Aventură

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Aventură jpeg

● Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær feat. Eivind Aarset & Vladislav Delay, Nordub, Okeh, 2018. 

Albumele ce oferă un sound cu totul original sînt rare şi se cuvine să fie salutate, chiar dacă originalitatea respectivă nu s-a născut tocmai din inovaţie planificată, cît mai degrabă dintr-o alăturare de circumstanţă. Pe albumul Nordub avem un melanj reggae + dub + jazz psihedelic obţinut prin alăturarea duetului jamaican Sly & Robbie cu staruri ale neojazz-ului scandinav despre care am mai povestit aici – Nils Petter Molvær şi Eivind Aarset sînt în centrul atenţiei, însă responsabilii pentru ingineria sonoră şi ambalajul electro al albumului sînt finlandezul Vladislav Delay şi norvegianul Jan Bang. Artişti provenind de pe planete diferite, însă care sînt şi autorităţi ale scenelor pe care le reprezintă. Sly (tobe) & Robbie (bas) vin taman din Jamaica, unde s-au consacrat ca duo reggae (finalişti Grammy în 2014), iar în calitate de colaboratori ori producători au injectat astfel de elemente în materialele unor Britney Spears, Jovanotti ori Sting. Din partea scandinavă, Molvær şi Aarset propun o cu totul altă concepţie asupra muzicii, jazz rece şi tînguit, aurore boreale sonore la intersecţia dintre Miles Davis şi Ulver. Muzica lor se adresează altor sectoare ale creierului decît reggae-ul din Jamaica, deşi trompeta lui Molvær se propune aici ca oportunitatea de a construi o punte între cele două emisfere cerebrale.

Delay e însă capul răutăţilor, un tînăr DJ finlandez care nu pare să ştie prea multe despre colegii săi de album şi trece fără scrupule muzica acestora printr-un tocător electro-dub ce va împărţi ascultătorii în două tabere – cei care vor percepe albumul drept o blasfemie şi cei care vor aprecia sound-ul ieşit din comun. Atît fanii Sly & Robbie, cît şi fanii norvegienilor vor tolera cu greu ce se aude aici, însă la o descoasere analitică putem concluziona că avem ilustraţia perfectă pentru titlul albumului – dub nordic. Muzica dub s-a născut ca metodă mai mult decît ca gen muzical, consacrînd tehnici nemiloase de reciclare şi cîrpire, cîndva practicate intuitiv ori din lipsă de inspiraţie, azi la mare căutare printre laptopiştii care văd în dub o formă de afrofuturism, tehnologie de ultimă oră aplicată în remixarea unor şabloane sonore primordiale. Vocile reggae se aud puţin şi sînt puternic procesate, nu spun mare lucru, par captive sau uitate în mix-ul fragmentat al electrotehnicianului finlandez.

Un rol esenţial are aici şi Jan Bang, pasionat de experimente electro-ambientale, însă nici el nu e tocmai familiarizat cu ce a ieşit (nu e clar cît de involuntar) din alăturarea acestor artişti de compatibilitate îndoielnică. Producătorul se află, totuşi, pe un teritoriu ce îi prieşte, al riscului permanent şi al imprevizibilului. Îl ajută o armată de ingineri de sunet şi rezultatul pare o croială de studio, încît am fost surprins să aflu că, de prin 2015 încoace, a fost prezentat şi în format -live, cu aproape toată echipa pe scenă şi cu Molvær în prim-plan (se poate intui că versiunea live e ceva mai simplificată, centrată pe trompetă şi tobe, cu un remix electro live discret). Albumul vine să sintetizeze o aventură începută pe scenă, care a crescut din curiozitatea unor muzicieni de a învăţa unii de la alţii. Jamaicanii nu sînt la prima tentativă de a-şi întoarce muzica pe dos, au prins gustul aventurii de cînd colaborau cu Bill Laswell.

Cîndva, de mult, norvegianul Thor Heyerdhal făcea un pariu că poate ajunge în insulele Polineziei pe o plută. Albumul de faţă, care aduce laolaltă Norvegia, Caraibele şi euro-clubbing-ul, pare să fie mai mult rezultatul unui astfel de pariu decît un material construit după logici muzicale consacrate. 

Sly & Robbie cu Nils Petter Molvær, Eivind Aarset şi Vladislav Delay vor concerta în seara de 14 iulie în cadrul Festivalului de Jazz de la Gărîna. Mai multe la www.garana-jazz.ro

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.