Zile cu filme și pepene: Festivalul „Ceau, Cinema!“

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Zile cu filme și pepene: Festivalul „Ceau, Cinema!“ jpeg

Nici măcar o ediție aflată sub semnul filmului noir, cu ochii actriței Mălina Manovici privindu-ne – neașteptat de fioroși – de pe afiș și cu „domnul Bebe“ prezent, în carne și oase, printre jurați, n-a putut schimba impresia generală: „Ceau, Cinema!“ e un festival prietenos și dichisit, care aduce – preț de cîteva zile – o altă briză în Timișoara încinsă. La „Ceau“ se ia micul dejun – compus din pepene și suc natural de pepene – alături de membrii juriului, iar seara, în prezența cîtorva sute de spectatori, se văd filme în grădina de vară, culmea, servind tot lubeniță la pahar! „Festival de buzunar? Adică mic?“, ridic, deloc convins, din sprîncene. „Mai degrabă intim“, îmi răspunde o prietenă venită, ca și mine, pentru prima oară la „Ceau“.

La capitolul filme, putem deplora alegerea juriului – format, deci, din actorii Vlad Ivanov, Mălina Manovici și Maria Drăguș – de a desemna Versuri pocite, al maghiarului Gábor Reisz, drept cîștigător. Mai potrivit pentru un premiu al publicului – pe care, fără surprize, l-a și luat –, filmul se folosește de clișeul ratatului pe toate planurile, dar mai ales în dragoste, care își rememorează viața amoroasă penibilă, plină de episoade hazlii. (Auto)ironia regizorală atinge uneori notele juste, insuficient însă pentru a salva filmul – și nici măcar rupturile narative în care, să zicem, o fanfară imaginară intră în cadru pentru a-l înveseli pe protagonist, nu sînt vreo inovație. Într-o Ungarie naționalistă, mai interesante rămîn aluziile politice ale plot-ului, dar și ele sînt repede abandonate în favoarea unei puerile eschive amoroase.

Alte filme din competiția concepută de criticul Ionuț Mareș erau mult mai ofertante: Nebuloasa calului mort, de pildă, al turcului Tarik Aktaș, cel mai dificil clasabil film al selecției. Deja premiat pentru regie la Locarno, Aktaș e fără îndoială un cineast înzestrat, capabil să treacă de la o atmosferă ceylaniană – o adunătură de oameni în mai multe mașini se chinuie să scoată un cal mort dintr-o viroagă – la compoziții originale puternice – ca secvența în care un tînăr cară în spate o oaie pe o uliță sătească. Astfel de găselnițe vizuale fascinante justifică tot interesul filmului care – în ciuda unui anume manierism – construiește un joc captivant și absurd între cîrligele acțiunii vaporoase: mașini și utilaje se tot împotmolesc și răsună bizar în liniștea Turciei rurale, provocînd destabilizarea datelor realiste de la care a pornit filmul.

One Day, al Zsófiei Szilágyi, selectat și la Cannes într-o secțiune paralelă, a fost cel mai echilibrat film al selecției. O mamă traversează o zi crîncenă de-a lungul căreia, pe lîngă că trebuie să aibă grijă de patru copii aflați la vîrste „problematice“, mai are și necazuri cu un soț nepăsător. Filmului i se poate reproșa povestea cam cusută cu ață albă, dar prezența – precis coregrafiată, dar mereu indisciplinată – a copiilor care fug în toate direcțiile e de ajuns pentru a-l menține greu previzibil.

Chiar și filmul moldovenesc Beautiful corruption al lui Eugen Damaschin are momentele lui sclipitoare, care-l scot din letargia filmului-cu-personaj-tracasat-de-corupția-endemică și îl aruncă pe alte coordonate: un cadru lung surprinde un foc de artificii neanunțat, iar un altul – pe protagonist „înotînd“ în propriul apartament inundat. Astfel de scene apărute de niciunde, apte să rupă tempo-ul lălăit al unui film altminteri destul de timorat, mă fac să cred că Damaschin poate mult mai mult – și să vreau să-i urmăresc proiectele viitoare.

În afara competiției am putut viziona în premieră documentarul Superhombre, regizat de Lucian Mircu și Mircea Gherase, despre alpinistul român Horia Colibășanu. În ciuda unor stîngăcii de înțeles – regizorii au pornit în acest proiect mai degrabă ca amatori –, filmul devine repede atașant, căci strategia sa, foarte eficace, e să-l arate pe Colibășanu mai ales în sînul familiei, departe de glorie și de munte, unde are probleme cît se poate de triviale de rezolvat. Empatia e cuvîntul-cheie și în cazul filmului Serbistan_Jurnal de bord, al cineastului sîrb Zelimir Zilnik, invitat special al festivalului. Documentarul său din 2014 urmărește, cît se poate de umil, o seamă de imigranți africani; e imposibil să nu evoci scenele în care străinii dansează hora cu niște săteni, gustă din specialitățile locului, apoi își evocă timid visul de a ajunge în vestul Europei. În astfel de clipe, Serbistan se transformă – vorba filosofului Jean-Luc Nancy – într un film-refugiu.

