Darwinism

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Darwinism jpeg

● Lucian Ban & Mat Maneri, Transylvanian Concert, ECM, 2013. 

Din existenţa „conceptului“ Lucian Ban putem deriva o serie de concluzii, după cum urmează:

a) Lucrurile se fac în altă parte, nu în România. Eventual, României i se dau înapoi unele drepturi de concesionare emoţională, la iniţiativa bunului-simţ al celui care face pomenitele lucruri sau prin interesul acestuia pentru a exploata zăcăminte cu care noi nu ştim ce (şi cum) să facem – o variantă spirituală a unei situaţii de tip Roşia Montană. Din fericire, proprietatea intelectuală nu e la fel de consumabilă ca zăcămintele fizice, aşa că existenţa albumului Transylvanian Concert aduce beneficii întregii planete muzicale, fără a ne ştirbi bogăţia. Poate şi pentru că a plecat la New York, adică în capitala jazz a lumii, cu bursă, şi nu fugărit de paznicii verticalităţii morale de altădată, Lucian Ban nu se uită înapoi cu mînie, ci cu conştiinţa avantajului de a aparţine mai multor lumi simultan (să notăm totuşi că, în schimb, mentorul său – clujeanul Gyorgy Zsolt – a prins zile mai grele, din obrăznicia de a-şi iubi hobby-ul mai mult decît pe sine).

b) Jazzul se face şi se desface la New York, degeaba ridicăm noi în slăvi jazzul scandinav. Aici m-aş certa totuşi puţin, dar o fac dintr-un spirit dilematic de chestionare a autorităţii şi din dorinţa de promovare a devierilor creative; căci, dacă mă uit strict în cărţile de istorie şi la vinişoarele tulpinii principale a jazzului, New York-ul rămîne centrul incontestabil, deopotrivă spiritual şi logistic, al genului. Simpla prezenţă a lui Lucian Ban pe trotuarele acelea îl impregnează cu idei, îi deschide oportunităţi, îi pune la dispoziţie vecini de bloc care pot improviza între două ţigări jumătate de album de nivel ECM. Pe materialul de faţă, New York-ul i l-a pus la dispoziţie pe violistul/violonistul Mat Maneri (fiul saxofonistului Joe Maneri) care l-a însoţit pe Ban şi la Cluj, în prezentarea performance-ului cinemuzical Tarkovsky Redux, pus la cale de Teatrul Maghiar în preajma TIFF-ului din 2012. Brooklyn-ezul e mult mai mult decît acompaniament pe acest material, ba chiar pe unele părţi îl pune în umbră pe pianistul „nostru“ – avantaj ce i-l conferă şi instrumentul, cu un sound mult mai penetrant decît al pianului. Aş îndruma spre piesa „Not That Kind of Blues“ ca exemplificare, unde pianistul are nevoie de momente solo pentru a ieşi de sub dominarea lui Maneri. În schimb, pe alte porţiuni, precum „Monastery“, reuşeşte să se exprime de la egal la egal în duelul-duet, un format ce pare să-i fie drag lui Lucian Ban.

c) Muzica intuitivă făcută în popor de oameni fără şcoală şi muzica ştiinţifică făcută cu truda metodică a intelectului nu vin din lumi diferite, de la specii diferite. Sînt deja cîteva săptămîni de cînd recenzez materiale ce oferă folclor de-al nostru reîmpachetat în structuri calculate: A Hawk and a Hacksaw, Imago Mundi, iar acum concertul de faţă – încă unul din şirul de materiale prin care Lucian Ban aruncă în aceeaşi oală ingrediente muzicale de pe continente diferite, din lumi care nu s-au prea intersectat. Despre experimentele precedente cu Enescu Re-imagined sau Romanian-American Jazz Orchestra s-a tot scris, aşa că le pomenesc aici doar pentru a sublinia tenacitatea pianistului în a exploata această nişă exotică. Cercetările pe care i le-a ocazionat exilul la New York i-au sugerat, pare-se, că acesta e mecanismul de bază al darwinismului muzical.

