In memoriam Paul Cornea (1923-2018)

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
In memoriam Paul Cornea (1923 2018) jpeg

A fost un mare profesor și un eminent exeget al literaturii române. De pildă, Originile romantismului românesc (care a fost, la origine, teza sa de doctorat) este o carte fundamentală, care lămurește definitiv o etapă importantă a modernizării culturii noastre. Studiile sale despre autorii secolului al XIX-lea sînt de neegalat. La cursuri, făcea din literatura pașoptistă – nu tocmai „atractivă“ pentru studenți – un spectacol interesant. Dar nu s-a limitat la asta. La sfîrșitul anilor 1980, a scris Introducere în teoria lecturii, o sinteză excepțională pe o temă de mare interes în lume, realizată în vremuri grele, cînd accesul la cărți străine era dificil. A scris și studii de literatură comparată, și o carte de mare anvergură teoretică precum Interpretare și raționalitate (2006). A lăsat o operă vastă și cuprinzătoare, perfect integrabilă unui model academic de mare clasă (deși n-a fost academician), iar deschiderea și viziunea acestei opere abia de acum înainte au a fi descoperite. A fost vicepreședinte al Asociației Internaționale de Literatură Comparată și a înființat Asociația de Literatură Generală și Comparată din România.

Înainte de toate însă, Paul Cornea a fost un spirit viu și înțelept, care se identifica în fiecare clipă cu vocația de profesor. Cu generozitate inteligentă și cu severitate blîndă, reușea să-i îndrume și să-i formeze pe tineri, dar în același timp strîngea în jurul său oameni din generații diferite și cu profiluri intelectuale diferite, pentru care avea întotdeauna un sfat, o idee, o vorbă potrivită. A fost, cu siguranță, cel mai echilibrat și mai vizionar decan al Facultății de Litere din București, la începutul anilor ’90, cînd totul era de reconstruit.

Pentru mine însă, a fost mai mult decît atît. Eram în anul al doilea de facultate, cam dezorientat, cînd mi-a propus o temă pentru lucrarea de licență: să mă ocup de titlurile volumelor de poezie. Pas cu pas, m-a învățat de toate, mi-a format modul de a gîndi asupra literaturii și culturii. Tot sub îndrumarea sa mi-am dat și teza de doctorat. Avea un stil afabil de a discuta și de a mă orienta pe cărările cele bune: pedagogia sa îmbina un fel inegalabil de a-mi da încredere („Dragă, tu știi cel mai bine ce ai de făcut, e lucrarea ta, tu ai gîndit-o“) și o înțelepciune caldă care mă ferea de erori sau de „drumuri închise“ („Direcția asta nu e bună, n-o lua într-acolo; ai toată libertatea să o faci, dar mă tem că nu vei obține mare lucru“). Mă gîndesc adesea că am avut un mare noroc cu un asemenea profesor și om extraordinar. Și mă mai gîndesc că sînt mulți alții asemenea mie. Căci, cum bine spunea cineva, Paul Cornea a fost, într-un fel sau altul, „profesorul tuturor“.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Casa natală a baronului Samuel von Brukenthal, scoasă la vânzare pentru o sumă uriașă
În localitatea Norich din județul Sibiu, deși nu a mai fost restaurată, casa natală a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator Transilvaniei în secolul al XVIII-lea, a fost scoasă la vânzare cu 599.000 de euro.
gara veche focsani jpg
Motivul pentru care o gară istorică din România, construită în 1881, a fost demolată. A fost inaugurată în prezența Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta
Cândva, era una dintre cele mai vechi gări din România, iar în ciuda faptului că avea nevoie de lucrări serioase de restaurare, clădirea ei avea o valoare istorică imposibil de înlocuit.
4 elena lasconi primar usr la campulung 4 sotul catalin georgescu jpg jpeg
Cine este soțul Elenei Lasconi. Coincidența uluitoare de nume cu Călin Georgescu
Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, are în față o luptă strânsă cu Călin Georgescu, candidatul independent plasat de votul românilor pe primul loc la scrutinul de pe 24 noiembrie. Puțini știu însă coincidența amuzantă din jurul celor doi candidați trimiși în turul doi.
Calin georgescu Sursa Youtube jpg
De ce peste 2 milioane de români au votat Călin Georgescu ? 10 adevăruri!
Cum a fost posibil ca Georgescu să fie votat masiv de romani, să ajungă în mod surprinzător și de necrezut, tacit chiar, pe locul 1 în 13 județe din Romania, în Alba, Arad, Argeș, Bistrița, Călărași, Constanța, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Prahova, Tulcea?
Peste 10 000 de sejururi au fost deja  cumpărate de părinţi ca să şi ducă  copiii la schi în vacanţa de iarnă jpeg
Când începe vacanța de iarnă 2024-2025. Perioada în care elevii și angajații se vor bucura de zile libere
Mai sunt doar câteva săptămâni până la Crăciun, iar mulți români și-au făcut deja un program de sărbători. Când încep sărbătorile de iarnă 2024-2025. În ce perioadă studenții și angajații vor fi liberi.
Protest al studentilor din bucuresti in fata TNB FOTO Edupedu.ro
Protest în Piața Universității împotiva lui Georgescu: „România e amenințată de o dictatură legionară”
Mai mulți oameni s-au strâns în fața Teatrului Național pentru a protesta față de Călin Georgescu, denunțând că „România e amenințată de o dictatură legionară”. Îndemnul la protest a fost lansat pe rețelele de socializare.
01 Nicusor Dan foto Facebook jpg
Rezultate finale la referendumul din Capitală. Întrebarea care a primit cele mai multe răspunsuri „DA”
Referendumul local cerut de Nicuşor Dan, edilul-şef al Bucureştiului, a întrunit criteriile pentru validare, atât în ceea ce priveşte prezenţa la urne, cât şi răspunsurile afirmative obţinute la cele trei întrebări la care au fost chemaţi să răspundă bucureştenii.
70871568 1004 webp
Au salvat România, pentru ca România să salveze R. Moldova
Basarabenii i-au dat Elenei Lasconi în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică 45.590 de voturi. Din cei 80.939 de români care au votat în Republica Moldova (număr record), 56,65% au optat pentru Lasconi.
banner prigoana bahmu copii png
„Pe primul loc erau copiii, indiferent de ce...”. Ce relație avea, de fapt, Silviu Prigoană cu băieții lui
Poate pare greu de crezut, mai ales că nu a arătat niciodată public, însă, Silviu Prigoană și-a iubit foarte mult copii. Deși omul de afaceri era mai strict cu băieții lui și le impunea anumite reguli, a avut grijă să nu le lipsească nimic și le-a dat maximă atenție. Un apropiat al familiei Prigoană