Avalanşă

Publicat în Dilema Veche nr. 589 din 28 mai - 3 iunie 2015
Avalanşă jpeg

● Snarky Puppy, We Like It Here, Ropeadope Records, 2014.

Snarky Puppy e un pluton precoce de fusion jazz newyorkez coordonat de basistul Michael League, un macro-grup de o natură diferită de orchestra tradiţională, dar şi de big band-ul construit în jurul unei clase particulare de instrumente (bunăoară big band-urile de suflători despre care am mai vorbit aici). În Snarky Puppy avem (cel puţin) cinci clăpari, tot atîţia percuţionişti, trei chitarişti, patru suflători, iar cifrele astea se modifică de la o lună la alta, de la un album la altul, de la un concert la altul, de la o piesă la alta. Fluxul eterogen de muzicieni gestionat de ambiţiosul manager creativ Michael League creează unele probleme de identitate pentru grup, dar pe de altă parte o consolidează pe cea a liderului poziţionat drept strateg. Proiectul se evidenţiază şi prin activităţile auxiliar-didactice, complementînd turneele concertistice cu turnee de activism creativ, workshop-uri şi conferinţe muzicale. Snarky Puppy sînt un tăvălug creativ în jazz-ul contemporan, reinventînd noţiunile tradiţionale de orchestră şi de proiect muzical colaborativ. Faptul că grupul se laudă cu un premiu Grammy la categoria R&B e dovadă că ideile lui Michael League se revarsă mult dincolo de matca jazz la care grupul e, cel puţin la nivel declarativ, afiliat.

Premiul se datora totuşi în bună măsură invitaţilor la voce care au reuşit să „păcălească“ juriul Grammy cu încadrarea stilistică.

Din păcate, pe We Like It Here nu avem aceeaşi bogăţie de contribuţii, trupa complăcîndu-se (chiar titlul o sugerează) într-un material strict instrumental – eterogen texturat în ansamblu, dar lipsit de identitate în unele momente, derapînd ocazional înspre muzică de generic de emisiune radio. E vorba aici de o orchestră holistică din al cărei contingent fac parte suficiente talente încît să poată cînta orice, oricînd. De aici derivă şi un potenţial nelimitat, dar şi dificultăţi de coordonare creativă. Oscilînd între extreme, Snarky Puppy cîntă uneori prea multe deodată, alteori prea puţin. De dincolo de structurile scheletale de jazz (ghidate de sound-ul trompetelor) răzbat cînd te aştepţi mai puţin reminiscenţe Pink Floyd, Primus, Jimi Hendrix, prog-rock siropos, funk exploziv cu saxofoane bombastice şi chiar ceva blues-soul fredonabil. Grupul îşi construieşte portofoliul într-o manieră didactică, cu o preocupare intensă pentru popularizarea live, căci în concert desfăşurarea de forţe are toate şansele să intimideze, să ia pe sus spectatorul.

Fanii îi recomandă pe Snarky Puppy drept unul din grupurile care reuşesc să îmbunătăţească accesibilitatea jazz-ului pentru un public mai larg. Consideraţia e justificată nu doar prin activismul didactic al lui Michael League, ci şi prin modul de prezentare a grupului – publicul se adună să vadă Snarky Puppy datorită masivităţii proiectului şi tonusului general vesel-antrenant al muzicii lor, un efect similar cu cel al orchestrelor de nunţi şi înmormîntări à la Goran Bregovic, dar cu preocupări mai progresive şi mai interdisciplinare. O altă referinţă relevantă ar fi The Budos Band, recentă revelaţie big band din aceeaşi generaţie şi un spaţiu stilistic similar.

Porţiunile cele mai simpatice de pe We Like It Here rămîn cele prog-rock, semnificativ mai bogate decît ce poate să facă un grup rock cu componenţă clasică, oricît ar fi de talentat, în timp ce imnurile funk (dominante) sînt surprinzător de generice, iar piesele de factură jazz nu sînt suficient de aventuroase încît să concureze serios cu big band-urile care au făcut istorie pe acest format. Aspectele improvizaţionale nu domină temele cvasi-rutinate (se pare că live treaba stă altfel), iar pe alocuri sound-ul e neobişnuit de aerisit pentru aşa o participare masivă. Snarky Puppy rămîn un proiect de ambiţie grandomană care reuşeşte în concert să ofere o experienţă de tip avalanşă – de aici şi un succes generalizat al turneelor lor recente.

Snarky Puppy vor concerta pe 12 iulie în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna. Mai multe la garana-jazz.ro.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.