Despre „teritorialism“ şi „protocronism“

Publicat în Dilema Veche nr. 547 din 7-13 august 2014
Despre „teritorialism“ şi „protocronism“ jpeg

● Subcarpaţi, Pielea de găină*, Self-released, 2014. 

„Înainte să dai play, trebuie să ştii că albumele noastre nu sînt despre teritorialism şi nici despre protocronism, cu toate că sînt folosite elemente folclorice tradiţionale româneşti.“ Pe site-ul Proiectului „Subcarpaţi“, în deschiderea secţiunii discografice, aceea de pe care se poate descărca gratis muzica, stă scris negru pe alb disclaimer-ul pus între ghilimele înainte. Poate că e asta o precizare utilă pentru inocentul acela care intră pe site, descarcă un album şi îl ascultă. Şi poate că ar fi adevărată dacă aceste două noţiuni, „teritorialism“ şi „protocronism“, nu şi-ar baza întreaga existenţă pe construcţia de stereotipuri şi pe idilizarea lor, pentru a-şi face treaba. Inutil să mai spun că „folclorul nostru sublim“ („Frunzuliţă, iarbă deasă“), chiar dacă transportat într-o ramă sonoră contemporană, nu poate să iasă, discursiv, cel puţin, din schema stereotipală a Tezaurului folcloric, una dintre tristele uzine de „teritorialism“ şi „protocronism“ de acum mai puţin de 25 de ani. Ce facem, în cazul acesta, cu cele două cuvinte de care Subcarpaţi fuge ca dracul de tămîie? Pentru autor, totul pare a fi mai simplu, din moment ce şi-a asigurat foarte bunele intenţii în faţa oricărui oficiu pentru Protecţia Creierului Consumatorului cu acea (inutilă) avertizare. Pentru ceilalţi, consumatorii de muzică, totul e niţel mai complicat, însă.

Acum patru ani, apariţia primului release Subcarpaţi – despre care am scris la acea vreme – respira decent aerul fakelore-ului muzical fabricat (de foarte multe ori şchiop) în România. Era perioada în care dubstep-ul se insinua în mainstream-ul cultural, iar trucul lui Bean, inventatorul Subcarpaţilor, de a-l cupla cu sample-uri din muzica tradiţională şi/sau cea lăutărească sau de a o updata pe aceasta, pînă la a o recosmetiza complet, funcţiona. Debutul Subcarpaţilor suna bine. Pînă şi acel supererou de pe coperta albumului, un soi de dac căţărat pe un înalt acoperiş bucureştean, pentru a supraveghea din umbră bunul mers al treburilor oraşului, avea haz şi arăta îndeajuns de pop ca să nu te temi de faptul că, la un moment dat, se va transforma în propriul nemesis. Între timp şi din păcate, lucrurile s-au mai schimbat. Proiectul lui Bean a devenit o entitate cu un succes remarcabil în rîndurile unui popor care-şi glisează gusturile între mainstream şi nişă. Şi care, şi graţie modelelor de discurs performativ à la Subcarpaţi, primeşte „teritorialism“ şi „protocronism“ pe pîine. E prea puţin „altceva“ pe acest proaspăt album numit Pielea de găină, chiar dacă Subcarpaţi încearcă şi zona activismului politic eco („Rege pe deal“) – fără însă ca textul şi construcţia piesei să o scoată din rînd – şi ironia, acel „Interludiu“ în care actorul Laurenţiu Bănescu îl impersonează pe „poetul străzii“, parcă are ceva ironie. Un minut şi 48 de secunde e, însă, prea puţin pentru un album care încearcă fără să reuşească.

Dacul ăla inofensiv s-a dat jos de pe acoperiş, şi-a pus o mască, a schimbat ciomagul cu fluierul şi a devenit preot. Din nefericire, bisericile nu au disclaimer-e. 

*Albumul Pielea de găină poate fi descărcat integral de pe site-ul oficial al proiectului, subcarpati.com.

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

imigranti deportati El Salvador, captura video jpg
Administrația Trump plănuiește o campanie de deportări în masă: 1 milion de migranți pe an
Statele Unite ar putea asista la cea mai amplă operațiune de deportare din istoria recentă, dacă planurile conturate de administrația Donald Trump vor fi implementate.
shutterstock 1917555536 jpg
Ultima săptămână a Postului Mare aduce beneficii pentru sănătatea trupului și liniștea sufletului
Intrăm în ultima săptămână a Postului Mare, o perioadă de reflecție și sacrificiu, care îți oferă șansa de a te conecta mai profund cu spiritualitatea, în timp ce aduce beneficii semnificative pentru sănătatea fizică și mentală.
Atac masiv de drone în Ucraina Foto   Captură video Reuters jpg
Rusia a lansat un nou val de drone asupra Ucrainei. Armata ucraineană a interceptat 43 din cele 55 de drone lansate de inamic
Armata ucraineană a anunţat, duminică dimineaţă, că unităţile sale au interceptat şi distrus 43 din cele 55 de drone lansate în cursul nopţii de forţele ruse către zone din nordul, sudul şi centrul Ucrainei.
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Ilie Bolojan, mesaj de Sărbătoarea Floriilor: „În această perioadă, suntem chemaţi să fim mai atenţi la nevoile celor din jur”
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu au transmis duminică, 13 aprilie, un mesaj de Sărbătoarea Floriilor.
Harkov cladiri distruse de rachete rusesti FOTO EPA EFE jpg
Forțele ruse se pregătesc de un asalt asupra Harkovului
Forțele ruse se regrupează și se pregătesc pentru un nou asalt în regiunea Harkov, potrivit Grupului Operațional-Strategic al Forțelor „Hortiția” din Ucraina.
David Popovici (Facebook) jpg
Popovici s-a retras de la 100m liber. „Cel mai curajos lucru e să să spui stop”
Sportivul român și-a motivat decizia din competiția de la Otopeni.
lidia fecioru png
Cum activăm glanda timus. Lidia Fecioru: „Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tinde să se micșoreze”
Lidia Fecioru vine în atenția românilor cu informații prețioase despre rolul pe care îl joacă în organism glanda timus. Bioenergoterapeutul a fost prezent în cadrul emisiunii „Adevăruri Ascunse”, de la Antena 3, unde a făcut mai multe dezvăluiri pe marginea acestui subiect.
Centrala Cernobil
Ucraina începe reparațiile la structura de protecție a centralei de la Cernobîl, avariată în urma unui atac cu dronă
Ucraina lucrează la restaurarea structurii de protecție de la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce aceasta a fost avariată de un atac cu drone rusești.
Romania SUA Statele Unite FOTO Shutterstock jpg
Bloomberg: Oficialii de la Bucureşti au încercat să recâştige Casa Albă, după ce au fost criticați pentru anularea alegerilor
De când vicepreședintele american JD Vance a atacat România pentru anularea alegerilor, oficialii de la Bucureşti au încercat să recâştige Casa Albă de partea lor, notează Bloomberg.