Albumele muzicale ale anului 2014

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
Albumele muzicale ale anului 2014 jpeg

E dificil să alegi cel mai bun disc, unul singur, apărut într-un an generos muzical şi plin de apariţii interesante, aşa cum a fost anul trecut. Astfel, dincolo de gusturile personale, cei invitaţi să răspundă acestei anchete şi-au formulat singuri criteriul după care au ales albumul muzical românesc favorit, apărut în 2014 – de unde şi diversitatea titlurilor şi a stilurilor. Motiv pentru care îi invităm pe cititori să completeze această listă în comentarii. (M. C.)

● Maria BALABAŞ

A Pasha’s Abstinence scos de Sebastian Spanache Trio (Fiver House Records) este un tip de produs muzical care ar fi trebuit să apară de mult în România şi pe care generaţiile tinere să şi-l asume. În cercul vicios în care ne învîrtim, calitatea acestui album pare aproape inexplicabilă.

(www.sebastianspanachetrio.com)

● Aron BIRO

Deşi recompilările operei lui Adrian Enescu (Invisible Movies şi Funky Synthesiser 2.0 apărute la A&A Records) constituie cel mai important release muzical al anului, aş recomanda albumul anului mai degrabă cu titlu de încurajare decît cu titlu de evaluare, acordat unui material nou, tineresc, de început de drum – albumul Shout al celor de la Moonlight Breakfast. Un jazz facil ce trece cu succes drept pop sofisticat, cu meritul de a umple un lips în muzica românească şi a introduce sound-ul sexy jazz (à la Koop) într-o scenă pop românească destul de ameţită, captivă între nostalgia pentru generaţia lui Marius Ţeicu şi avîntul unei potenţiale mişcări post-manele.

(www.moonlightbreakfast.com)

● Alex BRĂTIANU

De departe cel mai interesant proiect muzical al anului este Cocalar Cosmos – National Geografic Soul Mix (Local Records). Este proiectul unui artist vizual care refuză să înghită cele două decenii de mitologie naţională pre-‘89 şi cei 25 de ani postrevoluţionari, în care încă ne străduim să ne vindecăm social şi să înţelegem cine sîntem. Şi o face printr-o tehnică de colaj audio şi mash-up în care stau, într-o suspensie coloidală savuroasă şi primitivă, ca ultima tobă mîncată, hituri noi şi vechi, pasaje din Gâdea, Ceauşescu şi Băsescu, manele, electronică românească care se exportă la greu, pasaje de imnografie ortodoxă şi alte artefacte ingenios alese. Corespondentul vizual e o tocăniţă de protocronism, Românie paranoidă, propagandă comunistă, ortodoxie, pornografie şi ridicol. În România care visează la lucrul bine făcut, Cocalar Cosmos e un proiect care refuză orice intenţie integratoare şi vomită, la modul inteligent şi iconoclast, toate prefabricatele culturale grosolane care ne fac simultan să ne mîndrim şi să înnebunim în neputinţa de a fi români.

(http://localrec.ro/?p=2845)

● Paul BREAZU

Alegerea mea pentru albumul românesc al lui 2014 se numeşte Împămîntenit (Ursa Mică) şi e muzica unui aparat pentru care „Sîmbra oilor“ rulează logic pe saxofon, drone-ul e infatigabil şi touch-ul (post)metalistic aruncă restului ocheade seducătoare. Totul e aruncat într-o psihogeografie mitologică întinsă între Zurobara şi Parsa, al cărei Drum al Mătăsii poate fi străbătut călare pe o capră mascată. În muzica produsă de trupa Exit Oz vocile se multiplică în chant-uri macabre, toaca şi orga poartă dialogul surzilor, aluziile jazziste sînt decapitate de un lirism bîntuitor, iar Dead Can Dance şi Negură Bunget sînt fraţi sau surori de cruce.

(http://exitoz.com)

● Mihai DINU

Temple Invisible au reuşit să combine două componente muzicale distincte, trip hop-ul şi industrialul dark. La asta mai punem o doză mare de sexualitate, izvorîtă din maniera de interpretare a Irinei Bucescu. EP-ul ENTER_ este o invitaţie: la regăsire, cu sine şi cu ceilalţi.

(www.templeinvisible.com)

● Silviu MEDEŞAN

Raze de Soare – Albatros (Future Nuggets) pentru că readuce în lumină eterna întrebare: „Cine sînt hipsterii români?“, la care eu aş adăuga dilema dacă încă mai judecăm muzica după grupul majoritar care o ascultă.

● Cătălin MESARU

Pînă prin august, cînd am lansat pe Internet www.stereobeasts.com, nu prea am avut tangenţe cu muzica românească din zona nu-chiar-mainstream-sau-deloc-mainstream. Sigur, ştiam de trupele inutile (gen Byron sau Robin and The Backstabbers), ştiam şi de proiecte gen Poetrip, sau alte chestii pe care le degustasem răzleţ. Ce nu cunoşteam, însă, era trupa Aeon Blank care au lansat anul ăsta albumul Dark Waters (Universal Music România), un album foarte, foarte bun cap-coadă, foarte bine produs (deh, se cunoaşte că nu-i mînă de producător român), un album care ştie cînd trebuie să se ia în serios şi cînd să se arunce în chestii distractive, băieţii ştiind să-şi dozeze muzica aşa cum trebuie şi să şi-o presare de hooks and riffs and synths, oh my! De-asta este şi albumul românesc al anului, de altfel şi de-asta o să stau cu ochii pe ei de-acum înainte.