Dar cea mai frapantă descoperire a fost ocazionată de mini-retrospectiva dedicată cineastului cvasi-necunoscut Dobrivoie Kerpenișan, născut în România și plecat înainte de 1989. Două documentare – Legea lui Ioan (1993) și Călătorul în timp (1995) – au fost suficiente pentru a da măsura talentului nebănuit al lui Kerpenișan: primul, o frescă frisonantă a unui sat din apropierea Timișoarei, filmată în timpul de după, lucrează cu același imaginar al damnării – barul comunal, dezolarea citadină – specific lui Béla Tarr; al doilea, chiar limitat de o voce din off prea explicativă, e aproape la fel de straniu, prezentînd periplul unui surdo-mut neajutorat – deja reperat în primul film – prin America, pe urmele surorii sale care a emigrat pe vremuri. Împreună formează un diptic foarte valoros, care luminează chestiuni rar dezbătute în cinema-ul românesc: în atracția sa pentru frumusețea monstruoasă a figurilor anonime, în compozițiile sale enigmatice – un tramvai trecînd pe sub fereastra unei case părăsite – se poate desluși o manieră singulară de a înregistra deprimarea tranziției post-comuniste.

Festivalul de film „Ceau, Cinema!“ a avut loc la Timișoara și Gottlob, între 18 și 21 iulie.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

atias4 jpg
Actrița care îi sucea mințile lui Adrian Mutu în urmă cu 20 arată fabulos. Cum se menține în formă
Moran Atias a împlinit pe 9 aprilie vârsta de 44 de ani, motiv pentru presa italiană să-și aducă aminte de cea care a fost culată de presa mondenă cu Adrian Mutu, 46 de ani.
Imagine din Herson FOTO Profimedia
„Frica e mai mare decât foamea”. Vocea celor rămași în teritoriile ocupate de Rusia. De ce se tem ucrainenii de pace
Pe fundalul declarațiilor tot mai insistente despre o posibilă soluționare diplomatică a războiului din Ucraina, locuitorii din teritoriile ocupate de trupele rusești trăiesc cu o teamă care nu poate fi ușor înțeleasă din afara granițelor.
curmali jpg
Speciile de pomi fructiferi care rezistă la secetă și îngheț: „Putem transforma aceste soluri sărace în paradis agricol”
Agricultura românească se confruntă din ce în ce mai des cu capriciile climei, iar anul acesta nu face excepție. Vom avea mai puține caise, cireșe, vișine, piersici și nectarine autohtone pe mesele noastre.
Geopolitica - harta lumii - conflict FOTO Shutterstock
Ordinea mondială sub presiune. Cum ar putea Trump, Putin și Xi să reconfigureze harta puterilor globale
Reluarea dialogului dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, are loc într-un moment de tensiune geopolitică ridicată, în care războiul din Ucraina devine tot mai mult o piesă într-un joc global de repoziționare a marilor puteri.
image png
Oana Roman, dezvăluiri neașteptate chiar de ziua ei de naștere: „Mai am visuri de împlinit!”
Astăzi, 13 martie 2025, este o zi de o mare importanță pentru Oana Roman. Vedeta a împlinit vârsta de 49 de ani. Fericită și împlinită, a postat un mesaj emoționant, în care a descris emoțiile care o încearcă.
Bucureştii vechi de-o sută de ani
Românul faimos care dorea schimbarea capitalei României. Unde trebuia construit noul oraș și cum s-ar fi numit
Asociațiile și conjurațiile ultra-naționaliste din prezent care doresc schimbarea numelui țării noastre și a legilor pe fundamente pseudo-istorice nu sunt doar o rătăcire contemporană. Situații similare au mai fost mai ales în perioada naționalismului interbelic, cea mai cunoscută fiind în anii '20.
calarasi denie
A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște
Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20 aprilie) are o semnificaţie.
pnrr foto fb virgil popescu
Blocajele din PNRR. Ce șanse sunt ca liderii politici să aducă miliardele de euro promise României. Analist: „O mare parte din proiecte sunt amânate”
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții încearcă să recupereze printre picături implementarea PNRR. Progresul este însă întârziat de probleme ce revin din trecut, context în care experții contrazic promisiunile liderilor executivi.
tiroida
Dă sau nu complicații tratamentul îndelungat cu hormoni tiroidieni? Medic: „dăm organismul ceea ce îi lipsește”
O teamă pe care mulți pacienți tratați cu hormoni tiroidieni o au este că acest tratament ar putea să „dea complicații”, administrat pe termen lung. Alte nelămuriri sunt legate de asocierea cu medicamente. Dr. Ruxandra Dobrescu a explicat pe larg ce se întâmplă de fapt.