Skynyrd, chitaristul s-a spălat în toate apele care curg prin showbiz-ul american, astfel că precedentul album, cu un cover Michael Jackson, un clip prin care se prezenta drept un Paco De Lucia gotic („Noche Acosador“) şi cîteva tertipuri învăţate din muzica country au anunţat ambiţii largi şi o abordare metodică. Careful with that Axe nu deschide terenuri noi, dar le confirmă pe cele deschise deja cu piese ceva mai rafinate – avem două coveruri country-metal după Jerry Reed („Jerry’s Breakdown“, „Jiffy Jam“) şi din nou o mostră de flamenco întunecat („El Cucuy“). În plus, rockul progresiv e o atracţie inevitabilă pentru orice chitarist care a apucat să acumuleze un portofoliu solo, iar John 5 bifează (fără să irite) cutuma de epatare cultivată în istoria acestui gen de material. Rădăcinile shock rock ale muzicii sale sînt tot mai diluate, dar încă poziţionate proeminent – vezi coperta albumului şi piesele de deschidere/închidere („This is My Rifle“, respectiv „Dream Slayer“). Intro-ul referenţial la adresa crimelor adolescentine din şcolile americane e pus acolo pentru cei care încă îl asociază ideologic cu Marilyn Manson, însă doar piesa de deschidere mai are ceva din cadenţa trepidantă a sound-ului industrial rock în care s-a format.

Singura problemă cu acest material e că Buckethead scoate cîte un astfel album în fiecare săptămînă, de vreo doi ani încoace. Poate nu chiar la fel de divers – e inevitabil să baţi apa în piuă cînd ai scos 70 de albume instrumentale în doi ani, dar aşteptam măcar 30 de minute de compoziţii noi din partea lui John 5, o limită a bunului-simţ chiar şi în muzica instrumentală. Poate e vorba de zgîrcenie, ori poate vor urma şi alte materiale pe modelul de conţinut propus pe Buckethead pentru chitariştii noului mileniu. Oricum, pentru breasla lor, conceptul de album cu piese indexate nu prea are sens, fluxul chitaristic secvenţial potrivindu-se mai natural noii industrii de streaming.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.  

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Kristina Pimenova copil, foto Pinterest  jpg
Ce s-a ales de Kristina Pimenova, „cea mai frumoasă fată din lume”. La doar 9 ani, fetița cu trăsături angelice poza pentru mari branduri internaționale
Poate că numele Kristina Pimenova nu îți sună cunoscut, însă trăsăturile ei angelice au făcut cândva înconjurul lumii. Supranumită „cea mai frumoasă fată din lume”, la doar 9 ani Kristina cucerea podiumurile și aprecierile marilor critici de modă.
Banner Melina
copac rupt parcul tineretului foto fb
Copac prăbușit peste un loc de joacă din Parcul Tineretului: Un copil a fost la un pas de tragedie
Un copac s-a rupt brusc și s-a prăbușit peste un loc de joacă plin de copii și părinți, în Parcul Tineretului din Capitală. Nimeni nu a fost rănit, deși trunchiul rupt, de peste 7 metri lungime și probabil câteva sute de kilograme, a căzut direct peste un leagăn în care se afla un copil.
papa balcon jpg
Noul Papă Robert Prevost, cunoscut sub numele de Leon XIV, este perceput ca un moderat, un om al echilibrului
Robert Prevost, originar din Chicago, este noul papă, care și-a luat numele de papa Leon.
Hunedoara. Uzinele de fier în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Foamea de fier a economiei românești în timpul Marii Crize Economice
S-a scris mult pe tema existenței unei Mari Crize Economice, adică despre epoca 1929 – 1939 în care industria n-a funcționat și astfel s-a ajuns la șomaj, scăderea nivelului de trai, extremism politic și, în final, la război mondial devastator.
Marta Kos FOTO forbes n1info si jpg
Marta Kos, la Chișinău pe 9 mai. Proeuropenii vor marca Ziua Europei, iar prorușii, Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, se află în perioada 8–12 mai într-o vizită oficială în Republica Moldova, aceasta având loc în contextul Zilei Europei, marcată pe 9 mai la Chișinău. Marta Kos este însoțită de o delegație din care fac parte și europarlamentarii Siegfried Mureșan și Da
Putin Xi Jinping la Moscova foto X
Rusia și China critică proiectul scutului antirachetă american: „O amenințare profund destabilizatoare”
Rusia și China au criticat joi, 8 mai, proiectul unui scut antirachetă american de tip „Dom de fier”, avertizând că inițiativa are un caracter „profund destabilizator”. Proiectul a fost anunțat în ianuarie de președintele Donald Trump.
UNTOLD Universe jpg
Untold încurajează prezența la urne: persoanele care votează vor primi un voucher de 150 de lei
Untold recompensează alegătorii care se prezintă la urne pe 18 mai, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, cu un voucher în valoare de 150 de lei.
putin ceai x jpg
Momentul viral în care Jinping și Putin se invită reciproc să bea ceai, dar niciunul nu o face. „Foarte riscant”, au ironizat internauții
Xi Jinping și Vladimir Putin au schimbat cuvinte calde la Kremlin, joi, 8 mai 2025, în timpul unei ceremonii grandioase de primire a liderului chinez pentru a 11-a sa vizită în Rusia. Cei doi lideri s-au așezat la masă, și-au turnat ceai, însă niciunul dintre ei nu a băut, moment devenit viral.