Culori locale

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Culori locale jpeg

● VA, BuzzRO! 2011*, Local Records, 2011.     

Al doilea an de existenţă a label-ului bucureştean independent Local Records a adus, la finalul anului 2011, o a doua compilaţie cu muzică făcută de producători români ataşaţi unor subgenuri care orbitează cvasihaotic în jurul a ceea ce obişnuim să numim muzică electronică. Primul release, BuzzRO! 2010, cel lansat în luna martie a anului trecut şi reeditat în vara aceluiaşi an, fusese mai degrabă o declaraţie de intenţie, transportată într-un produs care, deşi centrifugal, ducea la alt nivel interesul oamenilor care au fondat acest label, dar şi al publicului interesat pentru o anumită nişă muzicală locală. Oricît de controversat sună, în acest caz, termenul „local“ – într-o eră în care noua muzică e mai globaliza(n)tă decît reţeta oricărui burger de la McDonald’s –, intenţia lor de a circumscrie proaspătului label un „sound românesc“ (o altă formulare cu grad ridicat de hazard) are meritul de a fi creat, din aproape nimic, o scenă (chiar dacă mai degrabă discursiv), de a fi propus nume noi şi de a fi adus printre producătorii români ai noii muzici electronice o emulaţie imposibilă altfel.

Dacă, aşa cum spuneam, prima compilaţie făcea o predicţie şi se punea în slujba intenţiei Local Records, inventînd, practic, acea „scenă“ şi oferindu-i un loc pe care să se vadă în lumina spoturilor, cea de-a doua vine să facă o observaţie: ceea ce am prevăzut atunci există acum.

După nici un an de la prima ediţie, BuzzRO! 2011 aduce pe copertă – cu o singură excepţie, aceea a autorului celui mai bun release publicat pînă acum de Local Records, Minus – numai nume noi. Privind lucrurile numai din această perspectivă şi tot e un semn că scopul label-ului a fost atins, numărul de proiecte din această zonă sonoră multiplicîndu-se şi graţie existenţei lui. Mai important însă e faptul că noua compilaţie reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte calitatea producţiilor conţinute. În 2011, muzica electronică fabricată în România are acrosuri hip-hop/R&B şi evoluează în siajul post-ismelor născute după fragmentarea dubstep-ului. Precum „Cry Your Eyes Red“, piesa celui mai aplaudat producător român din ultima vreme, Montgomery Clunk. În 2011, muzica electronică fabricată în România e claustrată într-o atmosferă bîntuită cînd de voci spectrale şi sintetizatoare sinistre, ca pe „Bearhearts“ a lui Hipdiebattery, cînd de clinchete cu vagi arome orientale şi de efuziuni melancolice, ca în cazul celei mai interesante piese de pe compilaţie – „Precambrian“, semnată de un alt nume proaspăt, Coughy. În 2011, muzica electronică fabricată în România are propensiuni techno-ide, precum insistenta „Argon“ a lui Andu Simion, şi başi încăpăţînaţi, care mărşăluiesc printre efecte surprinzătoare, ca în cazul piesei lui Autsid3r, „Ballistic Field“. 

În 2011, muzica electronică fabricată în România arată precum muzica electronică fabricată oriunde, iar obsedanta „scenă locală“ se aliniază altora mai fidel ca niciodată. Şi acesta este un compliment pentru o cultură care şi-a ratat, în muzică, toate sincronismele.  

* Compilaţia Buzz.RO! 2011 poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Local Records: www.localrec.ro.  

Paul Breazu este jurnalist.

Poster orizontal 14 12 2023 Craciun jpg
4 CONCERTE SPECIALE DE CRĂCIUN, LA SALA RADIO
„Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, în aranjamentul inedit în ritmuri de jazz conceput de Dave Wolpe.
1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.