George Banu

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
© C. Hord
© C. Hord

Colaboratorul nostru foarte valoros și apropiat s-a stins. Despre valoarea profesorului de teatrologie de la Sorbona vorbesc de la sine textele și cărțile sale (foarte multe la număr), distincțiile care i-au fost oferite de-a lungul vremii (printre care și Marele Premiu al Academiei Franceze), funcțiile mai mult sau mai puțin onorifice pe care le-a primit și, nu în ultimul rînd, prieteniile sale cu cele mai extraordinare personalități din lumea teatrului. Trăind la Paris, a avut parte de o recunoaștere meritată. 

A fost unul dintre cei mai interesanți oameni pe care i-am cunoscut. Indiferent despre ce vorbea, din cuvintele lui răzbătea o profundă înțelegere asupra lumii. Aproape orice mesaj al lui, fie el transmis și printr-un simplu SMS, conținea ceva memorabil. Nu erau formule căutate, spuse cu prețiozitate, cu vreo superioritate care să te copleșească. Dimpotrivă, exprimările lui erau naturale și foarte apropiate (de altfel, cerea destul de repede cunoscuților să-i spună simplu: Biță). Părea că putea înțelege orice și pe oricine. Era capabil să compare orice împrejurare, care ar fi putut părea inedită celor din jur, cu o situație din teatru, literatură sau pictură. Găsea întotdeauna asemenea paralele originale și făcea legături surprinzătoare, atît în eseurile sale, cît și în discuțiile obișnuite. De fapt, cu George Banu nu puteai vorbi banalități. Nivelul oricărei comunicări era ridicat pe nesimțite de felul înalt și intelectual în care el se raporta la orice problemă. Cultura și viața se întrepătrundeau la el în mod firesc. Exact așa cum a observat Luca Niculescu (fostul ambasador al României la Paris), George Banu era un „(...) povestitor fără egal, mereu în vervă și plin de viață, disponibil și afabil, unul dintre oamenii cu care, după ce te întîlneai, te simțeai mai deștept”. 

George Banu a avut, bineînțeles, și prieteni cu totul și cu totul neobișnuiți, în special din lumea teatrului. Cum or fi sunat oare discuțiile sale cu Peter Brook, cu Jerzy Grotowski sau cu Andrei Șerban?  

Era un om care îi inspira pe cei din jur și avea mereu tot felul de idei. De exemplu, un recent Dosar al Dilemei vechi, cel despre cadouri, a fost realizat în urma unei propuneri a lui. El chiar scrisese și o carte despre daruri. A contribuit la acel Dosar cu un text despre propria sa experiență în materie de cadouri. Din felul în care analiza acolo cum se oferă și se primesc daruri, reieșea cît de mult preț punea pe relațiile autentice dintre oameni, pe sentimente, pe prietenie și solidaritate, fie acestea apărute și în mod spontan, și cît de mult disprețuia lucrurile formale.

Era și un călător neobosit. A umblat prin toată lumea, în căutare de teatre și muzee. Chiar și în vremea din urmă te puteai aștepta să-l găsești pe cine știe ce aeroport sau în cine știe ce țară îndepărtată. Regizorul Andrei Șerban, cu care a fost coleg în tinerețe la Institutul de Artă Teatrală din București și prieten o viață întreagă, vorbea în 2013 despre aceste drumuri ale sale: „Mă întreb pentru ce George, plin de o energie debordantă, este mereu pe drum. Chiar şi atunci cînd te duci la el acasă, îţi arată obiecte, măşti, amintiri culese din nenumăratele sale călătorii şi, privindu-l, pare a fi încă în călătorie. George dă impresia că nu se instalează niciodată. De ce agitaţia asta? Ce anume caută? Să vadă locuri, să întîlnească oameni? Să cunoască plăcerea diverselor moduri de hrană (culinare şi de alt tip!)? Ce anume îl mobilizează: viaţa sau teatrul? Poate că amîndouă”.

