Video-objet trouv├ę, comentat ├«n familie

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Video objet trouv├ę, comentat ├«n familie jpeg

ÔŚĆ Al doilea joc (Rom├ónia, 2014), de Corneliu Porumboiu.  

Al doilea joc al lui Corneliu Porumboiu const─â ├«ntr-un video-obiect ready-made ÔÇô ├«nregistrarea TVR a unui meci Steaua ÔÇô Dinamo din decembrie 1988, arbitrat de tat─âl regizorului ÔÇô, pentru care cei doi Porumboiu au asigurat, ├«n 2013 (├«n ceea ce sun─â ca ┼či c├«nd ar fi fost o singur─â, informal─â ┼čedin┼ú─â, cu telefoane sun├«nd ┼či brichete clic─âind), un comentariu din off pe dou─â voci (├«n locul celui furnizat ini┼úial de Cornel Pumnea). Revalorificate de Porumboiu, dup─â 25 de ani, ca art─â vizual─â, imaginile de arhiv─â ÔÇô cu juc─âtorii poticnindu-se timp de 90 de minute, f─âr─â s─â ├«nscrie nici un gol, printr-un amestec de z─âpad─â ┼či p─âm├«nt, sub privirile unor spectatori prostra┼úi, cu fe┼úele ascunse de glugi ┼či de umbrele, de perdeaua ninsorii ┼či de starea proast─â a materialului filmat ÔÇô se preteaz─â perfect interpret─ârii ├«n cheie alegoric─â: vechiul telespectacol sportiv poate fi privit acum ca un dans absurd-macabru ÔÇô al futilit─â┼úii (scorul r─âm├«ne 0-0), al terminalit─â┼úii (ninge ca de sf├«r┼čitul lumii) ┼či, ├«n particular, al falimentului unui regim politic (suporterii ploua┼úi, stadionul f─âr─â reclame ÔÇô ceau┼čismul ├«n faza sa de austeritate terminal─â). Sensibil la sugestivitatea multidirec┼úional─â a imaginilor, Corneliu Porumboiu tot ├«ncearc─â (f─âr─â a insista prea tare) s─â deschid─â discu┼úia din off ├«ntr-unele dintre aceste direc┼úii; mai degrab─â lipsit de chef, fostul arbitru tinde ├«ns─â s─â ├«nchid─â, unul dup─â altul, subiectele deschise de fiul s─âu. Astfel, tat─âl se arat─â indiferent la poezia atribuit─â de fiu ninsorii. Din actualul lui punct de vedere, meciul, ├«n general, nu con┼úine nimic ÔÇ×frumosÔÇť ÔÇô doar ├«nd├«rjire futil─â. Regizorul ├«ncearc─â mici inflexiuni nostalgice: pe vremea aceea se juca mai frumos ÔÇô un juc─âtor nu c─âdea automat, la cea mai mic─â atingere, ├«n careul advers. De obicei, fostul arbitru r─âspunde pragmatic ┼či pe un ton somnolent, dac─â nu de-a dreptul plictisit: lumea tr─âie┼čte ├«n prezent ┼či, dup─â 25 de ani, nici problemele astea, nici altele ridicate de fiul s─âu ÔÇô eventualele probleme diplomatice presupuse de arbitrarea unei ├«nt├«lniri ├«ntre echipa Securit─â┼úii ┼či cea a Armatei, num─ârul de informatori din r├«ndurile arbitrilor interna┼úionali de cet─â┼úenie rom├ón─â ÔÇô nu mai intereseaz─â pe nimeni; un meci e un spectacol perisabil, a c─ârui capacitate de a st├«rni interes larg dureaz─â fix at├«t c├«t se joac─â, dup─â care nu r─âm├«n mult mai mult dec├«t ni┼čte madlene pentru uzul contemporanilor, ni┼čte mementouri ale propriei ├«mb─âtr├«niri (ÔÇ×Ce tineri erau juc─âtorii!ÔÇť).  

Regizor ├«nclinat s─â dea t├«rcoale, cu fler ┼či circumspec┼úie, problemelor care-i preocup─â pe teoreticienii de film, Porumboiu-fils compar─â de dou─â ori ├«nregistrarea cu un film de cinema, preciz├«nd a doua oar─â c─â filmul respectiv ar putea fi unul de-al lui ÔÇô ÔÇ×lung ┼či nu se ├«nt├«mpl─â nimicÔÇť; intui┼úie pe care n-o explic─â (┼či pe care Porumboiu-p├Ęre o ├«nt├«mpin─â indiferent, cu tot cu oferta juc─âu┼č─â a fiului de a-l transforma ├«n erou de film), dar care se poate sus┼úine (de altfel, e departe de a fi nou─â). Printre lucrurile pe care un meci ├«nregistrat le are ├«n comun cu un film de cinema se num─âr─â limita de durat─â, caracterul de nara┼úiune (├«nt─ârit de prezen┼úa unei num─âr─âtori inverse) ┼či acela de spectacol, unele conven┼úii de prezentare (nu numai genericul de final, ci ┼či reguli stilistice mai particulare, precum aceea c─â, ├«ntr-o transmisiune optzecist-rom├óneasc─â de pe stadion, la cel mai mic semn de alterca┼úie se comuta de la vederi cu terenul la vederi cu tribunele) ┼či, nu ├«n ultimul r├«nd, transformarea inexorabil─â a spectacolului, pe m─âsur─â ce trece timpul, ├«n documentar despre actorii s─âi (ÔÇ×Ce tineri erau!ÔÇť) ┼či, p├«n─â la urm─â, ├«n dans al umbrelor/fantomelor. De asemenea, vechiul ideal de arbitraj al lui Adrian Porumboiu ÔÇô acela de a-┼či face sim┼úit─â autoritatea poli┼úieneasc─â ├«ntr-o m─âsur─â c├«t mai mic─â, prefer├«nd s─â p─âstreze fluiditatea jocului (strategie ├«n┼úeleapt─â ├«n cazul unui meci Steaua ÔÇô Dinamo de dinainte de 1989) ÔÇô e u┼čor de analogizat cu idealul unei regii cinematografice ÔÇ×neinterven┼úionisteÔÇť, ÔÇ×observa┼úionaleÔÇť, autoefasante; paralel─â care nu pare s─â-i scape omului de film, ├«n momentul ├«n care ├«i face omului de fotbal complimentul cum c─â, dup─â o jum─âtate de meci, nu-i mai simte interven┼úiile ├«n joc. De┼či e m├«ndru de ce-a realizat ca arbitru, tat─âl continu─â s─â nu se lase u┼čor antrenat ├«ntr-o discu┼úie despre lucrurile astea, iar fiul nu-l preseaz─â; conversa┼úia e morm─âit-toropit─â, stagnant─â (ca meciul ├«n cauz─â), cu multe pauze. Conceptual, Al doilea joc e un hibrid promi┼ú─âtor ├«ntre dou─â genuri perfect legitime: genul c─âruia ├«i apar┼úine pe partea de video este acela al filmului f─âcut din found footage (cu alte cuvinte, al filmului ca obiect g─âsit), iar genul c─âruia ├«i apar┼úine pe partea de audio este acela al home movie-ului. Dar la fel de legitim─â e ├«ntrebarea dac─â ceea ce se adun─â e mai mult dec├«t o tatonare sumar─â a unui material ofertant, tatonare ├«n urma c─âreia artistul r─âm├«ne cu m├«na goal─â, except├«nd un ┼čirag de sugestii vaporoase despre fotbal, cinema, ceau┼čism ┼či via┼ú─â ├«n general.  

945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.