Zombi în Dakar

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Zombi în Dakar jpeg

● Atlantique (Franța-Senegal-Belgia, 2019), de Mati Diop.

Atlantique, debutul lui Mati Diop, a prins anul trecut competiția principală de la Cannes și a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului (al doilea ca importanță după Palme d’Or). Mulți – printre care și eu – își puseseră speranțele în acest film, încurajați de mediumetrajele precedente ale regizoarei franco-senegaleze. În special minunatul Mille Soleils (2013), un documentar transgresiv de 45 de minute în care aceasta pleca pe urmele actorului principal din filmul legendar Touki-Bouki (1973) al lui Djibril Diop Mambéty – care se întîmplă să fie unchiul lui Mati –, în special acel film, zic, o recomanda pe Mati Diop drept unul dintre cineaștii importanți ai momentului. Exista în Mille Soleils nu doar o voință de a nesocoti complet granițele – și așa poroase – dintre ficțiune și documentar, ci și ideea racordării la o istorie întreagă de cinema african printr-un gest politic de revalorizare a corpurilor negre.

Atlantique răspunde doar în parte acestor speranțe. Bazat pe un scurtmetraj din 2009, filmul trece în revistă numeroase realități ale Dakarului contemporan – de la condițiile precare de muncă la migrația clandestină spre Europa, care pune în primejdie viețile atîtor oameni. Dorința lui Mati Diop de a face cinema politic e și aici afirmată sus și tare, și încă pe mai multe planuri: de la denunțarea tratamentelor inumane ale muncitorilor neplătiți de luni bune la impulsul de afirmare a unor identități feminine emancipate, capabile să o rupă cu dogmele patriarhale retrograde încă în vigoare la nivel de societate. Parte dintre aceste lucruri se întrevăd grație personajului Adei (Mame Bineta Sane). Tînăra se împarte între dragostea pentru Suleiman – cei doi avînd o relație liberă și senzuală, care amintește de cuplul fabulos din Touki-Bouki – și bogătanul căreia i-a fost promisă pentru căsătorie. Văzîndu-se neplătiți de patru luni, Suleiman și colegii săi de muncă decid să plece pe mare înspre Spania, însă barca lor se răstoarnă și oamenii mor în larg.

Din ce-am povestit pînă aici, filmul pare că se așază hotărît pe făgașul unei drame sociale naturaliste, care să descrie neputincios mizeria societăților de azi. Nici gînd, însă, căci Atlantique o cotește radical înspre registrul filmului cu zombi (în sine, figura ideală pentru a denunța neajunsurile capitalismului) – și poate că aceia care n-au văzut filmul ar trebui să se oprească pentru moment aici. Intuiția lui Mati Diop e să ocolească șablonul unei fabule pline de văicăreli, somînd spiritele oamenilor morți pe mare să revină și să „locuiască“, pe timp de noapte, în corpurile fetelor. Noaptea devine astfel momentul cînd bărbați și femei se reunesc laolaltă într-un gest de solidaritate, sfidînd demarcațiile stricte impuse de societatea tradiționalistă. Prin cîteva acte militante, zombii reușesc să obțină ce vor – și să redea lumii un firav simțămînt de dreptate. Sub lumini hipnotice, Dakarul nocturn filmat de Mati Diop capătă alura unui teritoriu în care posibilitățile se redeschid. Filmul imaginează alte narațiuni, alte istorii colective – alternative mai bune la lumea noastră, care să respecte demnitatea fiecărei persoane și să acorde, în sfîrșit, putere de acțiune oamenilor care s-au văzut reduși la tăcere de-a lungul istoriei.

Utopia imaginată de regizoare are farmecul ei, iar dorința de distanțare față de cărările bătătorite, într-o încercare de a îmbogăți și a genera sensuri și povești noi, e salutară. Temperamentul de plasticiană al lui Diop face ca imaginile orașului să fie pline de falduri și complexități, refuzînd orice clasificare limpede: cînd pe buza documentarului – cu străzile ticsite ale cartierelor precare –, cînd de o forță aproape halucinatorie – în cadre repetate cu marea sau cu construcția (digitalizată) a unui turn ce luminează în noapte și pentru care Suleiman și tovarășii săi plătesc, pînă la urmă, cu viața. Ca să nu mai vorbesc de agilitatea socială impresionantă a lui Diop care, pe urmele unchiului său – Dakarul din Touki-Bouki e un topos fascinant, cuprinzînd deopotrivă zone hi-tech și cirezi pe străzi –, se simte la fel de bine, indiferent de treapta socială investigată.

E clar însă către ce segment al populației merg simpatiile regizoarei. În fond, această întoarcere a refulatului în figura zombi-ului e grăitoare pentru injustițiile de ieri și de azi comise la adresa continentului african. S-ar putea să fie totuși mai mult decît poate duce acest scenariu destul de subțire, care de la un punct încolo se înnămolește, didactic, într-o poveste polițistă spusă fără convingere. Calea aleasă de Mati Diop poate că va da roade pe termen lung, însă aici, în ciuda tuturor eforturilor, persistă totuși senzația că o narațiune frustă, fără brizbiz, ar fi funcționat mai bine, permițînd filmului să devină cu adevărat expresia unei lupte politice.

Atlantique este disponibil pe Netflix.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

colet jpg
Prins în flagrant. Comportamentul sfidător al unui curier care livra în batjocură coletele unui client
Șoferul unei firme de curierat a fost surprins aruncând pachetele fragile ale unui client peste poarta acestuia, lăsându-le deteriorate.
horoscop dragoste 9 octombrie 15 octombrie 2023 vhxji6i3 jpg
Horoscop duminică, 15 decembrie. Leii își caută jumătatea, iar Gemenii sunt apreciați la locul de muncă
Unii nativi petrec timpul liber cu vârstnicii din familie, iar alții trebuie să aibă grijă de sănătatea lor. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.