Așa mare călător fiind, era gata oricînd să împărtășească din cunoștințele sale. Mi-amintesc că odată, spunîndu-i că sînt la Lisabona, mi-a răspuns imediat prin SMS cu o formulă de neuitat: „Ce minunat oraș decadent!”. Apoi, mi-a recomandat, tot în două vorbe, să vizitez mai degrabă Museu Nacional de Arte Antiga decît mai marketatul muzeu Gulbenkian, pentru că în cel dintîi voi găsi mai multe picturi celebre și interesante. Un sfat foarte bun. 

Pandemia l-a deprimat cu restricțiile ei de călătorie, făcîndu-l să compare COVID-ul cu comunismul. „Azi, virusul comunist a închis frontierele și le-a reînviat constrîngerea de altădată”, scria în Dilema veche, în vara anului 2020. Ura față de frontiere pe care o avusese în comunism (cînd a și hotărît să evadeze din lagărul comunist) i-a revenit odată cu pandemia, care l-a forțat să stea acasă și, mai mult, i-a închis teatrele, i-a luat pur și simplu rostul de bază al vieții sale. A pus atunci accentul în preocupările sale mai mult pe muzee și tablouri, care erau ceva mai accesibile. De altfel, chiar și în ultimul său articol din Dilema veche, publicat în urmă cu doar două săptămîni, analizează într-un mod sumbru, dătător chiar de fiori, Țipătul lui Munch și Coșmarul lui Füssli, dintr-o perspectivă actuală: „Cînd trăiesc Coșmarul, cînd aud Țipătul, seară de seară războiul din Ucraina le actualizează și le transformă în realitate concretă, insuportabilă (…)”.Numai muzica lui Mozart, conchidea el, „mi-a redat încrederea într-o reușită finală. Victoria Flautului”.

Așadar, poate că doar muzica lui Mozart e cea care poate alina senzația de gol resimțită la plecarea sa. (Andrei MANOLESCU).

image

De la o vreme, lumea con-viețuitorilor noștri se împuținează. Știam asta, desigur, dar împăcarea cu această disoluție nu poate fi obținută nici prin discurs compătimitor, nici prin promisiuni canonice. Deunăzi, am aflat că vechiul meu prieten, excelentul teatrolog și om de cultură George (Biță – pentru prieteni) Banu, ne-a părăsit. A apucat, totuși, să-mi trimită pe e-mail un mesaj de Anul Nou pe care îl reproduc alăturat. Nu știu dacă întruchipează un presentiment sau dacă un hazard semnificativ a făcut ca Biță să aleagă ca mesaj tocmai această imagine, în care un înger trage cortina peste spectacolul vieții. Ca de obicei, George Banu oferă mai multe înțelesuri deodată. În ce mă privește, îl asigur că nici eu, nici admiratorii săi nu vom lăsa cortina prezenței sale să cadă peste amintirea sa... (Andrei PLEȘU)

Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre. Semnătura lui ne-a onorat, iar atașamentul lui la spiritul revistei noastre, mărturisit repetat în public și în privat, ne-a emoționat de fiecare dată.  Articolele publicate de George Banu în Dilema veche au îmbinat cu rafinament vocația lui pentru teatru cu pasiunea lui pentru artele plastice. Sala de teatru și muzeul erau locurile în care George Banu regăsea adevărul vieții, livrat în multiple forme estetice pe care le gusta, deopotrivă competent și înțelept. L-am admirat mult tocmai din cauza asta – ajunsese să înalțe competența sa în materia criticii și istoriei teatrului dincolo de nori, în cerul senin al înțelepciunii, acolo unde foarte puțini ajung. De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare. 

Dumnezeu să-l odihnească!

Sever VOINESCU

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Un mare retailer polonez intră pe piața din România: se vor deschide 200 de magazine peste tot în țară
Un mare retailer din Polonia are de gând să deschidă o rețea de 200 de magazine în România, unde se vor face și angajări masive în mai multe orașe din țară.
image
Cum s-a răzbunat un bărbat pe o mamă care îi bloca accesul în garaj de fiecare dată când își lua copiii de la școală
Un bărbat a relatat o experiență neplăcută în care s-a confruntat cu o mamă care i-a blocat accesul pe aleea de acasă, în timp ce își aștepta copilul să iasă de la școală.
image
O companie românească a ajuns în topul celor mai valoroase firme din Uniunea Europeană
Una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața din România a ajuns în topul celor mai valoroase corporații din Uniunea Europeană.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.