De nădejde pentru dezamăgiţi

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
De nădejde pentru dezamăgiţi jpeg

● Drenge, Undertow, ADA, 2015.  

Pînă în anii ’90 s-a testat în rock suficienţa formatului de trio, iar în anii recenţi s-a trecut la nivelul următor, cu un veritabil val de trupe-duet – de la pionieri ca The White Stripes şi The Black Keys la nume noi ca Royal Blood, Shovels & Rope ori aceşti Drenge, aflaţi, cu

, abia la al doilea album. O fi muzica rock mai uşor de făcut decît pe vremuri, or fi muzicienii mai precoce, mai competenţi, mai multi-instrumentişti. Desigur, duo-uri cu ambiţii rock există de mult – pînă şi Modern Talking s-ar califica aici pînă la un punct, ori măcar Eurythmics şi Roxette. Grupurile respective n-au sunat însă niciodată cu plinătatea sound-ului rock, au fost în mod prea evident constituite din cîte doi cîntăreţi ţinîndu-şi mutual isonul şi umplînd golurile cu sintetizatoare. În schimb, cu proaspeţii Royal Blood ori Drenge avem o cu totul altă generaţie de trupe duo-rock, un mod mai eficient de a construi sound rock din elemente simple, puse cap la cap în moduri ingenioase, care le fac să pară sofisticate. Unul din ingredientele-cheie este distorsiunea murdară a grunge-ului care i-a făcut la vremea lor şi pe Nirvana să pară mai mulţi decît erau. Supraproducţia în studio (dificil de reprodus live, unde adesea contribuie cîte un instrumentist suporter) este o altă metodă larg îmbrăţişată şi cu rezultate confirmate. Avem, în sfîrşit, metode de a face rock economic, de austeritate, care prezintă însă toţi parametrii nutriţionali ai genului la nivel acceptabil. În plus, din echipe mici sînt şanse să iasă concepte coezive, focalizate, mai ales în cazul Drenge – cuplu alcătuit din doi fraţi englezi răniţi în dragoste, ce îşi zic Eoin (voce şi chitară) şi Rory Loveless (voce şi tobe).

Preluînd atitudinea de punk familist de la The White Stripes, dar şi un suflu blues rock de la The Black Keys (de dinainte să-şi piardă suflul), fraţii Loveless se anunţă drept revelaţia grunge a anilor imediat următori. Fără ingredientele hardcore ori country care se mai strecoară în aluatul duetelor rock americane (sus-pomenite), Drenge sînt insistenţi în a suna foarte britanic, propunînd un punk garajist pe două voci neobişnuit de armonios, lipsit de gălăgia spartă inerentă genului, destul de întunecat şi pesimist în teme lirice. Necazurile de la care probabil şi-au şi tras porecla fraţii Loveless (mă îndoiesc că ăsta le e numele de familie) sînt transpuse într-o supărare răspicat-fredonabilă şi menţin problematica grupului într-o zonă lirică destul de primitivă în comparaţie cu contextul abstracto-sarcastico-ironic în care se scaldă de cîţiva ani scena indie-rock. La Drenge avem piese despre cum e să aştepţi în frig („Standing in the Cold“), despre iubite care au întors spatele („Side by Side“), ori şi-au pierdut minţile („Never Awake“), ori pur şi simplu au devenit de nerecunoscut („Have You Forgotten My Name?“). Piesa „Favourite Son“ conţine nucleul tematic şi mostrele lirice cele mai reprezentative: „I wanna be hugged and I wanna be kissed / I don’t wanna be fucked, I just wanna be his“. E un pas înainte şi un progres în asertivitate emoţională faţă de albumul de debut („I don’t give a fuck about people in love / They don’t piss me off, they just make me give up“). De undeva din spatele unor refrene ce pot fi caracterizate englezeşte drept cocky răzbat şi unele idei împrumutate de la concitadinii Arctic Monkeys ori de la Queens of the Stone Age. 

Nu ştiu ce mai ascultă în zilele noastre adolescenţii dezamăgiţi în dragoste care refuză totuşi refugiul manelelor şi al baladelor hiperglicemice. Pe vremea mea se ascultau Nirvana, Cranberries şi, dacă era nasol de tot, My Dying Bride. În 2015, pentru astfel de ocazii avem în Drenge o trupă de nădejde, care ar trebui să intre în programul multor baluri de majorat în anii ce urmează, măcar mai pe final, cînd rămîn doar rockerii şi mai au şi ei şansa să umble la playlist.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.   

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

profimedia 0979583423 jpg
Depardieu, vinovat! Actorul francez a fost condamnat pentru agresiune sexuală
Actorul Gérard Depardieu a fost condamnat la 18 luni cu suspendare pentru agresiune sexuală. Află cum s-a desfășurat procesul, ce au declarat victimele și ce înseamnă acest caz pentru #MeToo în Franța.
fructe piata jpg
Fructul cel mai iubit de români este pe cale de dispariție! Motivul pentru care culturile sunt tot mai afectate: „Este foarte îngrijorător pentru copiii noştri”
Bananele, un fruct extrem de apreciat de consumatorii din întreaga lume, inclusiv în România, se confruntă cu un viitor incert. Un raport publicat luni, 12 mai 2025, de organizația nonguvernamentală britanică Christian Aid atrage atenția asupra impactului tot mai sever al schimbărilor climatice.
Saint Malo, Franta, foto Shutterstock jpg
Orașul distrus în proporție de 80% în Al Doilea Război Mondial. Cum arată acum? Doi români au ajuns acolo: „Un peisaj cum rar ai mai văzut”
Un oraș fermecător de pe coasta nordică a Franței a trecut printr-o adevărată tragedie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În august 1944, bombardamentele americane și un incendiu devastator l-au distrus în proporție de 80%, însă astăzi arată cu totul diferit.
bitcoin criptomonede jpg
Cel mai mare mister din era Internetului. Cine este Satoshi Nakamoto, creatorul monedei virtuale Bitcoin
Identitatea creatorului bitcoin, Satoshi Nakamoto, a fost mult timp unul dintre cele mai mari mistere ale lumei tehnologiei. Un nou documentar HBO, „Money Electric: The Bitcoin Mystery”, pretinde că are un răspuns.
UE Moldova FOTO Arhivă webp
UE accelerează aderarea Moldovei. Raportul ajunge în plenul Parlamentului European în iunie
Parlamentul European face un nou pas în direcția aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Un raport recent adoptat cere deschiderea rapidă a negocierilor și avertizează asupra amenințărilor din partea Rusiei.
papa leon profimedia jpg
Prima carte despre papa Leon al XIV-lea va fi lansată în Italia. Când apare volumul
Prima carte despre papa Leon al XIV-lea va apărea în Italia în luna mai, a transmis presa italiană, citată de Agerpres.
Vaccin HPV FOTO Shutterstock jpg
Proiectul privind extinderea vaccinării gratuite anti-HPV a trecut de Senat
Proiectul de act normativ privind extinderea vaccinării gratuite anti-HPV pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare, a fost aprobat marți de Senat.
banner ducu bertzi jpg
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia jpg
Armata israeliană va intra „cu toată forța” în Fâșia Gaza în următoarele zile. Anunțul premierului Netanyahu
Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că armata israeliană va intra „cu toată forța (sa)” în Fâșia Gaza în următoarele zile şi nu vede vreun scenariu în care Israelul să înceteze războiul.