De nădejde pentru dezamăgiţi

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
De nădejde pentru dezamăgiţi jpeg

● Drenge, Undertow, ADA, 2015.  

Pînă în anii ’90 s-a testat în rock suficienţa formatului de trio, iar în anii recenţi s-a trecut la nivelul următor, cu un veritabil val de trupe-duet – de la pionieri ca The White Stripes şi The Black Keys la nume noi ca Royal Blood, Shovels & Rope ori aceşti Drenge, aflaţi, cu

, abia la al doilea album. O fi muzica rock mai uşor de făcut decît pe vremuri, or fi muzicienii mai precoce, mai competenţi, mai multi-instrumentişti. Desigur, duo-uri cu ambiţii rock există de mult – pînă şi Modern Talking s-ar califica aici pînă la un punct, ori măcar Eurythmics şi Roxette. Grupurile respective n-au sunat însă niciodată cu plinătatea sound-ului rock, au fost în mod prea evident constituite din cîte doi cîntăreţi ţinîndu-şi mutual isonul şi umplînd golurile cu sintetizatoare. În schimb, cu proaspeţii Royal Blood ori Drenge avem o cu totul altă generaţie de trupe duo-rock, un mod mai eficient de a construi sound rock din elemente simple, puse cap la cap în moduri ingenioase, care le fac să pară sofisticate. Unul din ingredientele-cheie este distorsiunea murdară a grunge-ului care i-a făcut la vremea lor şi pe Nirvana să pară mai mulţi decît erau. Supraproducţia în studio (dificil de reprodus live, unde adesea contribuie cîte un instrumentist suporter) este o altă metodă larg îmbrăţişată şi cu rezultate confirmate. Avem, în sfîrşit, metode de a face rock economic, de austeritate, care prezintă însă toţi parametrii nutriţionali ai genului la nivel acceptabil. În plus, din echipe mici sînt şanse să iasă concepte coezive, focalizate, mai ales în cazul Drenge – cuplu alcătuit din doi fraţi englezi răniţi în dragoste, ce îşi zic Eoin (voce şi chitară) şi Rory Loveless (voce şi tobe).

Preluînd atitudinea de punk familist de la The White Stripes, dar şi un suflu blues rock de la The Black Keys (de dinainte să-şi piardă suflul), fraţii Loveless se anunţă drept revelaţia grunge a anilor imediat următori. Fără ingredientele hardcore ori country care se mai strecoară în aluatul duetelor rock americane (sus-pomenite), Drenge sînt insistenţi în a suna foarte britanic, propunînd un punk garajist pe două voci neobişnuit de armonios, lipsit de gălăgia spartă inerentă genului, destul de întunecat şi pesimist în teme lirice. Necazurile de la care probabil şi-au şi tras porecla fraţii Loveless (mă îndoiesc că ăsta le e numele de familie) sînt transpuse într-o supărare răspicat-fredonabilă şi menţin problematica grupului într-o zonă lirică destul de primitivă în comparaţie cu contextul abstracto-sarcastico-ironic în care se scaldă de cîţiva ani scena indie-rock. La Drenge avem piese despre cum e să aştepţi în frig („Standing in the Cold“), despre iubite care au întors spatele („Side by Side“), ori şi-au pierdut minţile („Never Awake“), ori pur şi simplu au devenit de nerecunoscut („Have You Forgotten My Name?“). Piesa „Favourite Son“ conţine nucleul tematic şi mostrele lirice cele mai reprezentative: „I wanna be hugged and I wanna be kissed / I don’t wanna be fucked, I just wanna be his“. E un pas înainte şi un progres în asertivitate emoţională faţă de albumul de debut („I don’t give a fuck about people in love / They don’t piss me off, they just make me give up“). De undeva din spatele unor refrene ce pot fi caracterizate englezeşte drept cocky răzbat şi unele idei împrumutate de la concitadinii Arctic Monkeys ori de la Queens of the Stone Age. 

