Un western în plus

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Un western în plus jpeg

ÔŚĆ News of the World (SUA, 2020), de Paul Greengrass.

Ce se mai poate stoarce pentru zilele noastre din ╚Öablonul ├«mp─âm├«ntenit al western-ului? Nu mare lucru, dac─â e s─â ne uit─âm la ultimul film al lui Paul Greengrass. Pornind de la o premis─â fordian─â ÔÇô o feti╚Ť─â crescut─â de un trib indian trebuie condus─â la casa ei de albi, undeva la mare distan╚Ť─â ÔÇô, ce vedem e un road movie dintre cele mai pr─âfuite. Deja ├«n 1956, cu crepuscularul The Searchers, John Ford ne punea ├«n fa╚Ťa posibilit─â╚Ťii ca un astfel de copil ÔÇô jucat, acolo, de Natalie Wood ÔÇô s─â nu mai poat─â fi reintegrat ├«n ÔÇ×civiliza╚ŤieÔÇŁ; iar dac─â ├«n final ne oferea un mesaj optimist, o f─âcea ├«n cel mai pur stil fordian ÔÇô ambiguu, ambivalent ╚Öi cu condi╚Ťia s─â avem o ├«n╚Ťelegere foarte lax─â a termenului ÔÇ×optimistÔÇŁ. Cinci ani mai t├«rziu, ├«n magnificul Two Rode Together, acela╚Öi Ford r─âsucea cu╚Ťitul, ar─ât├«ndu-ne o cacealma de misiune de recuperare a unor prizonieri albi din tab─âra indienilor, care se soldeaz─â cu preluarea unui copil s─âlb─âticit. Dar odat─â re├«ntors ├«ntre ÔÇ×noiÔÇŁ, gloata american─â n-are timp s─â-l ├«n╚Ťeleag─â ÔÇô s─â-i lase timp s─â se ÔÇ×ajustezeÔÇŁ, adic─â ÔÇô, prefer├«nd s─â-l lin╚Öeze undeva departe de acoper─âm├«ntul oric─ârei legi.

Deci ideea c─â indienii s├«nt ni╚Öte barbari ├«nseta╚Ťi de s├«nge, moned─â curent─â pentru mult─â vreme ├«n western-ul clasic, ├«╚Öi pierdea ├«nc─â de pe-atunci din fundament. Nu e nimic nou ├«n povestea lui Greengrass, care alege s─â ne arate triburile de la distan╚Ť─â, m─âr╚Ö─âluind prin ploaie ╚Öi praf, asemenea unor spirite bl├«nde. Dar e ceva profund dezagreabil ├«n aceast─â bun─â-cuviin╚Ť─â artificial─â a filmului, care pare s─â updateze politicile rasiale f─âr─â a-╚Öi lua timpul de-a le examina sau provoca, m─âcar pu╚Ťin mai ad├«nc. Povara ╚Ötiut─â a omului alb e aici contrabalansat─â de personajul lui Tom Hanks, un veteran din R─âzboiul Civil care-╚Öi c├«╚Ötig─â traiul citind presa din or─â╚Öel ├«n or─â╚Öel. P├«inea lui Dumnezeu, acest individ ÔÇô sus╚Ťinut de privirea comp─âtimitoare, aproape boln─âvicios de trist─â, ├«n care Hanks intr─â tot mai bine pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├«ne╚Öte ÔÇô e acolo pentru a ├«mbr─â╚Ťi╚Öa toate cauzele pierz─âtoare, ╚Öi nu pare capabil s─â ├«nmagazineze vreun g├«nd r─âu ├«n corpul lui tot mai tocit de vreme.