● Mihai PLĂMĂDEALĂ

Prin albumul de debut, Roundhouse (self release), formaţia Velosonics îşi anunţă intrarea în lumea bună a muzicii româneşti de expresie post-rock, mă refer la aripa mai puţin comercială a acesteia. Cu o echipă de profesionişti în spate, producătorul Adam Whittaker şi mereu inspiratul impresar Ernesto Bianchi, cei cinci băieţi au reuşit un album cinstit, care sintetizează, alegoric vorbind, anii de căutări întreprinşi de Luna Amară, încercările Travka, insistenţa şi persistenţa Kumm, admirabila luptă a lui Byron cu sine, depăşirea limitelor de către Grimus sau, pentru a mă opri undeva, nonşalanţa Toluouse Lautrec. Zece piese OK, dar, dacă va fi să înceapă cu adevărat, povestea Velosonics îşi va avea momentul de start în 2015.

● Zoltan VARGA

Sebastian Spanache Trio, A Pasha’s Abstinence (Fiver House Records). Pe scurt, cei trei muşchetari timişoreni propun o călătorie în timp, plină de tempo-uri bine amestecate şi orchestraţii izbutite. Discul poate fi catalogat o „enciclopedie“, căci conţine destule „episoade“ sonore din diverse arii de interes care pot fi savurate pe deplin atît de cei care îşi aduc aminte de duminicile în care în ţara noastră circulau fie maşinile cu număr par, fie cele cu număr impar, dar şi de cei născuţi cu MP3-ul în braţe. Ascultătorul are ocazia să savureze, rînd pe rînd, contrabasul lui Csaba Santa la adevărata sa valoare, percuţia „exact cît trebuie“ a lui Radu Pieloiu, dar şi prestaţia fără cusur a pianistului Sebastian Spanache. Categoric, albumul ăsta nu face parte din „felia“ nu jazz, ci e mai degrabă o abordare „fresh“ a jazz-ului clasic.

(www.sebastianspanachetrio.com)

anchetă realizată de Marius Chivu

Foto 1: Sebastian Spanache Trio - M. Surdea; foto 2: Exit Oz - V. Cătălineanu; foto 3: Temple Invisible - O. Dogaru; foto 4: Velosonics.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

alimente inima jpg
Ce trebuie să eviți să consumi pentru o inimă sănătoasă
Este nevoie de o serie de comportamente și practici pentru a proteja sănătatea inimii. Moștenirea genetică și istoricul familial joacă și ele un rol important, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru sănătatea noastră pe termen lung.
islanda  jpg
Țara din Europa în care educația, sănătatea și electricitatea sunt gratuite. Aici nu există armată, McDonalds și nici închisoare
Islanda este țara în care educația și sănătatea sunt gratuite. Nu există McDonalds și nici închisoare. Clinicile private nu există pentru că nu este nevoie de ele. Spitalele publice oferă servicii medicale excelente. landa este una dintre puținele țări din Europa care folosește încălzirea urbană.
paste jpg
Pastele și cartofii reîncălziți previn cancerul de colon. Specialist: „Amidonul rezistent protejează celulele intestinale”
Există câteva alimente care, consumate într-un anumit mod, ar putea reduce riscul apariției cancerului și cu până la 60%. Este concluzia mai multor specialiști englezi care au făcut această descoperire în urma mai multor cercetări.
lingouri de aur Foto Magnor png
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an: Prețul a ajuns deja la maxime istorice în România
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
image png
Secretele bucătarului pentru un pește prăjit perfect: cum să obții o crustă crocantă și un interior suculent
Peștele prăjit este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria internațională. Dar, pentru a obține acel echilibru ideal între crusta aurie, crocantă și carnea fragedă, trebuie să cunoașteți câteva secrete culinare.
emily ratajkowski lenjerie intima rosie profimedia jpg
Emily Ratajkowski, sexy în lenjerie intimă! Se zvonește că are un nou iubit
Emily Ratajkowski (33 de ani) a oferit fanilor o primă privire asupra noii sale campanii pentru un brand italian de lenjerie intimă, dedicată Valentine's Day. Modelul a împărtășit câteva imagini care o surprind într-un set elegant format din sutien și chiloți, într-o atmosferă romantică
Autostrada cu tuneluri ianuarie 2025 (9) Foto Daniel Guță JPG
Mobilizare pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri din vestul României, în ciuda vremii de iarnă
Temperaturile negative și vremea de iarnă nu au împiedicat reluarea lucrărilor la viitoarele tuneluri de Autostrada Lugoj - Deva (A1), pe sectorul de nouă kilometri care, odată finalizat, va face neîntreruptă legătura pe autostradă între orașele mari din centrul României și frontiera de la Nădlac.
femeie cercel nas scaun birou jpg
A sunat la pompieri, după ce a rămas cu nasul blocat într-un scaun: „Nu e cel mai ciudat apel pe care l-am primit!”
femeie din Indonezia poate respira ușurată, la propriu, după ce pompierii au intervenit să o elibereze după ce s-a blocat cu nasul într-un…scaun.
teza de doctorat foto news ro
Cât pot câștiga în plus, lunar, bugetarii care și-au luat doctoratul. Înghețarea salariilor nu cuprinde și acest spor
Salariile bugetarilor au fost înghețate în acest an, fiind tăiate și o serie de sporuri de care beneficiau aceștia. Legea nu cuprinde însă și indemnizația pentru titlul științific de doctor, ceea ce înseamnă că aceasta va fi acordată în continuare.