Ca la americani

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Ca la americani jpeg

● Nicu Patoi & Platonic, Sweet Little 6 STRING, A&A Records, 2011. 

La un moment dat am făcut o supradoză de albume instrumentale de chitară şi de atunci n-am mai avut răbdare să ascult nici unul de la un cap la altul, decît dacă era scos de Buckethead. Mi s-a întipărit ideea că un album de chitară e făcut pentru alţi chitarişti, şi nu pentru ascultători ca mine şi ca tine. Că au nişte lucruri să-şi spună, să-şi demonstreze, la ei în breaslă. Că, deşi instrumentul oferă mai mult loc de desfăşurare decît, să zicem, pe albumele instrumentale de bass de care am vorbit luna trecută, adesea posibilităţile mai largi inspiră la lene, în timp ce minimalismul şi strîmtorarea stimulează ingeniozitatea. Din motive asemănătoare, nici nu prea iau în considerare recomandările muzicale ale amicilor chitarişti. Fac ce fac şi tot pe unul de-al lor vor să ţi-l bage pe gît.

Cu aceste rezerve, observ cu plăcută surpriză că îl avem şi noi pe Satriani al nostru, pe nume Nicu Patoi, şi nici nu sună aşa departe de original. Mă rog, afirmaţia nu-i face dreptate, e ceva mai mult blues şi jazz aici, iar albumul e mai divers decît lasă să se înţeleagă impresia generală despre gen şi paragraful anterior. Albumul lui Nicu Patoi e sănătos, are un sound excelent, n-ai zice că e românesc dacă stai cu spatele la el. De fapt, mă surprind tot mai des făcînd afirmaţia asta despre albumele românilor. Nu ştiu cînd s-a întîmplat (basarabenii sînt parţial de vină), dar de la o vreme sună şi muzica alor noştri bine, fără tobele alea plesnite, chitara sufocată şi bassul uscat. O explicaţie poate sta şi în faptul că Nicu Patoi e înfipt şi cunoaşte pe toată lumea care trebuie să deschidă studiourile serioase de la noi – joacă în echipa lui Ştefan Bănică Jr., iar amicii care-l ajută sub numele Platonic sînt Adrian Ciuplea (Viţa de Vie), Răzvan Lupu (Vama Veche) şi Berti Barbera care cunoaşte pe toată lumea, deci avem chiar un fel de supergrup, cum se zice la americani. Poate îi ştiţi drept gazde ale emisiunii Taverna, grupul avînd, într-o formă sau alta, o însemnată experienţă de acompaniatori în emisiuni TV.

Lumea mi-i tot laudă pe Nicu Patoi şi Berti Barbera pentru formatul de duet şi cover-urile semifolkiste după piese celebre pe care le cîntă de cîte ori prind o ocazie cu vizibilitate sau vreun bar/festival cu public predispus la retro. Deşi unii consideră benefic ca tineretul să descopere muzica oldie but goldie, am avut mereu alergie la încîntarea publicului nostru faţă de piese celebre compuse de ai lor şi cîntate nostalgic de ai noştri, roşi încă de frustrarea de a nu fi avut o scenă muzicală autentică pe vremea comunismului (şi, o vreme, nici după aceea). Mă bucur că, odată cu noul album Platonic, cei doi au lucruri mult mai proaspete de oferit. Chiar dacă e cel mai obscur dintre proiectele lui Nicu Patoi, pare să fie şi cel mai autentic. Eterogenitatea albumului îmi sugerează că materialul nu a fost compus integral în aceeaşi perioadă, ci e cules şi rafinat din idei dezvoltate în timp şi destul de delimitate stilistic. Deşi vorbim de un soi de album fusion, feliile de prog rock, jazz şi blues sînt relativ separate în piese ce poartă interesele fiecărui gen în parte şi par să exprime chefuri, dispoziţii şi momente diferite din experienţa compozitorului, mai degrabă decît o ambiţie arhitectural-conceptuală premeditată. Un mic minus e dat de cîteva momente în care muzica pare să puncteze intrarea unui invitat în studio – rămăşiţe de la Taverna sau deformaţie profesională?

În general n-am fost de acord cu afirmaţiile conform cărora ai noştri sînt la fel de buni ca ai lor, dar n-au destul spate să se facă auziţi. Le aud cu diverse ocazii, cu referire la fenomene culturale de împrumut precum rockul, jazzul, SF-ul ori benzile desenate, şi mereu mi-au lăsat senzaţia de lamentare în faţa evidenţei că, într-adevăr, la noi toate astea au fost adoptate prin imitare, adesea cu rezultate palide, artificiale şi suport tehnic insuficient. Din cînd în cînd apare totuşi cîte un material care sună curat, natural şi făcut cu poftă, parcă de unul de-al lor. Sweet Little 6 String e un album de rock instrumental cîntat şi înregistrat ca la americani.

Citiţi aici un mini-interviu cu Nicu Patoi.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.
banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată
iasi accident tramvai captura video png
Momentul în care un șofer din Iași a fost lovit din plin de un tramvai, după ce nu s-a asigurat
Un accident rutier între un tramvai și un autoturism a avut loc în Iași, la intersecția bulevardului Nicolae Iorga. Incidentul a fost surprins de camerele de supravegheri.
image png
Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia. Anunțul unui fost ofițer de informații al fostului regim sirian
Fostul președinte sirian Bashar al-Assad ar fi transferat, în momentul fugii de la Damasc, nici mai mult, nici mai puțin decât 135 de miliarde de dolari, susține un fost ofițer de informații al fostului regim sirian.
Centura de est a municipiului Arad  Foto DRDP Timișoara (2) jpg
Șosea de centură realizată în jurul unui oraș important din vestul României. Cum arată înainte de deschidere
Noua centură a municipiului Arad, o șosea de legătură cu Autostrada A1, va fi deschisă traficului rutier în vestul României, după ce a fost construită de la zero. Au fost publicate imagini de pe traseul ei, înainte de inaugurare.
ip braila, foto Facebook jpg
Poliţia Brăila rămâne fără şef. Cine sunt cei doi candidaţi la conducerea IPJ care au obţinut de 2,66 și 4,81
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila rămâne fără şef, după afişarea rezultatelor la concursul organizat pe 12 decembrie. Cu notele 2,66 și 4,81, ambii candidaţi „au rămas repetenţi”. Cine sunt ei.
bullying
O elevă din Mehedinți a fost bătută de două colege. De la ce a pornit conflictul
O elevă din Mehedinți a fost bătută de colegele sale, geloase pe fată deoarece a câștigat titlul Miss Popularitate, la Balul Bobocilor.
image png
Postul TV care va difuza lungmetrajul „Anul nou care n-a fost” pe 21 decembrie
„Anul nou care n-a fost”, un film regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, va fi difuzat în premieră absolută pe micile ecrane, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1. Lungmetrajul este difuzat simulcast pe TVR Internaţional şi TVR Moldova.