Beneficiile hibridiz─ârii

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Beneficiile hibridiz─ârii jpeg

ÔŚĆ Tiny Fingers, The Fall, Pelagic Records, 2016. 

Casa de discuri berlinez─â Pelagic Records, specializat─â pe post-rock/metal, se strecoar─â insidios ├«n sufletele rom├ónilor. Anul trecut au fost prin mai multe ora┼če de la noi cu miniturneul de prezentare a celor mai recen┼úi recru┼úi (Abraham, Set & Setting etc.); ceva mai ├«nainte ne-au fost prezentate numele mai mari din catalogul respectiv: God Is An Astronaut, Mono, pg.lost. Dup─â ce introducerea a fost f─âcut─â am primit ┼či vizita grupului care a ├«nfiin┼úat aceast─â cas─â de discuri, nem┼úii The Ocean (Collective) ÔÇô o vizit─â diplomatic─â ce anun┼úa un plan de invazie sus┼úinut─â a estului Europei. The Ocean Collective ┼či casa lor de discuri gestioneaz─â principala linie de produc┼úie post-rock/metal din Europa ÔÇô echivalentul a ceea ce ├«n SUA f─âcuser─â Neurosis prin casa lor de discuri, Neurot Records. Aceast─â epidemie de rock (preponderent) instrumental e bine primit─â la noi ÔÇô Pelagic Records acord─â o aten┼úie aparte calit─â┼úilor tehnice ale evenimentelor (sunet, lumini, grafica tricourilor). E vorba de o echip─â care se ├«nc─âp─â┼ú├«neaz─â s─â demonstreze c─â v├«rful de popularitate a genului nu a fost dep─â┼čit, iar desfiin┼úarea trupelor de pionierat (Isis, s─â zicem) n-a ├«nsemnat dec├«t mai mult spa┼úiu de manevr─â pentru o nou─â genera┼úie.

Prima trup─â din portofoliul lor care ne viziteaz─â ├«n 2019 s├«nt israelienii Tiny Fingers: Oren Ben David ÔÇô chitar─â, Boaz Bentur ÔÇô bas, Tal Cohen ÔÇô tobe, Nimrod Bar ÔÇô clape. Grupul ├«ncapsuleaz─â toate ingredientele promovate de pomenita cas─â de discuri: rafinata inginerie sonor─â, prestan┼úa vizual─â, concertele trepidante la grani┼úa dintre nu-jazz ┼či post-rock orchestral, concepte ├«nalte cu referin┼úe mistico-ecologice (de la oceanografie ╚Öi astronomie la studii biblice). A fost o strategie-cheie a acestui soi de rock s─â se desprind─â de tropii rockÔÇÖnÔÇÖroll clasici (voin┼úa poporului, chestionarea autorit─â┼úii) ┼či s─â utilizeze ustensilele rock pentru conceptualiz─âri specifice muzicii ambientale, converg├«nd spre aceea┼či sfer─â interdisciplinar─â spre care migreaz─â, venind din alt─â direc┼úie, ┼či noul jazz scandinav. Tiny Fingers aduc la aceast─â re┼úet─â o component─â semnificativ─â de muzic─â electronic─â, chiar ┼či ceva dub step. Este o provocare pentru fiecare trup─â post-rock s─â se deta┼čeze cumva de ceea ce a riscat mereu s─â devin─â o re┼úet─â ÔÇô prea multe trupe au decis ├«n acela┼či timp s─â devin─â inovatoare ├«n acela┼či mod. ├Än consecin┼ú─â, o cas─â de discuri dedicat─â aproape exclusiv acestui subgen se ├«nham─â la misiunea dificil─â de a garanta suficient─â ÔÇ×diversitate ├«n unitateÔÇť, f─âr─â a se putea baza pe identit─â┼úi vocale.

Dac─â monotonia era mai simptomatic─â ├«n perioada de pionierat a casei Pelagic Records, proiectele tinere precum ace┼čti Tiny Fingers demonstreaz─â beneficiile tenacit─â┼úii ÔÇô ideile au evoluat ├«n incremente mici, dar constante. Albumul The Fall e un punct de cotitur─â ce subliniaz─â beneficiile hibridiz─ârii post-rock-ului cu jazz ┼či muzic─â electronic─â, iar ca mod de prezentare grupul pare mai inspirat de The Mars Volta dec├«t de The Ocean Collective. Trupa mai reu┼če┼čte ┼či s─â demonstreze c─â muzica poate avea versuri f─âr─â s─â aib─â voce ÔÇô bro┼čura CD-ului ne ofer─â lirica poetei israeliene Daniella Tourgeman, iar piesele instrumentale au fost concepute ├«n jurul poemelor respective. Nu ├«n ultimul r├«nd, Tiny Fingers rezolv─â una dintre problemele spinoase ale genului, economia timpului ÔÇô piesele lor pot dura 3 minute sau 10 minute f─âr─â ca ascult─âtorul s─â perceap─â subiectiv (┼či negativ) diferen┼úa. Video-concertul de la Marea Moart─â, prezent├«nd integral albumul The Fall, ar trebui s─â conving─â pe oricine. 

Tiny Fingers vor concerta pe 18 februarie, ├«n cadrul seriei de concerte Jazz Nouveau, ├«n Clubul Control din Bucure┼čti. 

Aron Biro este autorul blogului http://a┬şron┬ş┬şbi┬şro.blogspot.com.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.