Filme după gratii
„Filme după gratii“, proiectul demarat în toamna anului trecut, a ajuns la a doua ediţie. Cinci filme româneşti sînt proiectate în penitenciarele din Arad şi Giurgiu. Deţinuţii pot dialoga, după vizionări, cu organizatorii acestui program, care are drept miză educaţia culturală într-un mediu în care nu există acces liber la cultură.
Cum au fost alese cele cinci filme?
Am avut multe discuţii despre selecţia acestui program. Ne-am dat seama că – în funcţie de programul de detenţie – condamnaţii au posibilitatea să urmărească filme la televizor. Dar n-au acces la canalele cu plată, la HBO, de pildă, care difuzează filme de artă sau filme româneşti mai recente. Aşa că am hotărît, împreună cu colegii din echipa 111 Film – Eugen Lumezianu şi Eduard Haris (iniţiatorii proiectului), să oferim cîteva filme din ultimii zece ani pentru a le arăta cum s-a ajuns ca cinematografia autohtonă să fie atît de apreciată la festivalurile importante.
Cît de pregătiţi sînt aceşti oameni să urmărească şi să înţeleagă aceste filme de artă?
Nici noi n-am ştiut de la bun început cum vor reacţiona, n-am ştiut la ce să ne aşteptăm. Am programat, în orice caz, şi discuţii pe marginea filmelor prezentate. Am avut surprize foarte plăcute. Oamenii au urmărit cu mare atenţie filmele şi au participat cu mare plăcere la discuţii. Sînt filme care pot provoca polemici – a fost foarte interesant să vedem ce fel de controverse stîrnesc, printre deţinuţi, filme precum Marfa şi banii sau Poliţist, adjectiv, de pildă. Sau cum empatizează cu personajul din California dreamin’.
Aţi filmat aceste discuţii, aţi făcut interviuri cu deţinuţii despre acest proiect. Care e miza acestui documentar?
Iulia Rugină este realizatoarea acestui film. În această perioadă montează materialele filmate la închisorile Tîrgşor şi Jilava. Avem cîte şapte deţinuţi de la fiecare penitanciar care îşi spun povestea şi relaţia lor cu filmul. În scurt timp va ieşi un documentar de cel puţin 60 de minute.
Oana Răsuceanu este scenaristă şi lucrează în echipa 111 Film pentru proiectul „Filme după gratii“.
a consemnat Matei MARTIN