Nici aici nu e nimic nou, ba chiar, ├«mi vine s─â zic, e un regres ÔÇô fiindc─â western-ul de odinioar─â, mai ales prin figura din ce ├«n ce mai ├«mb─âtr├«nit─â a acelui golan superb pe care-l purta din film ├«n film John Wayne, a ╚Ötiut s─â se joace, ├«n cele mai bune momente, ╚Öi cu nuan╚Ťa, ╚Öi cu ironia. Cu nuan╚Ťa, pentru c─â de la un timp ÔÇô ╚Öi mai ales ├«n The Searchers ÔÇô devenise tot mai complicat s─â-╚Ťi dai seama dac─â un tip ca Wayne ├«l joac─â pe omul bun sau nu, ╚Öi probabil c─â ├«n ultim─â instan╚Ť─â rezolvarea acestei dileme nici nu mai conta. Cu ironia, pentru c─â realizatorii de western au ├«n╚Ťeles poten╚Ťialul tragi-comic al acestor corpuri pentru care vremea nu are mil─â, dar care persevereaz─â totu╚Öi ├«n violen╚Ť─â, culmin├«nd cu b─âtr├«nelul jucat de Clint Eastwood ├«n Unforgiven (1991), care avea mari dificult─â╚Ťi p├«n─â ╚Öi s─â se urce ├«n ╚Öa, dar─âmite s─â mai nimereasc─â ╚Ťinta. Or, tuturor acestor z─âc─âminte de subtilitate li se face aici cu ochiul ÔÇô ├«l vedem la un moment dat pe Hanks ╚Ťin├«ndu-se cu o m├«n─â de ╚Öold ÔÇô, doar pentru a fi mai apoi abandonate ├«n drum.

Bun, mi se va spune, dar lucrurile astea s├«nt chichi╚Ťe. ╚śi-ntr-adev─âr, peste toate s-ar putea trece dac─â Greengrass ar manifesta ceva prospe╚Ťime la nivel formal sau tematic. ├Äns─â nu e cazul. Ce deranjeaz─â cel mai tare e senza╚Ťia c─â aceast─â excursie se vrea primejdioas─â doar pentru c─â a╚Öa scrie la carte, ╚Öi nu dintr-o necesitate intern─â. Vedem cum Hanks se dueleaz─â cu un trio de bandi╚Ťi ├«ntr-un peisaj st├«ncos, vedem cum ├«i ╚Ťine piept unui exploatator veros, vedem cum c─âru╚Ťa ├«n care o transport─â pe fat─â se face praf ├«ntr-o pr─âpastie. Dar pare c─â toate aceste lucruri s├«nt doar g─âselni╚Ťe de criz─â, scornite de mintea obosit─â a unor scenari╚Öti ÔÇô acela╚Öi Greengrass, ├«mpreun─â cu Luke Davies ÔÇô care habar n-au cum s─â mai accelereze pu╚Ťin ni╚Öte ape st─âtute. ╚śi c─â veni vorba de personajul fetei, jucat de t├«n─âra Helena Zengel (care s-a putut vedea ├«n Rom├ónia ├«n recentul System Crasher), e poate cel mai revigorant truc al filmului: Zengel are ├«ntr-adev─âr o lucire s─âlbatic─â ├«n ochi, iar mutismul feti╚Ťei, care nu cunoa╚Öte boab─â de englez─â, pare a fi singura provocare real─â a acestui traseu, ├«n m─âsura ├«n care ├«i protejeaz─â trauma ╚Öi ne-o face inaccesibil─â. P─âcat c─â traiectoria acestei rela╚Ťii ├«ntre cele dou─â personaje nu-╚Öi las─â libertatea de a se av├«nta pe teren necunoscut, ceea ce face ca lucrurile s─â fie c├«t se poate de previzibile ÔÇô dup─â primele zece minute de film ╚Ötim deja cum se va termina totul ╚Öi am da orice pentru ca a╚Ötept─ârile noastre s─â fie contrazise. ├Äns─â News of the World face parte dintr-o serie de filme tot mai cumin╚Ťi, care ur─âsc s─â ias─â din zona de confort, oferindu-ne iar ╚Öi iar acelea╚Öi pove╚Öti transpuse dintr-un decor sau un gen ├«n altul, f─âr─â alt ╚Ťel dec├«t evazionismul cel mai inofensiv.

News of the World este disponibil pe Netflix.

Victor Morozov este critic de film.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.