Albumele muzicale ale anului 2015

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Albumele muzicale ale anului 2015 jpeg

Ancheta dedicată celor mai bune producţii muzicale româneşti de anul trecut încheie seria retrospectivă dedicată de revista noastră, în ultimele numere, anului cultural 2015. I-am invitat să răspundă la această anchetă, în primul rînd, pe cronicarii muzicali ai revistei, precum şi pe alţi comentatori ai muzicii româneşti, deopotrivă bloggeri şi oameni de radio (eclecticfm.ro, Tananana şi Radio Seven).

● Aron BIRO

Am ascultat puţină muzică românească în 2015, aşa că nu mai acord titlul de „trupa anului“ pentru încurajare, ci ca recunoaştere întîrziată a unui efort strategic, stimulat fiind de avalanşa de materiale ale membrilor trupei Byron: Eternal Return, concertul Electric Marching Band, proiectul Absurdcus al basistului László Demeter. Merg cu entuziasmul pînă la a felicita decizia de desprindere de Urma/Kumm, rezultatul confirmînd că start-up-urile muzicale pot fi întreprinderi vizionare.

● Paul BREAZU

Cel mai interesant album românesc al anului 2015 înseamnă, pentru mine, o serie de… patru EP-uri: Fine It’s Pink (­Young Burns), CLNK (IOR), Raze de Soare (Albatros) și Plurabelle (Arsenal). Dacă vreți, alegerea asta poate fi radiografia cvasi-relevantă a unor zone de interes insulare ale scenei alternative locale, una aproape integral înghițită de conformismul anesteziant al hip-hop-ului cu mesaj ego- sau pur și simplu etnocentrist. Sound-ul narco-pop al comboului ieșean Fine It’s Pink, beat-urile mîloase și atmosfera distopică din muzica lui CLNK, electro-ul desuet, imprudent și pasiv-agresiv al proiectului bucureștean Plurabelle și omagiul tripant pe care duo-ul Raze de Soare îl aduce unei formații, Albatros, pe care nici un dicționar al muzicii românești nu o conține, desenează împreună un peisaj sonic foarte respirabil.

● Andrei BUCURECI

După cum cînta Frank Sinatra, prin anii ’50, pe un ton hiper-melancolic, despre albumele lansate în pseudo-industria muzicală românească din 2015 – „It was a very good year…“ În mod clar, nu sîntem pe muzicisifaze.com să trec în revistă toate release-urile anului, ci doar pe cele cîteva care mie mi s-au întipărit în minte. Voi încerca să le împart în două categorii: ladies & gentlemen. În ciuda faptului că nu pot judeca o carte după copertă și o trupă pentru că este fronted de o femeie sau de un bărbat.

Ladies first. Discurile care m-au atins de anul trecut cu voci feminine sînt: Ada Khaleh a scos devreme, în ianuarie, un ID EP tare bîntuitor și inovator, picant și acordat la muzica electronică contemporană; Fine It’s Pink din Iași cu EP-ul lor Young Burns chiar au reușit un debut personal și care m-a lăsat să îmi doresc mai mult; Lights Out de la Cluj au lansat chiar în decembrie primul LP – Chakora, un album matur și groovy cît suma vîrstelor celor patru membri ai trupei.

Gentlemen after. Pentru mine, discul lui Fane, Marius și Alex, adică trupa Environments, este cel mai bun disc românesc pe 2015: Ascuns este subtil și contagios și se pretează pentru un performance pe culmile unui fiord norvegian. Nu mă lepăd nici de albumul cu care au debutat Brum, Today, cei trei fiind în mod clar continuatorii preciziei și frumuseții kraftwerkiene pe plaiurile mioritico-ardelenești. Clujenii de la Baba Dochia au lansat Twelve Lambskins, un debut energic și metronomic care conține și numere mai pop. Industrial-duberii alternativi de la The Dream Dig­gers, care acum conțin și membrii Luna Amară, au reușit să scoată un disc întunecat și acordat la ce îmi place mie mai mult din muzica electronică contemporană: Kevin Martin aka The Bug. Alex Bălă și Cristian Fierbinţeanu, adică Plurabelle, au scos un nou EP – Arsenal, care sună dumnezeiește și este inspirat de viața balerinului Nijinski – după părerea mea, acesta este albumul-concept al anului. The Bridge Committee este fără îndoială trupa mea de hip-hop favorită din România, iar albumul lor, Romanglish, conține hituri care îi pun pe harta rap-ului internațional și ar trebui să îi vedem în deschidere la Odd Future și Wu-Tang în același timp. Ada Khaleh, cu Dene Descris vol. 1 de anul trecut, a reușit să facă încă un superb album-concept românesc. Last but not least, vreau să menționez și release-urile Future Nuggets: Ion din Dorobanți cu Cîntece de petrecere, Raze de Soare cu Albatros și vol. 2 din compilaţia Future Nuggets – Sounds of the Unheard from Romania.

