Hodorkovski în Foreign Policy

Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
Actori la început de carieră jpeg

FOREIGN POLICY nr. 16 (mai-iunie)

Foreign Policy publică un articol semnat de Susan Glasser şi Peter Baker, despre „gulagul lui Putin“. E vorba de un portret al lui Mihail Hodorkovski, fostul director de la Yukos Oil, cîndva cel mai bogat om din Rusia, astăzi cel mai important prizonier al Rusiei lui Vladimir Putin. „Ideea de disident cu conturi în bănci din străinătate şi cu o armată de avocaţi şi publicişti care scriu în locul lui pe bloguri şi pe Twitter, din cartierele sigure ale Londrei şi Washingtonului, pare paradoxală. Cu siguranţă că e un drum lung de la închisorile sărăcăcioase şi exilul disidenţilor erei sovietice care au întruchipat acest termen, cei ca Andrei Saharov şi Aleksandr Soljeniţîn, care au sfidat puterea comunistă.“ Din „cuşca de sticlă“, Hodorkovski trimite presei occidentale editoriale şi comentarii maliţioase despre regimul de la Moscova, cugetări despre liberalism şi capitalism, scrisori deschise adresate preşedintelui. Spune că nu-şi doreşte aplicarea unui amendament care i-ar mai scurta detenţia (oricum, nu s-ar pune problema aplicării acestuia), ci mai degrabă aplicarea aceloraşi pedepse pentru celelalte infracţiuni economice săvîrşite în Rusia postcomunistă. „Destinul meu a devenit o reflexie a destinului ţării mele. Asta s-a mai întîmplat în istoria noastră. Astăzi, cînd citim Soljeniţîn, Varlam Şalamov, Alexei Tolstoi, înţelegem din destinele eroilor lor istoria ţării noastre mai bine decît din cronologiile seci din manualele şcolare. Poate că viaţa mea va ajuta, de asemenea, la mai buna înţelegere a Rusiei de astăzi – destinul meu va deveni un simbol al schimbărilor“ – scrie Hodorkovski. Textul din Foreign Policy mi-a amintit de un interviu de-acum un an, din Esquire, în care miliardarul afirma, din cuşca lui de sticlă, că se simte mai liber după gratii decît în (fostul) birou de director de la Yulos Oil.
 

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

aspirina jpg
Este bine sau nu să iei zilnic aspirină?
Administrarea zilnică de aspirină poate aduce beneficii semnificative, dar vine și cu unele riscuri. Pentru unii oameni, terapia poate reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, în timp ce pentru alții este contraindicată.
saptamana luminata
Săptămâna Luminată. Tradiții și semnificații. Ce este bine să faci și ce să eviți în Săptămâna Luminată
"Săptămâna Luminată” sau "Săptămâna Albă” este o perioadă de bucurie și lumină spirituală pentru creștinii ortodocși. Fiecare zi are o semnificație aparte, iar în această săptămână porțile Raiului sunt deschise, iar postul este interzis.
Papa Francisc 20 aprilie 2025  Foto Profimedia jpg
Boala gravă de care suferea Papa Francisc. Aproape 2,5 milioane de oameni își pierd viața anual din cauza acestei maladii
Papa Francisc a fost diagnosticat cu o boală gravă, una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. În fiecare an, aproape 2,5 milioane de oameni din lumea întreagă își pierd viața din cauza acestei maladii. Suveranul Pontif s-a stins din viață luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște.
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
Posibilii succesori ai Papei Francisc. Numele vehiculate de presa internațională care ar putea ajunge în fruntea Vaticanului
Pentru că nu a fost numit niciun succesor clar, oricare dintre membrii Coclavului ar putea fi ales. Totuși, câțiva par a fi favoriți în a ghida Biserica într-o lume aflată în continuă schimbare.
Andrei Chikatilo (dreapta) și fiul său FOTO Colaj Adevărul
Fiul „măcelarului din Rostov”, cel mai cunoscut criminal în serie din perioada sovietică, a disparut pe frontul din Ucraina
Iuri Miroșnichenko, fiul criminalului în serie sovietic Andrei Chikatilo, a dispărut pe front, luptând în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie publicația rusă SHOT.
Mersul Junilor Tineri după ouă roșii, Șcheii Brașovului (© Arhiva Muzeului de Etnografie Brașov)
Mersul cu stropitul sau Mersul Junilor Tineri după ouă roșii, în a doua zi de Paște
În mediul transilvănean, este bine cunoscut obiceiul Stropitului, din a doua zi de Paște, practicat de români, maghiari și sași, deopotrivă.
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
Noul papă va fi ales în cadrul unei întâlniri secrete la Vatican. Cine ar putea să-l urmeze pe Papa Francisc și cum se va afla că un nou Suveran Pontif a fost desemnat
Papa Francisc, care a murit luni, în a doua zi de Paște, a lăsat în urmă o Biserică Catolică marcată de schimbări profunde și dezbateri intense.
Papa Francisc 2018  GettyImages 940585462 jpg
Val de reacții din România la vestea morții Papei Francisc. „Un prieten apropiat al poporului român”
Politicienii din România au reacționat la vestea că Papa Francisc s-a stins din viață în cea de-a doua zi de Paște. Suveranul Pontif avea 88 de ani și era grav bolnav.
papa francisc masa saraci 0 jpeg
Ce îi plăcea Papei Francisc să mănânce cel mai mult. Primul Suveran Pontif care le-a urat credincioșilor: „Prânz fericit!”
Înainte de a deveni lider al Vaticanului, Papa Francisc a studiat arta culinară. Este licențiat în chimie alimentară, iar pasiunea pentru gătit și pentru rețete au făcut întotdeauna parte din viața sa.