Anvergur─â

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Anvergur─â jpeg

ÔŚĆ Adrian Enescu, Bird in space, A&A Records, 2013. 

Nu exagerez dac─â spun c─â Adrian Enescu este Vangelis al nostru, vizibilitatea sa fiind m─ârginit─â nu de talent ori de portofoliul ideilor, ci de circumstan┼úa geo-politic─â ├«n care s-a n─âscut, a crescut ┼či a f─âcut muzic─â. Filmele pentru care a compus muzic─â nu se numesc Blade Runner, 1492, Conquest of Paradise sau Bitter Moon, ci Racolarea, Ciuleandra, Hotel de lux. Nu se prea vorbe┼čte ├«ns─â despre muzica de film rom├óneasc─â, nu avem cultura soundtrack-ului ca produs muzical; de┼či, chiar dac─â efecte speciale ┼či tehnic─â de ├«nalt─â defini┼úie nu am avut niciodat─â, muzic─â am avut mai tot timpul ├«n filme (cel pu┼úin p├«n─â la genera┼úia mizerabilist─â care a f─âcut un manifest estetic din diverse lipsuri). ├Ämi amintesc bizareria conceptului de coloan─â sonor─â, prima dat─â c├«nd am luat contact cu el ÔÇô era Vangelis cu Blade Runner. Am ├«ntors caseta pe toate p─âr┼úile, ├«ncerc├«nd s─â-mi dau seama dac─â muzica e c├«ntat─â de Harrison Ford, ori de celelalte nume de pe copert─â. Dup─â Revolu┼úie am putut s─â v─âd mai clar ce ├«nseamn─â asta, remarc├«nd tarabe ├«ntregi cu casete pe ale c─âror coperte erau afi┼če de filme ÔÇô majoritatea tot cu Vangelis.

Adrian Enescu n-a tr─âit ├«ntr-un show business care s─â fac─â posibil─â popularizarea acestui tip de produs muzical (asta p├«n─â acum, c├«nd tot A&A Records preg─âte┼čte pentru aceast─â prim─âvar─â un album cu selec┼úii din muzica sa de film), a┼ča c─â a trebuit s─â se mul┼úumeasc─â cu un tardiv premiu TIFF pentru ├«ntreaga carier─â. A tr─âit ├«ntr-o industrie pop primitiv─â, care a pus mereu ├«n lumin─â executantul, c├«nt─âre┼úul, ascunz├«nd pe coperta din spate, cu litere mici, numele compozitorului. Printre numele celebre care i-au c├«ntat muzica se num─âr─â Grupul Stereo, Loredana Groza (celebrul album Bun─â seara, iubito!) sau Silvia Dumitrescu. Artistul tr─âie┼čte ┼či ├«ntr-o ┼úar─â ├«n care are mare c─âutare muzica homeopat─â, a┼ča c─â, inspirat probabil tot de exemplul lui Vangelis, a produs ┼či materiale ambientale ÔÇô un alt gen ├«n care ascult─âtorul-pacient e prea pu┼úin interesat de numele de pe copert─â. Mai important dec├«t toate astea, ┼či mai obscur totodat─â, e faptul c─â Adrian Enescu e un pionier al muzicii experimentale rom├óne┼čti, conectat la miracolele timpurii ale muzicii electronice ┼či ale primelor sintetizatoare (dup─â cum, de altfel, s-a v─âzut prea bine ├«n dosarul de s─âpt─âm├«na trecut─â). Nu-mi ├«nchipui ce fel de oameni puteau s─â asculte a┼ča ceva la noi, ├«n anii ÔÇÖ70, ┼či nici de unde puteau asculta, dar s├«ntem totu┼či ├«n 2014, a┼ča c─â albumul Bird in space ar trebui s─â-┼či g─âseasc─â acum un auditoriu educat ┼či preg─âtit pentru anvergura viziunii prezentate aici. Materialul aduce laolalt─â hobby-urile compozitorului ÔÇô jazzul, prog-rockul ┼či muzica electronic─â a(le) anilor ÔÇÖ70, ├«mbinate ├«ntr-o manier─â nederivativ─â.

Cei din genera┼úia mea vor surprinde unele ┼čabloane orchestrale din muzica pop a comunismului, ceea ce se numea pe atunci ÔÇ×muzic─â u┼čoar─âÔÇť. I se spunea a┼ča pentru c─â probabil era u┼čor de f─âcut ┼či de asimilat, comparativ cu cea clasic─â, dar nu era nici pe departe at├«t de u┼čoar─â pe c├«t avea s─â devin─â, odat─â cu eliberarea de standardele comunismului. Autorit─â┼úile culturale ale vremii se asigurau c─â versurile erau muncite de poe┼úi, iar compozi┼úia avea adesea ambi┼úii orchestrale care implicau un acompaniament sofisticat, asigurat de profesioni┼čti. Nimic nu era l─âsat la voia improviza┼úiei ori a nazurilor c├«nt─âre┼úilor. Ace┼čtia ├«ncercau s─â-┼či defineasc─â identitatea cu elemente teatrale de care azi ne amuz─âm, ├«ns─â unele succese ale vremii erau veritabile imnuri prog-pop, ┼člag─âre bombastice relativ lipsite de dansabilitate, ├«ns─â foarte penetrante.

Jazzul lui Adrian Enescu are, cu prec─âdere ├«n p─âr┼úile pentru sufl─âtori, ceva din arhitectura sonor─â a compozi┼úiilor respective, reevaluat─â ├«n paradigma big band jazz (de┼či, istoric vorbind, probabil a fost invers). Materialul e alc─âtuit dintr-o jum─âtate proasp─ât─â ┼či o jum─âtate de compozi┼úii din anii ÔÇÖ70 ÔÇô de aici o variabilitate a produc┼úiei, dar nu ┼či a muzicii. E un material compus pentru orchestre jazz, oarecum paradoxal ├«ntr-un gen egocentrist ┼či individualist ÔÇô mai ales la noi, unde jazzul s-a dezvoltat prin ini┼úiativ─â ┼či sacrificiu personal, ┼či prea pu┼úin prin proiecte muzicale de larg─â anvergur─â. A venit, iat─â, timpul pentru orchestrele jazz rom├óne┼čti, iar Adrian Enescu ocup─â din nou o pozi┼úie de pionierat. 

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com

Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?