d) O expediţie de succes pe Marte e posibilă. Copilărind, la rîndul meu, prin arealul geografic al comunei Teaca, nu cred că exagerez în a spune că distanţa din satul copilăriei lui Ban pînă în Brooklyn, şi în catalogul casei de discuri ECM, e comparabilă – emoţional, spiritual, conceptual – cu cea de la Pămînt la Marte. Întrebînd sătenii din împrejurimile pomenitei comune cine este Lucian Ban, ţi se răspunde, în vastă majoritate, prin ridicări în umeri, într-o oarecare minoritate – prin faptul simplu că „a fugit în America“ şi poate două-trei guri ar avea datele necesare să afirme că e un fiu al satului, devenit un valoros pianist din jazzul contemporan.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

e04f2e3b 7677 4977 839a e3de318d8010(1) jpg
Cum să îți alegi perechea perfectă de adidași primăvara aceasta
Primăvara vine cu un vibe fresh, zile mai lungi, haine mai lejere și... un chef nebun de a-ți reîmprospăta garderoba.
Banner Irinel Columbeanu
piedone ferma lui Mitică Vișan captura video jpg
Reacția lui Piedone, izbit de mirosul insuportabil de la o fermă din Domnești: „Să fii inconștient să cumperi miel, găini sau porci de aici”
Ferma de animale aparținând lui Mitică Vișan din comuna Domnești a fost verificată de ANPC după numeroase sesizări din partea localnicilor privind mirosurile greu de suportat și starea generală de insalubritate.
image png
O prietenă din tinerețe a lui Crin Antonescu confirmă că acesta nu a colaborat cu Securitatea: „Ar fi fost condamnat”
Marcellina Popa, o prietenă din tinerețe a lui Crin Antonescu, a postat pe pagina de Facebook o fotografie de grup în care apare și bărbatul pentru care politicianul a dat cu subsemnatul la Securitate.
Iancu de Hunedoara și Mahomed al II-lea (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)
Pacea de la Adrianopol: Iancu de Hunedoara încheie un armistițiu temporar cu Imperiul Otoman
Pacea de la Adrianopol, încheiată în 1452 între Iancu de Hunedoara și Imperiul Otoman condus de sultanul Mehmed al II-lea, a fost un moment important în contextul confruntărilor dintre Europa creștină și Imperiul Otoman.
Brad Pitt  foto   Shutterstock, Instagram jpg
„Brad Pitt de Cuba” a intrat în belele! De ce a ajuns după gratii copia rebelă a celebrului actor?
Actorul William Levy pare a fi copia rebelă a lui Brad Pitt. De-o frumusețe asemănătoare cu superstarul hollywoodian, William a preluat porecla „Brad Pitt de Cuba”, dar nu și comportamentul civilizat al acestuia.
Călin Georgescu la Judecătoria sectorului 1 din București, 5 martie 2025. Inquam Photos / George Călin
Pentru Călin Georgescu, Paștele a venit în Săptămâna Patimilor: „Hristos a înviat!”
Călin Georgescu s-a prezentat, miercuri, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Ilfov pentru a semna controlul judiciar. Fostul candidat independent la prezidențiale a exclamat „Hristos a înviat!”, deși suntem în Săptămâna Patimilor.
image png
Aparatele cu raze X din aeroporturi, acuzate că dezvăluie prea mult din goliciunea călătorilor
Peste 170 de scanere Rapiscan, care costă 180.000 de dolari bucata, au fost instalate în aeroporturile din SUA, iar acum au devenit controversate.
Aaron Boupendza (Sportpictures) jpg
Tragedie: a murit ex-rapidistul Boupendza. Ar fi căzut de la etajul 11
Fostul jucător a încetat din viață în condiții suspecte.