● Mihai DINU

Lucia, Silence. E imposibil să nu încerci s-o compari. Şi, totuşi, nu trebuie să faci asta, influenţele sînt vizibile, dar sînt ascunse de o personalitate puternică. Cover-ul „Silence“ nu a adus doar lucruri bune, ci şi presiune şi provocare.

Theory Of Mind, Inner Friend. În tonul primului album, ceva mai puţin inspirat, dar cu multe nuanţe stilistice. Crowd Control, Loud Blood Youth – turnul lui Babel, turnul electronic al lui Babel; cel mai eclectic album din punctul de vedere al producţiei, fiecare piesă are un alt producător, de aici rezultînd un mozaic de sunete şi intersecţii de stiluri.

● Cătălin MESARU

2015 a fost într-un mare fel: marcat de catastrofă, dar și de muzică neaoșă mișto. Sigur, nu tot ce-a ieșit în zona vag (!) underground merită menționat, dar am avut totuși parte de muzică sănătoasă per total: Omelette, Fierbințeanu, Plurabelle, Brum, Baba Dochia etc. Mă voi opri, însă, asupra lui Fear Is A Lie, albumul celor de la The Dream Diggers. E albumul românesc al anului pentru mine. E complex, eclectic, excelent produs și plin de influențe care mai de care mai splendid integrate în sound-ul băieților (jocuri video, Edith Piaf) și este, în esență, un manifesto despre frică, minciună, societate și libertate pe care‑l poți dezlănțui oricînd ieși în stradă sau te duci la război.

● Mihai PLĂMĂDEALĂ

Într-un, probabil, cel mai slab an discografic din România ultimului deceniu, dominat de formaţii şi interpreţi care merg mai degrabă pe îmbrăţişarea reţetelor manieriste sau comerciale decît pe asumarea riscurilor artistice, salut singurul proiect sonor experimental (şi implicit conceptual), pus în scenă printr-o fericită întîmplare abia la finele lui 2015 şi editat pe albumul Live at Art Encounters. Materialul propus de Makunouchi Bento & Trompetre (Felix Petrescu, Valentin Toma și Petre Ionuţescu) se adresează unui public minoritar, alcătuit din oameni care frecventează sălile de teatru, cinematecile, trec pragul galeriilor de artă, citesc şi sînt la curent cu ce se întîmplă din punct de vedere cultural dincolo de frontierele republicii semiprezidenţiale în care trăim.

● Bogdan ŞERBAN

Chimie, Biochimie vol. 1. Odată cu pauza academică pe care și-a luat-o Norzeatic, singurul reprezentant vocal și activ al conscious hip-hop-ului local a rămas Chimie. Mișu Foarfecă a înghesuit în primul album/volum al viitoarei trilogii 11 piese cu tematică lirică actuală (imigrația, generația care crește fără părinți, dependențele de tot felul – alcool, stupefiante, medicamente), îmbrăcate sonor în jazz, grime sau (chiar) teme folclorice deconstruite – este singurul material din marea familie a hip-hop-ului în care și-a făcut loc un „solo“ de vioară. Chimie a băgat în ADN-ul LP-ului un batalion de artiști MC (Killa Fonic, Doc, Deliric și Super Ed) și producători ­(Lu-k, Subsemnatu, Dash, George Borza, DJ Vasile, Infinite Music, Jurjak, Marian Pîrjol și DJ Al*Bu).

