Istanbul, straturile celui mai frumos oraș

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Istanbul, straturile celui mai frumos oraș jpeg

Mi-am înnebunit prietenii. De fiecare dată, fără excepţie, cînd trec pe Podul Galata (şi se întîmplă des), mă opresc şi exclam: „Cît de frumos este oraşul ăsta!“ Uneori, reformulez un pic, spun „vai, ce frumos“, „nu-mi vine să cred cît e de frumos“, însă sentimentul de uimire sinceră şi entuziasm în faţa congruenţei arhitecturale şi a zumzetului străzii este mereu acelaşi. De pe Galata – inima oraşului, cum îi spunea Pamuk –, moscheile din Istanbulul vechi par „crescute“ parcă acolo de cînd lumea, o continuare atît de naturală a dealurilor, iar vapoarele ce merg în toate părţile îi dau un farmec aparte. De fapt, cel mai frumos Istanbul e cel de pe Bosfor, cînd stai pe puntea unui vapor mare şi prin faţa ochilor ţi se perindă pe un mal şi pe altul secole de istorie.

Pamuk vedea un Istanbul în alb-negru, cu un spirit introvertit şi o melancolie care-l face misterios, bîntuit de sentimentul pierderii şi-al unei istorii încărcate, acum în declin, şi de o frumuseţe a aglomerărilor.

Frumuseţea Istanbulului nu e una tipică, de oraş aşezat, ordonat, îngrijit pînă la detalii. Poezia lui stă în dezordine, în structura sinuoasă, în unduiri, în contrast, în alăturarea unor straturi opuse, se construieşte pe bucăţi, ca un puzzle care, deşi piesele sînt atît de diferite, formează un întreg cu o coerenţă organică şi-o armonie vibrantă. Straturile Istanbulului se întrepătrund, de sus cuprinzi cu privirea atît casele vechi, cît şi clădirile noi, vezi istorie, cultură tradiţională sau nouă, religie, dar şi comerţ, distracţie, relaxare. Iar în Hagia Sofia, biserica ortodoxă ridicată de împăratul bizantin Iustinian în secolul al VI-lea, şi transformată în moschee în secolul al XV-lea, vezi cum sub straturile musulmane se ascund picturi creştine şi înţelegi dintr-o privire schimbările de atunci ale oraşului.

L-am văzut mereu în culori şterse, pastelate, un pic neclar, un pic retro, cu contururile volatile, într-o lumină stranie, caldă, cu praf pe obiectiv sau poate prin fum de narghilea, ca trecut printr-un filtru. E un Istanbul pe care vrei să-l vezi tot, să-i colinzi străzile frenetic, dar în care te apucă lenea, cheful să stai cu orele la o terasă-n Ortakoy, pe malul Bosforului, şi să citeşti Muzeul Inocenţei al lui Pamuk, apoi să mergi să-l vezi în Çukurcuma. Da, există, e singurul muzeu făcut după o carte, Pamuk a adus acolo toate obiectele reale ale poveştii de dragoste dintre Füsun şi Kemal, obiecte mici, care, pe de-o parte, spun minunat o istorie fictivă şi fac literatura palpabilă şi, pe de altă parte, spun istoria Istanbulului de zi cu zi, a anilor ’70-’80  (www.bookaholic.ro/muzeul-inocentei-pe-urmele-lui-kemal-si-fusun-in-istanbul.html).

E frumos şi atunci cînd colinzi străzile prăfuite, cu locuinţele de lemn în paragină din Küçükpazar – Fatih, cu ziduri scorojite, care ascund atîtea poveşti sub straturile lor, cu copii desculţi, care se joacă fotbal pe pămînt, şi cu femei acoperite, ce-ţi zîmbesc de pe trepte, e frumos şi cînd te pierzi complet în forfota de zi şi noapte de pe Istiklal, gîndindu-te unde merg şi ce fac toţi acei oameni, şi cînd te opreşti la o cafea turcească, cu mult zaţ, în Cihangir, cartierul artiştilor şi-al scriitorilor, cînd te uiţi la coloanele reflectate în apa din Basilica Cistern, e şi mai frumos cînd eşti pe malul Bosforului sau într-o barcă pe el, înconjurat de pescăruşi care ţipă, privind cum se reflectă oraşul în apă. Te opreşti şi-n Nisantaşi, cartierul cu blocuri elegante şi magazine de lux, după ce-ai trecut parcul dinspre Hilton cu telecabina.

Apoi treci în Asia, preferabil cu vaporul, te plimbi prin Kadikoy, stai la o bere la barul ascuns „cu cioara“, mai ales prin zonele prea îndepărate să fie populate de prea mulţi turişti, faci shopping extrem pe Bagdat, o stradă de cîţiva kilometri buni, plină de magazine, pentru ca apoi să te opreşti pentru mai mult timp la o terasă şi să admiri apusul pe malul Mării Marmara.

E viu, Istanbulul respiră prin vînzătorul de scoici umplute, ce strigă la colţ, prin băiatul care împinge cîntînd un căruţ imens cu baloţi, prin femeia robustă şi hotărîtă, care îţi face masaj cu spumă la hamam, prin dansul dervişilor rotitori în transă, cînd îţi dai seama că nu se învîrt acolo doar ca să dea bine pentru turiştii care – oroare! – aplaudă şi fluieră ca la concert, respiră prin pisicile ce se plimbă agale chiar şi prin cele mai aglomerate locuri, prin pescarul fericit c-a prins un peşte mare, respiră prin chemarea melodioasă a muezinului la rugăciune, prin muzica ce se aude seara din barurile aglomerate sau prin feţele pofticioase şi indecise dintr-un magazin cu dulciuri.

E un oraş aparte Istanbulul, diferit de toate în care-am fost, e Europa, e Asia, e Orient, e un oraş care spune milioane de poveşti triste şi vesele, cu un aer care, odată respirat, e ca un drog din care vrei mereu mai mult. 

Foto: C. Foarfă

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.