Darwinism

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Darwinism jpeg

● Lucian Ban & Mat Maneri, Transylvanian Concert, ECM, 2013. 

Din existenţa „conceptului“ Lucian Ban putem deriva o serie de concluzii, după cum urmează:

a) Lucrurile se fac în altă parte, nu în România. Eventual, României i se dau înapoi unele drepturi de concesionare emoţională, la iniţiativa bunului-simţ al celui care face pomenitele lucruri sau prin interesul acestuia pentru a exploata zăcăminte cu care noi nu ştim ce (şi cum) să facem – o variantă spirituală a unei situaţii de tip Roşia Montană. Din fericire, proprietatea intelectuală nu e la fel de consumabilă ca zăcămintele fizice, aşa că existenţa albumului Transylvanian Concert aduce beneficii întregii planete muzicale, fără a ne ştirbi bogăţia. Poate şi pentru că a plecat la New York, adică în capitala jazz a lumii, cu bursă, şi nu fugărit de paznicii verticalităţii morale de altădată, Lucian Ban nu se uită înapoi cu mînie, ci cu conştiinţa avantajului de a aparţine mai multor lumi simultan (să notăm totuşi că, în schimb, mentorul său – clujeanul Gyorgy Zsolt – a prins zile mai grele, din obrăznicia de a-şi iubi hobby-ul mai mult decît pe sine).

b) Jazzul se face şi se desface la New York, degeaba ridicăm noi în slăvi jazzul scandinav. Aici m-aş certa totuşi puţin, dar o fac dintr-un spirit dilematic de chestionare a autorităţii şi din dorinţa de promovare a devierilor creative; căci, dacă mă uit strict în cărţile de istorie şi la vinişoarele tulpinii principale a jazzului, New York-ul rămîne centrul incontestabil, deopotrivă spiritual şi logistic, al genului. Simpla prezenţă a lui Lucian Ban pe trotuarele acelea îl impregnează cu idei, îi deschide oportunităţi, îi pune la dispoziţie vecini de bloc care pot improviza între două ţigări jumătate de album de nivel ECM. Pe materialul de faţă, New York-ul i l-a pus la dispoziţie pe violistul/violonistul Mat Maneri (fiul saxofonistului Joe Maneri) care l-a însoţit pe Ban şi la Cluj, în prezentarea performance-ului cinemuzical Tarkovsky Redux, pus la cale de Teatrul Maghiar în preajma TIFF-ului din 2012. Brooklyn-ezul e mult mai mult decît acompaniament pe acest material, ba chiar pe unele părţi îl pune în umbră pe pianistul „nostru“ – avantaj ce i-l conferă şi instrumentul, cu un sound mult mai penetrant decît al pianului. Aş îndruma spre piesa „Not That Kind of Blues“ ca exemplificare, unde pianistul are nevoie de momente solo pentru a ieşi de sub dominarea lui Maneri. În schimb, pe alte porţiuni, precum „Monastery“, reuşeşte să se exprime de la egal la egal în duelul-duet, un format ce pare să-i fie drag lui Lucian Ban.

c) Muzica intuitivă făcută în popor de oameni fără şcoală şi muzica ştiinţifică făcută cu truda metodică a intelectului nu vin din lumi diferite, de la specii diferite. Sînt deja cîteva săptămîni de cînd recenzez materiale ce oferă folclor de-al nostru reîmpachetat în structuri calculate: A Hawk and a Hacksaw, Imago Mundi, iar acum concertul de faţă – încă unul din şirul de materiale prin care Lucian Ban aruncă în aceeaşi oală ingrediente muzicale de pe continente diferite, din lumi care nu s-au prea intersectat. Despre experimentele precedente cu Enescu Re-imagined sau Romanian-American Jazz Orchestra s-a tot scris, aşa că le pomenesc aici doar pentru a sublinia tenacitatea pianistului în a exploata această nişă exotică. Cercetările pe care i le-a ocazionat exilul la New York i-au sugerat, pare-se, că acesta e mecanismul de bază al darwinismului muzical.

d) O expediţie de succes pe Marte e posibilă. Copilărind, la rîndul meu, prin arealul geografic al comunei Teaca, nu cred că exagerez în a spune că distanţa din satul copilăriei lui Ban pînă în Brooklyn, şi în catalogul casei de discuri ECM, e comparabilă – emoţional, spiritual, conceptual – cu cea de la Pămînt la Marte. Întrebînd sătenii din împrejurimile pomenitei comune cine este Lucian Ban, ţi se răspunde, în vastă majoritate, prin ridicări în umeri, într-o oarecare minoritate – prin faptul simplu că „a fugit în America“ şi poate două-trei guri ar avea datele necesare să afirme că e un fiu al satului, devenit un valoros pianist din jazzul contemporan.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.

Adevarul.ro

Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop
Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin.
barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.
dr mihail pautov  jpg
Fresh de portocale sau un fruct întreg, alegerea corectă. Medic: „Dacă sună sănătos, nu înseamnă că e mai sănătoasă“
Un fresh de portocale poate aduce un nivel de zahăr în sânge exact cât o prăjitură ori un alt produs dulce, cunoscut ca fiind nesănătos. Un medic explică de ce și cum se întâmplă asta și de ce nu ar trebui să-l consumăm niciodată așa.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.