Agonie. Și puțin extaz

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Agonie  Și puțin extaz jpeg

● Lady Gaga, Born This Way, Interscope, 2011.  

Poate că nu o să-mi ierte nimeni afirmaţia următoare: mă interesează Lady Gaga doar ca ultimă reprezentare a unui ordin defunct, în loja căruia stau aliniaţi, tăcuţi, preoţii marilor schisme pop. Ei sînt Sinatra şi Prince, Elvis şi Madonna, Elton, Bowie şi Freddie, Jacko şi Robbie. Cu siguranţă, mai sînt şi alţii, ştiţi voi care. Undeva, în stînga celei pe care o ştim şi ca Madonna Louise Veronica Ciccone, un loc liber îşi aşteaptă ocupantul. Amuzant sau nu, numele acestuia ar putea fi Stefani Joanne Angelina Germanotta. 

În mare parte, produsul numit Lady Gaga întruchipează chiar agonia pop-ului ca fenomen de masă, construit după toate regulile Lumii Vechi, chiar dacă mijloacele de propagare aparţin Noii Orînduiri 2.0. Gaga nu e starul pop al noii generaţii în întregul ei, ci al noii generaţii conectate prea superficial. Mediumul, în cazul ei, nu s-a confundat cu mesajul. Şi nici nu a fost agentul care să-şi permită să-l altereze. E un soi de disperare şi confuzie la mijloc, chiar dacă afirmaţiile tari ale performerei spun altceva. Videoclipurile – vehiculele fără de care muzica ei n-ar avea nici un sens, aşa cum ele însele n-ar avea nici un sens fără stilistica vestimentară şi imagistica presupus şocantă – nu-şi asumă niciodată o identitate proprie, ci sînt colaje ale tuturor obsesiilor popiste de pînă astăzi, conserve ale esenţelor tari cu care artişti mai vechi sau mai noi au încercat şi, uneori, au reuşit să dinamiteze prejudecăţile culturii populare. Parabolele din „Thriller“ şi culorile din „Come Undone“. Exhibiţionismul din „Fame“ şi aluziile periculoase (pe vremea aceea) din „Like a Prayer“. Şi aşa mai departe. Textele vînează eterne conotaţii subversive – religie şi libertate, sexualitate şi celebritate etc. –, dar, de cele mai multe ori, sînt lipsite de subtilitate şi de substanţă. Asta cînd nu sînt de-a dreptul hilare. Încercaţi să înghiţiţi aşa ceva fără să vă înecaţi: „I’ve had enough, this is my prayer / That I’ll die living just as free as my hair“. 

Born This Way, noul – a fost lansat în mai, anul acesta – şi cel de-al doilea album de studio al americancei, nu se îndepărtează de The Fame, debutul din 2008. E încărcat cu aceleaşi excese. Multe. Prea multe. Este tot pop, în înţelesul cu care ne-am obişnuit de decenii întregi. Vrei hard şi glam-rock, disco, electro şi techno? Un pic de country? Operă? Ţi-e dor de anii ’70, ’80 şi ’90? Sau doar vrei să afli cum sunau ei? OK, sînt toate aici, într-o dezordine năucitoare. Totul capătă sens, însă, într-o poveste în care întregul establishment popist se cutremură, se face bucăţi. Iar muzica ei este oglinda în care acesta se priveşte – o creatură care îi seamănă perfect creatorului. (The Fame nu arăta asta chiar atît de evident. Dar nici 2008 nu semăna cu 2011, din perspectiva convulsiilor sistemului.) 

În mijlocul acestui haos, tronează o artistă care vrea să arate totul foarte-foarte repede, pentru că ştie că nu va dura şi că va fi devorată de vortexul numit trendsetting, mai devreme decît orice predecesor. Că a făcut în trei ani cît alţii în mult mai mulţi. (Deşi, în muzica de astăzi, să rezişti trei ani sus înseamnă să rezişti acolo o veşnicie.) N-o să poată avea timpul Madonnei pentru că timpul acela curgea altfel. Iar lumea aceea arăta altfel. Lucrul acesta mi-o face ceva mai simpatică. Ceea ce nu se întîmplă şi cu muzica ei. Dar chiar mai contează asta în cazul – îmi permit s-o spun – ultimei preotese pop? 

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Schengen shutterstock 9 jpg
Avertisment după aderarea României la Schengen. Impact pozitiv major, dar atenţie la afinitatea pentru partide anti-europene
Economistul Christian Năsulea consideră că aderarea completă a României la spaţiul Schengen va avea „impact pozitiv major” pentru ţara noastră din perspectivă economică, dar atrage atenţia asupra afinității unor români pentru partide „anti-europene şi anti-piaţă liberă”.
banner oana roman png
Mbappe facebook webp
masina electrica
Țara unde se interzic mașinile pe benzină și motorină! Nu vor mai putea fi cumpărate din 2025
Uniunea Europeană încearcă din greu să elimine mașinile cu motor pe bază de ardere internă de pe șosele, însă lucrurile se dovedesc a fi mult mai complicate decât anticipau autoritățile.
Tiramisu dubai cu fistic si cadaif reteta gina bradea 5 webp
Tiramisu Dubai, cu fistic si fidea kadaif. Rețeta Ginei Bradea: „Este ușor de facut acasă si mai bun decât vestita ciocolata care costă enorm”
Unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România, Gina Bradea, propune un desert „mai bun decât vestita ciocolată Dubai”. Este vorba despre tiramisu cu fistic, ciocolată, si fidea kadaif.
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350m înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.