Apocalipsa după Tom Araya & Co.

Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
Apocalipsa după Tom Araya & Co  jpeg

● Slayer, World Painted Blood, Sony Music, 2009  

Sîntem în 1986. Ronald Reagan dă liber aviaţiei americane să bombardeze cîteva oraşe libiene, lăsînd în urmă zeci de morţi, ca replică a unui atac cu bombă într-o discotecă din Berlinul de Vest, frecventată de soldaţii americani. În Miami, agenţii FBI se joacă de-a hoţii şi vardiştii cu cîţiva suspecţi de jaf, iar rezultatul înseamnă patru morţi, cîte doi din fiecare tabără. Forţele defensive sud-africane declanşează Operaţiunea Alpha Centauri, pentru a împiedica înaintarea formaţiunilor angoleze şi cubaneze către oraşul Jamba, locul ocupat de UNITA, o grupare rebelă susţinută de Africa de Sud şi Statele Unite, care acţionează într-unul dintre multele conflicte fierbinţi ale Războiului Rece. În Peru, deţinuţii cîtorva închisori se revoltă, iar armata nu stă prea mult pe gînduri: 224 de morţi. Altfel, placida Danemarcă se vede faţă în faţă cu cel mai violent moment civil al propriei istorii: bătălia de nouă zile dintre poliţie şi comunitatea de squatters din Copenhaga. În Malaezia, nişte banale alegeri, deşi nimic nu e banal în partea aceea de lume, lasă în urmă cinci morţi. Etc. Etc. Etc. 

Mai sus, stă aşezată fotografia unei planete – OK, doar partea aceea care ne dă frisoane – care n-a învăţat niciodată nimic. Şi pentru că trăim într-o lume în care realitatea este (şi) ceea ce vedem la televizor, imaginea trebuie să fie însoţită de sunet. În acelaşi an 1986, Metallica îşi scrie capodopera, Master of Puppets, făcînd din thrash metal ştire de prima pagină. Megadeth calcă pe urmele lor cu Peace Sells... But Who’s Buying?. Iar bijutierul ororilor, Rick Rubin, manufacturează pentru Slayer cea mai alienant-frisonantă producţie de metal a anilor ’80, seminalul Reign in Blood. Partea întunecată a vieţilor noastre are acum un soundtrack care ne fixează just angoasele: poezie socială/politică, declamată grunjos şi direct, printre riff-uri distorsionate de chitări amfetaminice şi cavalcade de tobe cu care e absolut imposibil să ţii pasul. 

Sîntem în 2009. Timp de 13 ani, lumea asta n-a învăţat nimic: Gaza, Irak, Somalia, Kosovo, 9/11, Afganistan, Columbine. Etc. Etc. Etc. Aceeaşi fotografie. Acelaşi soundtrack? Să vedem: la sfîrşitul lui 2008, Metallica lansează cu tam-tam Death Magnetic; cîteva luni mai tîrziu, Megadeth ripostează cu Endgame. Sînt două albume care le întorc pe trupele din Los Angeles la origini, după ani de încercări de aducere la zi a genului muzical căruia i s-au circumscris. Dincolo de orice discuţie legată de valoarea operelor amintite, thrash metal-ul sună iarăşi a thrash metal. Din nou, cireaşa de pe tortul tuturor reîntoarcerilor la sursă este pusă de acelaşi Rick Rubin, supervizorul „afacerii World Painted Blood“, cel mai nou album Slayer, lansat pe 3 noiembrie 2009, deschis de un intro, lipit chiar de piesa care numeşte LP-ul, apt să ne spună exact ce ne aşteaptă: mesagerii Apocalipsei sînt precedaţi de toboşarii ale căror ritmuri ne transmit că urmează să auzim Marele Anunţ. Bonus, un riff à la Tommy Iommi care, brusc, o ia complet razna, scufundîndu-ne în mlaştinile paranoide prin care ne-a purtat mereu grupul lui Tom Araya: sfîrşitul auto-provocat al umanităţii („World Painted Blood“), războiul chimic („Unit 731“), tortura şi suferinţa ataşată ei („Snuff“), nocivitatea religiei ca „opium al popoarelor“ („Hate Worldwide“), injustiţia socială („Public Display Of Dismemberment“) sau interesele politice diabolice („Americon“), toate developate cu o viteză pe care doar beţele maniacale ale lui Dave Lombardo o pot înţelege. E acolo tot insectarul imagistic old-school al trupei californiene, cuplat cu o schemă instrumentală clasică, care conţine destulă melodicitate în toată ariditatea sonică pe care o poate admite thrash metal-ul. (Cu o excepţie, „Playing With Dolls“ jucînd parţial în liga metal-ului modern.) Construit din viteză şi visceralitate, emoţii extreme şi un simţ monstruos al ororilor umanităţii, WPB este fresca coşmarescă a unei lumi, cea dintotdeauna şi cea de astăzi, pe care Araya şi compania au ştiut aproape mereu în ce culori să o picteze. 

În seara de 26 iunie, Slayer va concerta pentru prima oară la Bucureşti, în cadrul Sonisphere, un festival de trei zile în care vor mai cînta, printre alţii, Manowar, Metallica, Megadeth, Anthrax, Rammstein, Alice in Chains şi Anathema. 

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.