Bucureşti, Bucureşti, oraş plin de farmec eşti (din nou)!

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Bucureşti, Bucureşti, oraş plin de farmec eşti (din nou)! jpeg

● Raze de Soare, Albatros, Future Nuggets/Juno Records, 2015.  

„Nu numai că nu a existat niciodată o societate atît de obsedată de artefactele culturale ale trecutului său apropiat, dar nu a existat niciodată o societate atît de capabilă de a accesa trecutul imediat atît de uşor şi atît de copios.“ Cuvintele criticului şi istoricului muzicii Simon Reynolds, decupate din ultima sa carte,

ar putea avea sens în cazul de faţă dacă, de fapt, nu ar avea. Există în istoria culturală recentă a României momente peste s-a trecut mereu cu o lejeritate deranjantă, despre accesarea lor „uşoară şi copioasă“ putînd fi cu greu vorba atîta vreme cît ele au fost „copios“ trecute cu vederea de cei care s-au ocupat de indexarea şi explicarea trecutului recent. Unul dintre aceste momente are legătură cu textul pe care îl citiţi acum. Imediat după anul de graţie 1989, la începutul obsedantei tranziţii dinspre naţional-comunism înspre naiba-ştie-ce, o generaţie de muzicieni a explodat în zona periferică a culturii populare. Numiţi producţiile lor muzică de petrecere sau protomanele (deşi acest termen, cumva consacrat astăzi, nu reuşeşte să circumscrie decît parţial universul sonic al acelei generaţii). 

Precedate de proiecte muzicale apărute pe la jumătatea anilor ’80 – vorbesc aici despre nume precum Azur, Generic, Odeon –, formaţiile înfiinţate imediat după Revoluţie purtau nume precum Real B, Novomatic, Condor, Meridian, Bravo, Miraj, Pancronic, Zorile, Astra, Orizont, Expres etc. Sau Albatros, poate cel mai notoriu şi interesant grup al acelei perioade şi al acelei planete muzicale. La 25 de ani de la înfiinţarea, de către Marian Lapadat, a acestei trupe bucureştene, un proiect numit Raze de Soare, ieşit din menajeria Future Nuggets, a lansat un LP cu patru piese din discografia Albatros: „Vis împlinit“ (apărută iniţial pe caseta

în 1991), „Într-o cafenea“

, 1991), „Ne-am despărţit“

pe casetă şi

pe vinil, 1992, cu titlul original „Ne-am despărţit şi-mi pare rău“) şi „Fereastra Uşă“ (

pe casetă şi

pe vinil, 1991, cu titlul original „Fă, Doamne, fereastra uşă“). 

-ul manufacturat de Raze de Soare – duo compus din Ion din Dorobanţi (clape), parte a grupului Steaua de Mare, şi Cosima vonBuelow (voce) – poate fi citit şi în cheia unui

cultural realizat, paradoxal, în condiţiile în care detaliile şi anumitele nuanţe ale tabloului istoric asociat acestei subculturi muzicale, îngropate sub straturi grele de ipocrizie intelectuală, lipsesc cu desăvîrşire. RdS recompune istoria unei entităţi fără istorie, reuşind să emuleze şi să reconfigureze subtil

-ul unic al Albatrosului şi al Bucureştiului acelor timpuri, aducîndu-l într-o contemporaneitate care se simte, aşa cum spunea Reynolds, virusată, printre altele, de o nostalgie bîntuitoare. Dacă la începutul anilor ’90 muzica aceasta urbană era filtrată de

-urile utopizante ale unui spaţiu care pedala între virtual şi real, în care se întîlneau Balcanii şi Orientul Apropiat, Bollywood-ul şi insulele rupte din Soare ale Greciei, Tropicul Capricornului şi acordurile bandelor de lăutari romi, în anul 2015 Raze de Soare o transportă pe o planetă distopică, în care maşina de sunet şi vocea umană îi livrează

un etos post-punk deopotrivă înfricoşător şi fermecător.  

Albatros

** Sîmbătă, 18 iulie 2015, Raze de Soare va concerta pentru prima oară la Bucureşti, în Grădina A2, de pe Calea Victoriei 176.  

Paul Breazu este jurnalist.  

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus.
image
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“
Consumul de alcool a fost mereu o reală problemă a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.
image
„Rețea” de nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, plătiți regește din banii publici
Presa din Prahova a dezvăluit că peste un milion de lei din bugetul ploieștenilor a fost utilizat de Primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru plata salariilor, primelor, sporurilor și indemnizațiilor acordate rudelor și prietenilor primarului Andrei Volosevici în anul fiscal 2022.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.