Identităţi alternative
De ce un atelier despre identităţi alternative?
Ideea atelierului „Cîţi eu?“ a pornit de la nuvela Tristan Vox a lui Michel Tournier, care explorează interconectivitatea şi volatilitatea relaţiei dintre voce şi identitate. Le propunem participanţilor crearea unei identităţi alternative, fie pornind de la o trăsătură neexplorată, fie ca exerciţiu de a exista sub o identitate care poate fi asumată în viaţa de zi cu zi.
Cum l-aţi gîndit?
Workshop-ul nostru, făcut în cadrul Atelier 35, va cuprinde o parte practică şi una „teoretică“. Pentru partea teoretică, am pregătit o cercetare referitoare la artiştii contemporani care au folosit acest instrument şi felul în care această idee a traversat literatura, filmul şi cultura pop.
De-a lungul atelierului, coordonatorii îi vor susţine pe participanţi în crearea unor identităţi alternative. Aceste alter ego-uri vor funcţiona în scris ca pseudonime, intervenţii la radio sau reality show-uri, conturi de Facebook, blog-uri, profiluri matrimoniale şi altele. La sfîrşit, proiectul se va materializa într-o expoziţie care va documenta evoluţia acestor identităţi. Participanţii la atelier vor avea ocazia să îşi discute demersul cu artistul Mihai Mihalcea care, prin practica sa, a îmbrăţişat o identitate alternativă.
Au fost mulţi oameni curioşi să afle „Cîţi eu?“ pot exista în fiecare dintre noi? Ştiu că aţi avut un număr limitat de locuri.
Am avut înscrieri, dar cred că mulţi au fost intrigaţi de acest atelier şi nu au ştiut exact în ce zonă să îl plaseze.
Ioana Stan este manager cultural şi coordonatoarea proiectului „Cîţi eu?“, dezvoltat împreună cu Atelier 35 din Bucureşti. Prima etapă s-a desfăşurat în perioada 4-8 noiembrie 2013, iar a doua va avea loc între 6-10 ianuarie 2014.
a consemnat Ana Maria SANDU