„Lună plină“ la Biertan

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
La drum – propriul road movie jpeg

În vara asta am fost pentru prima dată la un festival de filme de groază. Mi-am dorit asta de cînd mă ştiu, de prin adolescenţa timpurie, cînd am dat cu nasul de Păsările (1963, Alfred Hitchcock), Exorcistul (1973, William Friedkin), The Omen (1976, Richard Donner), Halloween (1978, John Carpenter), Alien (1979, Ridley Scott) şi mai ales de The Shining (1980, Stanley Kubrick) (desigur, departe de mine de a le situa pe acelaşi plan, ci doar în aproximativ aceeaşi perioadă de vizionare).  

Filmele astea, pe vremea aceea, mi se păreau mare lucru. Nu mă speriau (ceea ce desigur, o făceau întrucîtva), ci-mi deschideau un soi de... supapă spre o lume în care aveai voie să-ţi turezi mai tare senzaţiile, fără să uiţi, totuşi, de convenţie. Copilul meu, mult mai „şcolit“ în filme horror de ani ’90 ori 2000, nu mai crede, însă, acelaşi lucru: pe el nu-l mai sperie nicicum lista mea din adolescenţă, pe care abia dacă le mai consideră filme horror. Nu-l mai îngrozeşte nici A Nightmare on Elm Street (1984, Wes Craven) şi nici mult mai noul Rec (2007, Jaume Balagueró, Paco Plaza). Nu-şi mai pune problema că mai poate scăpa cineva dintr-un asemenea film, şi anume cel care, pe vremea mea, era considerat „bun“, ori „erou“...

În condiţiile astea, un festival de film horror şi fantastic, precum Lună Plină de la Biertan, nu poate fi decît o experienţă suportabilă şi nici pe departe extremă. Chiar dacă unele dintre filme, pe care mărturisesc că nu le-am văzut, precum The Texas Chain Saw Massacre (1974,  Tobe Hooper), ori Wolf Creek 2 (2013, Greg Mclean) mi se păreau, măcar, din prezentări, excesiv de înspăimîntătoare. În schimb, am văzut şi m-am îngrozit de-a dreptul la Rigor Mortis (Hong Kong, 2013, Juno Mak) un chinese ghost story excesiv de sîngeros, însă cu atmosferă, dar şi la Iată diavolul! (Mexic, 2012, Adrian Garcia Bogliano), un thriller supranatural care chiar te ţine cu sufletul la gură.  

Pe de altă parte, m-am destins şi m-am distrat la Sfîrşitu’ lumii (Marea Britanie, 2012, Edgar Wright), la Vară însîngerată (SUA, Onur Tukel, 2014) – cîştigătorul Menţiunii speciale, la Tribulaţiile unor vampiri moderni (Noua Zeelandă, 2014, Jemaine Clement, Taika Waititi) – cîştigătorul Trofeului „Lună plină“ şi al Premiului Publicului, precum şi la Vrăjitoarele din Zugarramurdi (Spania, 2013, Alex de la Iglesia). Toate cele patru filme, deşi cît se poate de diferite, aveau, totuşi, ceva în comun: simţul umorului. Horror-ul şi fantasticul sînt, cu siguranţă, mult mai uşor de dus, atunci cînd sînt însoţite de umor şi ironie, cînd nu se iau sută la sută în serios.  

Filmul care a cîştigat toate premiile, Tribulaţiile unor vampiri moderni, clasificat în catalogul festivalului drept „mockumentar absurd-delirant“, era, de departe, cel mai interesant. Firescul cu care sînt prezentate şi dezbătute situaţii de fapt imposibile şi îngrozitoare (precum, de pildă, o cină la care sînt invitaţi, de către vampiri, cei care urmează să fie ei înşişi mîncaţi) face din genul horror o convenţie care exacerbează, atrăgînd atenţia asupra anumitor trăsături şi moravuri, altfel, strict omeneşti. La fel în Vară însîngerată, unde doar transformarea în vampir mai poate schimba existenţa, altfel anostă şi măruntă, a eroului. Sfîrşitu’ lumii speculează pe tema rinocerizării: majoritatea locuitorilor din oraşul natal al celor cinci antieroi se transformă în alieni sau roboţi (la fel cum se schimbă în zombi suporterii fanatici ai fotbalului dintr-un alt film, Goal of the Dead – Franţa, 2014, Benjamin Rocher, Thierry Poiraud). Fermecătorul Vrăjitoarele din Zugarramurdi e, de fapt, un film despre războiul bărbaţilor cu femeile – şi nu cu oricare femei, ci cu cele cicălitoare şi bîrfitoare...

Într-o categorie aparte aş situa filmul Noaptea cometei (Coherence, SUA, 2013, James Ward Byrkit): discret, cu mijloace puţine şi nesîngeroase, reuşeşte să păstreze pe tot parcursul o senzaţie de mister şi disconfort, şi să pună multe dintre problemele esenţiale posibile.  

„Groaza“ se impune, astfel, şi ca un mijloc cinematografic, capabil să transmită mesaje, valori şi deziderate estetice, şi nu doar ca gen care te face să stai cu sufletul la gură.  

p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara
p 16 Dan Barbilian adevarul ro jpg
Viața sau opera
„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.