Nu ştiu ce mai ascultă în zilele noastre adolescenţii dezamăgiţi în dragoste care refuză totuşi refugiul manelelor şi al baladelor hiperglicemice. Pe vremea mea se ascultau Nirvana, Cranberries şi, dacă era nasol de tot, My Dying Bride. În 2015, pentru astfel de ocazii avem în Drenge o trupă de nădejde, care ar trebui să intre în programul multor baluri de majorat în anii ce urmează, măcar mai pe final, cînd rămîn doar rockerii şi mai au şi ei şansa să umble la playlist.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.   

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Raul Strei din Hunedoara, ocupat de lebede  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (67) jpg
Păsările sălbatice au invadat din nou râurile, după decenii de poluare. De ce nu trebuie hrănite cu pâine
Râurile care traversează fostele orașe industriale din România erau faimoase pentru poluarea lor, însă cu timpul apele s-au limpezit și au fost ocupate de păsări sălbatice. Numeroși localnici le hrănesc cu pâine, lucru care le face mai mult rău decât bine.
Celine Dion si Rene Angelil, la 9 ani de la moartea lui   Facebook jpg
Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă. Artista și Rene Angelil au fost căsătoriţi timp de 22 de ani
La 9 ani după ce și-a pierdut soțul, care i-a fost și manager, René Angélil, din cauza cancerului, Celine Dion încă îi simte prezența în viața de zi cu zi. Artista canadiană şi producătorul muzical au fost căsătoriţi timp de 22 de ani, până la moartea lui din 2016. Celine Dion i-a adus un tribut reg
Nicu Stefanuta foto arhiva personala (4) jpg
Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentului European: „Uniunea Europeană ar fi mai puternică cu Marea Britanie în ea”
Într-un interviu exclusiv acordat „Adevărul”, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentului European explică de ce România nu are candidați care să înțeleagă că cea mai mare provocare a poporului român este securitatea națională.
omleta1 jpeg
Omleta specială pregătită de Jamie Oliver. Ce ingrediente ne trebuie pentru acest preparat delicios
Omleta este un preparat simplu și delicios, pe care îl putem pregăti în numai câteva minute. Dar, dacă știm ce ingrediente să folosim, această rețetă se poate transforma în una foarte complexă și specială! Iar faimosul bucătar Jamie Oliver ne explică tot ce trebuie să facem!
Emmanuel Macron  Foto EPA EFE12336679 (2) jpg
Macron: „Acordul Israel-Hamas trebuie respectat”. Erdogan: „Sperăm că va fi benefic în special pentru fraţii noştri palestinieni”
Preşedintele francez a spus miercuri seara că acordul la care s-a ajuns între Israel şi Hamas pentru o încetare a focului în Gaza trebuie „respectat” şi că trebuie să urmeze o „soluţie politică”. Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră într-o „pace durabilă”.
blocuri bucuresti - case pipera - imobiliare -complex rezidential foto Inquam Photos / Mircea Manole
Românii au cumpărat mai multe locuințe anul trecut față de precedentul. București-Ilfov în topul vânzărilor
Vânzările de case și apartamente au crescut în 2024 cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel național s-au vândut anul trecut cu 6,6% mai multe locuințe comparativ cu 2023, potrivit unei analize.
image png
16 ianuarie, ziua în care studentul Jan Palach şi-a dat foc, în semn de protest față de invazia Cehoslovaciei de către URSS
Pe 16 ianuarie se împlinesc 56 de ani de când studentul Jan Palach şi-a dat foc, la Praga, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice.
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
Metoda „Brad Pitt” lovește din nou! Și-a părăsit soțul și a pierdut 830.000 €, crezând că este într-o relație cu celebrul actor
Un caz de înșelătorie incredibilă a fost descoperit recent, în care combinația dintre inteligența artificială, trucuri umane și o doză mare de naivitate a dus la pierderea unei sume fabuloase. Anne, o femeie de 53 de ani din Franța, a fost cea mai recentă victime a „metodei Brad Pitt”, așa cum este
sange transfuzie adobestock jpg
Sângele rar folosit pentru a salva nenumărate vieți! Este albastru și un singur litru se vinde cu 15.000 de dolari
Atunci când vine vorba despre medicamente și produse medicale, poate că nu mulți dintre noi ne-am imagina că printre cele mai scumpe este, de fapt, sângele! Mai precis, există un anumit tip de sânge care se vinde chiar și cu 15.000 de dolari pe litru!