Westernul revizitat

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Westernul revizitat jpeg

ÔŚĆ First Cow (SUA, 2020), de Kelly Reichardt. 

Un vrachier alunec─â ├«ncet la vale, pe o ap─â molcom─â. O femeie ├«mbr─âcat─â ├«ntr-o geac─â de f├«╚Ö, plecat─â la jogging cu c├«inele ei, descoper─â dou─â schelete conservate perfect ├«ntr-o p─âdure. S├«nt primele cadre din filmul First Cow. Urm─âtoarele vor spune povestea celor doi oameni care ╚Öi-au g─âsit sf├«r╚Öitul acolo cu peste un secol ├«n urm─â. De obicei, un astfel de mega-spoiler, v├«r├«t spectatorului ├«n nas chiar de la ├«nceputul filmului, se vrea un soi de provocare, un plan dejucat, un ghiont spre a ne concentra pe altceva dec├«t pe simplul plot. Dar cei familiari cu cinema-ul lui Kelly Reichardt ╚Ötiu bine c─â aici nu poate fi vorba de un capriciu al unui pseudo-autor: prioritatea, ├«n filmele ei, n-a fost niciodat─â acumularea evenimen╚Ťial─â. Mai degrab─â, acele imagini de la ├«nceput vin tocmai pentru a fixa c├«teva coordonate sumare ├«ntre care ne vom situa p├«n─â la final: o anumit─â calitate, diafan─â, a luminii; un joc delicat cu cadrajele; o lentoare omniprezent─â, care face ca toate personajele s─â se mi╚Öte, parc─â, printr-o past─â v├«scoas─â. Fani sau detractori, un lucru e sigur: r─âm├«nem, dup─â acest film, cu impresia unui obiect bibilit ╚Öi protejat cu grij─â, un obiect respectuos cu procesul, sacrosanct, de a g─âsi locul ideal ├«n care s─â plasezi o camer─â pe un teren nebalizat sau, dimpotriv─â, un obiect pur ╚Öi simplu manierist. Decide fiecare.

First Cow e un film frumos: razele soarelui joac─â printre crengi, anim├«nd tablouri de natur─â virgine, ├«n care hrana se g─âsea din bel╚Öug, iar oamenii erau rari. ÔÇ×Argint e pe ape ╚Öi aur ├«n aerÔÇŁ, ├«╚Ťi vine s─â zici privind la aceste viniete care recreeaz─â o lume neatins─â de-acum mult timp, toat─â numai nuan╚Ťe splendide de ocru ╚Öi cobalt. Reichardt pare s─â fi f─âcut, cu ajutorul directorului de imagine Christopher Blauvelt, un film de operator. E mai mult de at├«t? Altfel spus: se ascunde ╚Öi ceva substan╚Ť─â ├«n spatele acestor cadre care iau ochii? Ce e sigur e faptul c─â cineasta nu se ├«nscrie ├«n r├«ndul arti╚Ötilor intransigen╚Ťi care trec bucuro╚Öi ├«nspre mainstream dup─â dou─â-trei filme. First Cow e cel mai radical proiect al s─âu. Venind dinspre o regizoare care, chiar ╚Öi ├«n Night Moves (2013), un film construit pe scheletul unui heist movie plin de tensiune ╚Öi emo╚Ťii thrillere╚Öti, ├«╚Öi umfla povestea cu ÔÇ×bur╚ŤiÔÇŁ, cu timpi mor╚Ťi, cu ├«nt├«rzieri ╚Öi r─âzg├«ndiri, merg├«nd p├«n─â la final cu fr├«na tras─â, a╚Ö zice c─â e ceva. Aici, povestea e vaporoas─â, iar tot ce vine ÔÇ×├«n plusÔÇŁ ÔÇô tot ceea ce la Hollywood nici n-ar fi v─âzut lumina zilei ÔÇô amenin╚Ť─â s─â o cov├«r╚Öeasc─â. Cum ar veni, ├«ntre a trage de timp ╚Öi a prelungi timpul f─âr─â a-l fura de la nimeni e o diferen╚Ť─â de nuan╚Ť─â.

Pariul e riscant, fiindc─â Reichardt pare, ca niciodat─â, s─â acorde excesiv de mult─â importan╚Ť─â acestui ÔÇ×├«n plusÔÇŁ, dezechilibr├«nd o balan╚Ť─â fragil─â care, ├«n cele mai bune filme ale ei (Old Joy, Certain Women), guverna tot restul. ├Än First Cow, bazat pe un volum de Jonathan Raymond, vedem cum o tov─âr─â╚Öie ├«ntre un buc─âtar american ╚Öi un imigrant chinez, ambii c─âut├«nd nu ╚Ötiu ce vis de ├«mbog─â╚Ťire ├«n Vest, care a ├«nceput dintr-un nimic, se termin─â cam tot a╚Öa: marea aventur─â a filmului e o afacere necinstit─â pus─â la cale de cei doi, care se-apuc─â s─â v├«nd─â pr─âjituri f─âcute cu laptele furat al singurei vaci din ╚Ťinut, apar╚Ťin├«nd unui mai-mare local. ╚śtim cum se va termina toat─â tevatura: am v─âzut asta la ├«nceput. R─âm├«ne doar s─â gust─âm micile detalii reichardtiene: o schimbare de lumin─â, o dioram─â de t├«rgu╚Öor din Vestul s─âlbatic surprins ├«n fojg─âiala de zi cu zi, o prietenie masculin─â care prinde s─â se ├«nfiripe ├«ncet-├«ncet. Problema e c─â filmul devine magnetizat de efectele camerei, iar personajele ajung s─â se piard─â ├«ntr-o poveste care s-ar putea s─â nu mai fie a lor.

├Än fond, construc╚Ťia minu╚Ťioas─â a filmului se vede defavorizat─â de un matematism care nu las─â spa╚Ťiu de manevr─â, anul├«nd orice posibilitate ca ceva neprev─âzut s─â ╚Ť├«╚Öneasc─â ├«n ╚Ťes─âtura filmic─â. Dac─â emo╚Ťia apare printr-o schimbare nea╚Öteptat─â de vitez─â, e lesne de ├«n╚Ťeles de ce First Cow e un film pe care ├«l putem aprecia cerebral, dar care ne va l─âsa totu╚Öi reci. Declara╚Ťie de adeziune la specia slow cinema-ului ├«n aceea╚Öi m─âsur─â ├«n care e ╚Öi o revizitare, ├«n cheie ap─âsat minimalist─â, a westernului (caii ╚Öi flintele nu prea au loc ├«n acest film), filmul e ca o ma╚Öin─ârie bine pus─â la punct, burdu╚Öit─â cu sisteme de siguran╚Ť─â. Ar fi fost de dorit o bre╚Ö─â prin care, eventual, s─â poat─â fi picurat ceva zv├«c, sau vreun indiciu de vulnerabilitate care s─â ne implice mai ad├«nc. Altminteri, iat─â o demonstra╚Ťie abil─â de mizanscen─â, cu tot ce are mai binevenit ╚Öi mai nepl─âcut orice demonstra╚Ťie.

First Cow a fost proiectat ├«n cadrul American Independent Film Festival.

Victor Morozov este critic de film.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.