The Dream Diggers, Fear Is A Lie. Codin Orășeanu (LowFreq) este un artist ce are o lejeritate nativă în a crea/compune/descoperi construcții fonice inedite. După ce s-a „terminat“ Shadowbox-ul, Codin, infatigabil, a născut un nou vehicul audio-electronic, alături de Liviu Runcan (Inward String), cărora ulterior li s-au alăturat Răzvan Ristea și Mihnea Blidariu de la Luna Amară. Împreună cu alți artiști-colaboratori (Vapor, Aca Vivaca, Trikster Queen, Kluster, Jay, Fane, Awen și Dyl), cei patru The Dream Diggers au „ridicat“ un album-concept dedicat dreptului de a contesta restricțiile de orice fel (sociale, politice, de conştiinţă, de gîndire/exprimare etc.). De consumat împreună cu artwork-ul (banda desenată) ce-l însoțește.

Implant Pentru Refuz, Cartography. În patrimoniul cultural alternativ autohton, secțiunea „fierăstraie“, Implant Pentru Refuz este o instituție sacră ce și-a regăsit pofta de zămislire muzicală după şase ani de post (negru). Timișorenii IPR, în urma unei campanii de crowdfunding, au reușit, chiar și fără prezența celui de‑al doilea vocal Ovidiu Takács, să scoată un album reper pentru progressive metal-ul de la noi. Cartography este un produs up-to-date, împănat de acente alternative metal peste care s-a croșetat bilingv (română și engleză), totul susținut de o secție ritmică dementă. În atenția audiofililor: de achiziționat vinilul.

anchetă realizată de Marius CHIVU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

tigari istock jpg
Marea Britanie, primul pas către crearea primei generații fără fumat. Specialist: „În România ar fi foarte greu de adoptat”
Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit o primă etapă în parlament, fiind adoptată de deputaţi cu o majoritate covârşitoare.
camera deputatilor. cdep.ro
Cum ar putea arăta viitorul Parlament și ce șanse are formarea unui guvern PSD-USR-PNL ANALIZĂ
Actuala situație politică este una extrem de complicată și impune partidelor pro-europene să treacă peste diferențe pentru formarea unei majorități care să asigure continuarea drumului european al statului, punctează analiștii.
Ţepe cu blocuri izolate termic la Braşov FOTO Ioan Buciumar
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro. „Am vândut anul trecut cu 8.500”
Prețurile proprietăților imobiliare au explodat în ultimii ani în România, mai ales în marile orașe, dar există încă localități în care prețurile sunt mai degrabă simbolice. Este și cazul unui oraș care începe să atragă tot mai multă lume, bazându-se exact pe argumentul prețurilor mici.
urzica jpg
Planta banală care ne poate scăpa de durerile musculare. Are nenumărate beneficii pentru sănătate
Cu toții am auzit de această plantă banală, însă doar foarte puțini dintre noi știm cât de utilă este ea, de fapt, pentru sănătatea organismului nostru! Este vorba despre urzică, care nu numai că ne poate oferi o mulțime de vitamine, dar este și perfectă pentru a ne ameliora durerile musculare!
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum explică un doctor în istorie rezultatul primului tur al prezidențialelor. Eșecul partidelor politice și apetența românilor pentru populism, principalele motive
Rezultatul șocant din primul tur al alegerilor prezidențiale este cauzat de o multitudine de factori. Printre aceștia se numără eșecul total al partidelor politice, eșecul sistemului educațional, lipsa de cultură politică, dar și tradiția populismului românesc.
Maximilian Krah, europarlamentar AfD/ FOTO: DPA
Intoxicarea tinerilor pe TikTok. Cazul extremei drepte din Germania
Tot mai mulți politicieni încearcă să atragă tinerii alegători pe TikTok. În Germania, partidul cel mai activ este cel de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). Iar succesul lor a început să devină vizibil.
parfum istcok jpg
5 parfumuri ideale pentru ocaziile speciale. Orice doamnă ar trebui să le folosească
De multe ori poate să ne fie dificil să ne decidem ce fel de parfum să folosim, atunci când mergem la un eveniment special. Iar dacă suntem indeciși, acestea sunt alegerile perfecte, în astfel de momente!
rate bancare indice robor ghiseu banca
Cresc din nou ratele bancare. La cât a ajuns ROBOR
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 5,91% pe an, de la 5,87% pe an în şedinţa precedentă.
lingouri de aur Foto Magnor png
Interesul pentru aur a atins cel mai înalt nivel, în ciuda creșterii accelerate a prețurilor
Interesul pentru aur a atins anul acesta cote mai înalte ca niciodată, prețul doborând record după record de la o lună la alta, atingând valori istorice, cele mai ridicate de până acum.