„La fiecare proiect începi de la zero“
Filmul dumneavoastră de debut, Lumea văzută de Ion B., a avut o carieră impresionantă şi s-a vorbit mult despre el. Aţi simţit vreo presiune legată de acest succes?
Toto este cel de-al treilea lungmetraj al meu şi al doilea făcut în România. A existat o presiune, dar, în acelaşi timp, şi necesitatea de a mă elibera de orice aşteptare, pentru a putea fi onest şi a putea să-mi iau riscuri în propria muncă. Acesta este în sine un proces intens de dezvoltare. Succesul anterior este absolut irelevant pentru munca creativă din prezent. La fiecare proiect începi, din nou, de la zero.
Lumea din Toto şi surorile lui e una marginală, dură, în care heroina face legea. Ce a însemnat această experienţă?
Nu heroina face legea, ci nişte oameni fac legea, cu heroină. Mi-am dat seama că mulţi din această lume marginală nu sînt uman cu nimic diferiţi faţă de cei din lumea „normală“. Sînt, de multe ori, tineri foarte interesanţi şi inteligenţi, perfect conştienţi de diferenţa valorilor lumii lor faţă de cele ale lumii noastre. Prin faptul că s-au născut în acel mediu, nu au reuşit să treacă prin bariera foarte rigidă a lumii noastre. Cinematografic, am încercat să transpun experienţa mea din acea lume într-o poveste prin care să trăiască şi spectatorul ce am trăit eu.
Cît timp aţi lucrat la acest documentar?
M-am documentat vreo cinci luni, după care am filmat povestea în etape mici, de-a lungul unui an şi trei luni. La astfel de proiecte, montajul (care a durat un an şi jumătate) este cea mai grea etapă. Montînd, practic scrii şi rescrii scenariul ca la o ficţiune. Pentru a găsi povestea şi forma care exprimă cel mai bine ce vrei să spui, trebuie să alegi din multe variante de poveste pe care ţi le oferă materialul filmat. Este un proces extrem de creativ, dar în acelaşi timp poate fi şi foarte dureros, ducîndu-te adeseori de la extaz la disperare şi înapoi.
Alexander Nanau este regizor. Documentarul său, Toto şi surorile lui, este în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (19 – 27 septembrie).
a consemnat Ana Maria SANDU