Déjà-vu metal

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Déjà vu metal png

Bring Me the Horizon, That’s the Spirit, Columbia Records, 2015.

Acum zece ani, o trupă din Sheffield se alinia curentului deathcore, debu­tînd discografic cu un album numit Count Your Blessings. Monoton și ezitant, dar avînd momente interesante, mixul lor de thrash metal și hardcore se transfera pe un al doilea LP, lansat doi ani mai tîrziu – Suicide Season. Anul 2008 era, însă, și cel în care în muzica produsă de Bring Me the Horizon începea să se simtă începutul unei tranziții, care avea să o mute complet în altă dimensiune. Față de CYB, SS era mult mai epic, atmosferic și accesibil. Ce a urmat, There Is a Hell, Believe Me I’ve Seen It. There Is a Heaven, Let’s Keep It a Secret, în 2010, și Sempiternal, în 2013, a traversat aceeași tendință, cele două discuri marcînd pași apăsați către metamorfoza stilistică integrală. Metalcore-ul anilor de început devenea, pur și simplu, (nu) metal, acest lucru însemnînd cosmetizarea și deschiderea muzicii grupului britanic către o audiență mult mai numeroasă.

That’s the Spirit, albumul din 2015, a venit să închidă acest traseu. Tranziția era, în momentul de anul trecut, completă. Surprinzător, un subgen muzical ca nu metalul era readus la suprafață de o singură formație, provenind din Anglia. Această rețetă sonoră a funcționat de minune, locul al doilea ocupat atît în UK Albums Chart, cît și în Billboard 200 spunînd totul. Dar, dincolo de superlativele cantitative, muzica de pe That’s the Spirit este captivă unor formule care lasă vederii, în consecință, limitele creative ale grupului. Dacă producția este curată și inofensivă – obsesia radio-ului încă scurtcircuitează sinapsele generației Spotify –, scopul compozițiilor este să placă cu orice preț.

Majoritatea imnice și construite din fragmente explicit acroșante, trimițînd săgeți înamorate către Linkin Park, dar și către Muse, vorbind pe limba tuturor, încercînd să fie în același timp și rock alternativ, și metal, și pop electronic, piesele de pe That’s the Spirit reușesc să fie plictisitoare pe măsură ce devin tot mai bombastice. Fără să apeleze altfel decît întîmplător la moștenirea metalcore – doar „Happy Song“ mai amintește de începuturile formației engleze –, Bring Me the Horizon pare a-și dori din răsputeri să-i găsească izbăvirea rock-ului mainstream. Dacă te uiți, cum spuneam, la cifre, chiar o face. Dar dincolo de ele stau silueta și numele – decupat dintr-o replică a ultimei părți din seria Pirații din Caraibe –, ale unei trupe care, deși încearcă să spună altceva, nu reușește decît să dezgroape un gen muzical dispărut. Reanimat, dar nu foarte departe de forma inițială, acesta poate să ne spună că nostalgia vinde, dar nu e chiar întotdeauna o afacere pe placul tuturor.

Bring Me the Horizon va concerta la ediția din acest an a Electric Castle, care se va desfășura între 14 și 17 iulie 2016 la Bonțida, județul Cluj. Puteți găsi mai multe informații despre eveniment pe site-ul festivalului – electriccastle.ro.

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

522637090 1269943824589365 1440329891756710838 n jpg
Procedură rară la Spitalul Județean Galați: operație laparoscopică de îndepărtare a unui rinichi
Pentru prima dată în Galați, medicii urologi de la Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sf. Ap. Andrei” au realizat o operație de nefrectomie laparoscopică, de îndepărtare a unui rinichi. Procedura care reprezintă o premieră pentru spitalul gălățean se realizează în puține centre medicale.
urs Transfagarasan jpeg
Toleranță zero pentru cei care hrănesc urșii: amenzi usturătoare, de până la 6.000 de lei
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat că se lucrează la un proiect legislativ care prevede creșterea „drastică” a amenzilor pentru persoanele care hrănesc urșii.
image png
Ce pun bulgăroaicele în compoturi, ca să nu prindă floare și să se păstreze fructele tari luni întregi. Secretul pe care nicio româncă nu îl cunoaște
Un „secret” folosit de multe gospodine bulgăroaice pentru a face compoturi care nu prind floare și au fructe tari luni de zile este adăugarea de aspirină (acid acetilsalicilic) în borcane - o metodă tradițională, populară în zonele balcanice, dar mai puțin cunoscută în România.
banner delia jpg
Delia, fără filtre: mănâncă haotic, nu ține diete și fuge pe munte când vrea liniște. Ce spune despre noul proiect, „The Ticket”: „Sunt curioasă ce chimie vom avea”
Delia Matache (43 de ani) este foarte încântată de noul proiect în care a fost cooptată la Antena 1, ca parte din juriul show-ului „The Ticket”.
Maia Sandu Regele Charles FOTO Facebook jpg
Președintele Maia Sandu, la Londra: Întrevederi cu regele Charles și prim-ministrul Keir Starmer
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut întrevederi cu regele Charles și cu prim-ministrul Keir Starmer, acestea având loc la Londra, acolo unde lidera de la Chișinău se află într-o vizită în perioada 23–24 iulie.
nunta jpg
Cât mai pui în plic la nuntă în 2025? „Dacă ești naș sau rudă discutăm de plicuri în valoare de (...)"
Dacă în trecut un plic de 250 de euro de cuplu părea acceptabil, în 2025 cifrele s-au schimbat drastic. Scumpirile din economie și creșterea prețurilor la meniuri și servicii i-au determinat pe miri să își recalculeze bugetele, iar pe invitați să își regândească darul.
lingouri-shutterstock_2017414307
Un stat european își aduce acasă întreaga rezervă de aur
Banca centrală a unui stat european intenţionează să readucă pe teritoriul naţional întreaga rezervă de aur, care are o valoare de aproximativ şase miliarde de dolari. Motivul: asigurarea securității rezervei în perioade de criză.
Posta romana jpg
Culmea afacerii la stat. Poșta Română produce timbre, pe care tot ea le cumpără. „Un exemplu de așa nu”
Situație paradoxală la Poșta Română. Compania plătește pentru timbrele pe care le produce chiar în propria tipografie, printr-un sistem birocratic întreținut de stat. Ministrul Economiei, Radu Miruță, anunță că această structură nu se justifică și anunță o posibilă reorganizare.
image png
CSM susține că percepția asupra independenței justiției din România este în media europeană
Potrivit măsurătorilor europene (2025 EU Justice Scoreboard), realizate pentru anul 2025, CSM susține că încrederea în justiție în România continuă să se încadreze în media țărilor europene.