Un film cu mize mari înecat în derizoriu

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
image

 Triunghiul tristeții / Triangle of Sadness (Suedia – Marea Britanie, 2022), de Ruben Östlund.

Filmul cineastului suedez Ruben Östlund a fost distins anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes cu premiul Palme d’Or și, prin urmare, a stîrnit o masă de așteptări și un interes imens în rîndul spectatorilor care au venit să vizioneze filmul la prima proiecție la Cinema „Elvire Popesco“ din 4 noiembrie. Destul de puține păreri despre Triunghiul tristeții(Triangle of Sadness), cel mai nou și apreciat film al lui Ruben Östlund, au fost diseminate în critica de film de întîmpinare de la noi și prea puțin a fost dezbătut pînă la acest moment. Coproducția suedezo-britanică se situează în siajul agendei lui Ruben Östlund, deja articulată în filmele sale anterioare: Caz de forță majoră (Force Majeure) sau Pătratul (The Square).

În intenții, o satiră crudă la adresa patricienilor de azi, ar trebui spuse totuși, din capul locului, două lucruri despre acest proiect: mai întîi, că filmul se angajează într-o critică acerbă la adresa upper-class-ului mondial reprezentat de figuri caricaturale și adunate pe un iaht în timpul unei croaziere de lux, la adresa diferențelor de clasă și al rasializării diviziunii muncii. Și, în al doilea rînd, că filmul duce satira pînă în punctul frizării unui grotesc și al unui derizoriu gratuite, care nu servesc nici cauzei și nici nu aduc ceva în economia filmului. Poate singura justificare din spatele acestor radicalizări și a violenței sînt veleitatea programatică înscrisă în intențiile regizorale, dar fără șansa de a salva filmul de la o simplă acrobație retorică și un performance trivial.

Compartimentat în trei acte, prima parte a filmului aduce în prim-plan un cuplu de fotomodele din industria fashion și reprezintă aproape singura secvență digerabilă. Plasați într-un context și într-un mediu ale căror repere se definesc prin indicii prosperității și ai capitalului deținut, această parte analizează complexele cuplului de azi în care partenerii nu-și găsesc locul nici în spațiul restrîns al intimității, nici în spațiul larg, social. Carl (Harris Dickinson) suferă drama bărbatului castrat, al celui care se vede amenințat să-și piardă partenera, Yaya (Charlbi Dean), care are tot potențialul de a deveni „trofeul” unui milionar. Profesia feminizată pe care o practică îl supune la o dublă privare de masculinitate. Castrarea se traduce prin lipsa de resurse și bani, care i-ar conferi autoritate pecuniară, atît în cuplu, cît și social. Și, pe de altă parte, munca de a poza pentru reviste dedicate modei îi confiscă corpul de sub paradigma unei masculinități general și social acceptate. Fragilitatea unui cuplu glossy, în care așteptările și securitatea materiale ale partenerilor întrec orice altceva, ajunge la porozitate totală cînd simțul plasamentului devine cel mai puternic instinct al omului aflat pe modul supraviețuire. 

Povestea cuplului se absoarbe, în al doilea act, în tabloul general al milionarilor care populează un iaht de lux (familia unui oligarh rus, ale cărui credințe sînt puternic ancorate în religia binefacerilor capitalismului, un căpitan de vas alienat și care devine socialistul de serviciu, industriași, oameni de afaceri, producători de arme ș.a.). Viața excesivă și ritualurile bahice ale oaspeților, supunerea angajaților antrenați spre a fi literalmente sclavi, un statut pe care cei din urmă îl îmbrățișează fără echivoc în numele unui cîștig informal (bacșiș), și micro-managementul exploatator sfîrșesc, ca într-o comedie grotescă și absurdă, să sucombe sub propriul exces. Cina somptuoasă a căpitanului se soldează cu o imagine de o violență livrată fără măsură, în care oamenii iahtului caută să supraviețuiască înotînd prin propriile resturi.

Actul final plasează personajele în mijlocul unei naturi sălbatice, unde ierarhiile se redefinesc și în care viețile acestora se mulează pe regulile impuse de nevoia de supraviețuire. Condițiile de viață crude sînt menite a revela adevărata natură umană, dar și de a îngroșa cinic lipsa de demnitate și de orice urmă de calitate umană, trăsături asignate unei clase sociale, căci filmul motivează foarte schematic răul fundamental ridicînd cît se poate de pueril steagul unei clase sociale, fără vreo analiză mai profundă sau, cel puțin, oferind o perspectivă mai plauzibilă. 

Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă. Printre puținele lucruri care reușesc să ridice acest film sînt jocul actorilor și spectacolul pe care reușește să-l creeze și aici Woody Harrelson. Problema cu Triangle of Sadness nu e de agendă sau de mize, ci faptul că rămîne la nivelul unui gest performativ neconvingător și lipsit de măsură al unui regizor care, aici, nu dovedește decît că e sardonic.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

horoscop, zodii, stres jpg
Planta medicinală cu efect antistres. Reduce anxietatea și te ajută să dormi bine
Stresul a devenit o constantă cotidiană, ia interesul pentru soluții naturale menite să sprijine sănătatea mintală este în creștere.
copii gradinita
Start la înscrierile pentru creșe și grădinițe 2025-2026. Ghid esențial pentru părinți
Începând cu 19 mai 2025, părinții pot reînscrie copiii la grădiniță și creșă pentru anul școlar 2025-2026. Prima etapă de înscriere pentru copiii noi va începe pe 26 mai și va dura până pe 13 iunie 2025. A doua etapă se va desfășura între 16 iunie și 7 iulie 2025.
rose jpg
Revoluțiile se petrec o dată la trei decenii
Răsfoind romanul Toamna patriarhului
locuri de munca angajari
Criză de muncitori în Grecia: 80.000 de posturi vacante în turism și construcții
Un stat european angajează masiv în această perioadă, anunțând că are un deficit de circa 80.000 de persoane, pentru că în perioada pandemiei angajații au plecat și nu s-au mai întors la vechile locuri de muncă.
Atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina Foto Captură video X jpg
Trei morţi, inclusiv un copil, într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte unsprezece au fost rănite marți seara într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din nord-estul Ucrainei.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
România, condusă de interimari. Criză politică fără precedent înainte de turul decisiv| ANALIZǍ
România se află într-un moment critic, cu un președinte interimar la Cotroceni și un premier interimar la Palatul Victoria, în timp ce țara se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Instabilitatea politică fără precedent accentuează miza votului din 18 mai.
Ceaikovski şi povestea celui mai emoţionant concert compus vreodată jpeg
7 mai: Ziua în care s-a născut compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, cunoscut pentru baletul „Lacul lebedelor”
Piotr Ilici Ceaikovski, Johannes Brahms și Amza Pellea sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi. La 7 mai 1918 a fost încheiat Tratatul de pace de la București, iar în 1986 Steaua câștigă Supercupa Europei.
image png
Smoothie-ul delicios pentru persoanele de peste 60 de ani care calmează durerile articulare și întărește oasele
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile organismului se schimbă, iar grija pentru sănătatea oaselor și articulațiilor devine o prioritate. Pentru persoanele trecute de 60 de ani, alimentația joacă un rol esențial în prevenirea inflamațiilor și a degenerării sistemului osteo-articular.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion, despre interdicția de a intra în Republica Moldova dacă va ajunge președinte: „Prima vizită o fac la Chișinău”
Întrebat despre interdicțiile de intrare în Republica Moldova și Ucraina, George Simion a afirmat că „este în interesul lor” să îl primească, în cazul în care va ajunge președintele României.