Furie

18 aprilie 2020
Furie jpeg

● Alina Nelega, Ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, Editura Polirom, 2019.

Un roman puternic, surprinzător și totodată foarte necesar astăzi este Ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat de Alina Nelega. Surprinzător prin reîntoarcerea la tema comunismului, care mi-a părut că trecea printr-un con de umbră după afirmarea egoficțiunii douămiiste, dar imposibil de scris altcîndva decît acum. Autoarea asociază la această temă, atît de rău tratată adesea (alegoric, patetic, oricum inadecvat), importanta temă a feminității. Din acest punct de vedere, este momentul potrivit pentru o astfel de carte: nu doar datorită mișcării civice #metoo, dar și datorită intrării în mainstream-ul literar a feminismului datorită unei romanciere de talia Olgăi Tokarczuk. Alina Nelega descrie lumea comunistă dintr-o perspectivă rareori accesibilă cititorului bărbat sau chiar cititoarei care nu a cunoscut această epocă dinăuntru, deoarece înregistrează toate precauțiile, spaimele, jignirile, amenințările și violențele pe care simplul fapt de a fi femeie în vremea aceea în România le făcea posibile, aproape inevitabile. Dacă comunismul a fost o ofensă extraordinară la adresa demnității omenești, femeile au avut de suferit suplimentar de o violență transideologică, acceptată și promovată de mulți, nu doar bărbați. Și, pentru a adăuga un alt element de complexitate romanului, mai trebuie spus că el se concentrează pe urmărirea unei relații de dragoste lesbiană, cu părțile ei de suavitate, grație, suspiciune bolnavă, ură revanșardă și reîmpăcare tardivă, fără a uita că ea are loc într-o lume năucă și absurdă, România anilor ’80, și că eroinele ei nu respiră alt aer decît cel al vremii lor.

Îndrăgostitele sînt Cristina și Nana (Iuliana), două, mai întîi, eleve în provincia ardeleană, apoi studente, una la română-engleză la Cluj, alta la teatru la București. Povestea lor este plină de evenimente, de o mare densitate și de o minuțiozitate a detaliilor care i-ar face de rușine pe regizorii de „amintiri din epoca de aur”: de la muzica ascultată la petreceri pînă la bursa „atențiilor” primite de profesori de la părinții elevilor lor. Îndrăgostită de Nana, dar bănuind că ea nu o mai iubește, Cristina se căsătorește cu fratele ei, Radu, trăind separată de el cît timp acesta își face stagiul de inginer în mină. Pe cînd era studentă, este șantajată și violată de către un securist atotputernic, care o lasă însărcinată. Cristina va deveni profesoară de română într-un oraș din Secuime și va fi părăsită de soțul distrus de viața de navetist, venit pe urmele ei și care, din dezabuzare, cedează farmecelor unei liceene cu care și fuge în străinătate. Nana va avea un destin mult mai norocos și mai picaresc, fugind și ea în străinătate și trebuind să își asume propria homosexualitate. Cristina, ca mamă singură, va trebui să supraviețuiască sfîrșitului anilor ’80, scriind doar pentru sertar o literatură confesivă care o pune în pericol. La corvoada de a fi femeie se adaugă meschinăria și ticăloșia din jur: narcisismul și obtuzitatea profesorilor, egocentrismul regizorilor și scriitorilor care „sabotează” comunismul prin esopisme complezente, antimaghiarismul complexat al activiștilor români din Secuime, dar și resentimentul absurd al maghiarilor, provincialismul (o revistă clujeană se cheamă Transilvania de cultură și artă), dar și obtuzitatea și degradarea umană ale Capitalei, în fine, răutatea și prostia care apar peste tot.

Cel mai puternic atu al romanului este tonul: un ton al rostirii intens, în fraze lungi, compuse din multe propoziții juxtapuse, cu verbele mereu la timpul prezent. E o frază care te ține mereu în priză, nervoasă, céliniană, consemnînd senzații imediate și solicitînd reacții directe. Din numeroasele exemple pe care le-aș putea da, semnalez numai monologul fulminant care explică teroarea dictaturii printr-o metaforă a ceții care crește: „Ceața crește – te sufoci? Nu e ceață, tu nu știi să respiri, economisteșe aerul, dacă nu faci nimic, respiri mai rar. S-a demonstrat științific, rezultatele au fost validate de încă un congres. Și-atunci nu respira, nu face, nu călători, asta ia energie, or, noi economisim energia…”. Dacă violența poveștii e severă, furia revanșei narative este și ea pe măsură. Tonul vehement-acuzator este acela pe care proza românească l-a redescoperit după 1990, cînd energia aceasta brusc reactivată a literaturii i-a șocat pe comentatorii uimiți de atîta „mizerabilism”. Nu de mizerie era vorba, bineînțeles, ci de forța revendicativă pe care literatura uitase, în anii comunismului, că poate să o aibă. Mă bucură că această forță revine într-o carte atît de reușită ca a Alinei Nelega.

Doris Mironescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Viaţa lui M.Blecher. Împotriva biografiei, Editura Humanitas, 2018.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Comandant rus, „ciuruit” de către propriii săi militari. Unsprezece gloanțe au tras în el
Comandantul unei unități ruse care luptă în Ucraina a fost „ciuruit” de către propriii săi oameni, potrivit unei convorbiri telefonice interceptate de serviciile de informații militare ucrainene (HUR).
image
Premierul britanic, consternat de violențele din Leeds, unde protagoniștii au fost români: „Scenele au fost șocante și rușinoase”
După haosul de joi seara, 18 iulie, din Leeds, Anglia, mai mulți oameni au ajuns în arestul poliției. Noul premier al Marii Britanii, Sir Keir Starmer, a descris scenele violente ca fiind „șocante și rușinoase”, conform Sky News.
image
Umilirea elevilor din Fanfara Jegălia, studiu de caz. Cum camuflează pedepsele profesorii obsedați de control VIDEO
Incidentul care a avut loc în Slatina, unde mai mulți elevi au fost obligați să stea în genunchi pe asfaltul încins, a fost descris de unii drept o glumă, în timp de psihologii spun că acolo a fost un exces de putere din partea profesorului care a vrut să arate că deține controlul.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne