"Un festival mic, dar voios" - interviu cu Andrei CREŢULESCU

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
"Un festival mic, dar voios"   interviu cu Andrei CREŢULESCU jpeg

BUCUREŞTI IFF a început. L-am întrebat pe directorul artistic ce filme au pregătit pentru această a 8-a ediţie a Festivalului. Nu sînt puţine, aşa că rezervaţi-vă weekendul pentru mers la cinema.

Cum se poziţionează BUCUREŞTI IFF printre celelalte festivaluri de film?

Dat fiind că este singurul festival din Capitală dedicat exclusiv filmului de lungmetraj, aş zice că se poziţionează taman acolo unde trebuie. E drept că nu sîntem încă foarte luaţi în serios – mă refer la acreditarea FIAPF şi alte asemenea lucruri trebuincioase –, dar avem vreme şi poftă să creştem. Deocamdată, oamenii vin la festival strictamente să vadă filme – ceea ce pe mine unul mă bucură îndeajuns.

Ce aţi pregătit pentru această a 8-a ediţie?

Opt filme în competiţie (dintre care şase debuturi), unsprezece în afara competiţiei (dintre care nouă în proiecţii exclusive), plus o gală de deschidere cu La source des femmes, în prezenţa regizorului Radu Mihăileanu (care susţine şi un masterclass, intitulat Du bonheur et de la liberté de créer et de s’exprimer) şi o ceremonie de închidere garnisită de proiecţia unică în România a celui mai aparte titlu de la Cannes-ul trecut – This Must Be the Place, al italianului Paolo Sorrentino, cu Sean Penn într-un rol inenarabil. În plus, am profitat de prezenţa în fruntea juriului a producătorului Jan Harlan şi am alcătuit o miniretrospectivă Stanley Kubrick – în afară de seminalul Portocala mecanică, de la a cărui premieră se împlinesc 40 de ani, am fost un pic egoist şi am ales filmele pe care eu îmi doream din tot sufletul să le văd pe un ecran mare, anume Barry Lyndon şi The Shining. Toate cele trei clasice semnate Kubrick vor fi proiectate în versiuni restaurate digital – îi sfătuiesc prieteneşte chiar şi pe cei care le posedă acasă, pe DVD sau Blu-ray, să bată drumul pînă la Cinema Studio.

Care sînt filmele-vedetă? Aveţi şi vreo premieră românească?

În principiu, BUCUREŞTI IFF programează, în afara competiţiei, titluri de răsunet ale anului trecut, mai mult sau mai puţin premiate, aplaudate, (de ce nu?) înjurate. Vedetele ediţiei 2012 ar fi impresionantul/fascinantul We Need to Talk About Kevin, regizat de Lynne Ramsay; Red State, o satiră macabră semnată de un Kevin Smith care se crede niţel Peckinpah şi niţel Carpenter, lansată într-un cor de proteste la Sundance 2011 (atenţie, film-şoc!); The Murderer (selecţie oficială „Un certain regard“), fabulă greu încadrabilă în regia coreeanului Na Hong-jin, debutat în 2008, tot la Cannes, cu ultraviolentul The Chaser; Headhunters, thriller norvegian de Morten Tyldum, la care rîzi îngrozindu-te, şi invers, proiectat anul trecut la Locarno; şi bineînţeles Shame – formidabilul studiu de caz al lui Steve McQueen, cu un Michael Fassbender „expus“ din toate poziţiile şi, ca atare, premiat la Veneţia şi „jefuit“ la Oscar.

În ceea ce priveşte competiţia, ea se axează, comme d’habitude, pe regizori aflaţi la primul sau al doilea film. Debuturile ar fi Martha Marcy May Marlene, de Sean Durkin, titlul-cult (sic!) al anului 2011, premiat la Sundance; Sette opere di misericordia, coproducţie româno-italiană semnată Gianluca & Massimiliano de Serio şi aplaudată anul trecut la Locarno; Sleeping Beauty, de Julia Leigh, eseu deranjant/provocator lansat în competiţia de la Cannes 2011; Submarine, de Richard Ayoade, coming of age şarmant/optzecist, proaspăt nominalizat la BAFTA; Tyrannosaur, de Paddy Considine, deprimant, sec şi britanic, proaspăt cîştigător la BAFTA; şi Snowtown de Justin Kurzel, poveste australiană reală şi terifiantă, de o violenţă aproape insuportabilă, distinsă cu o menţiune specială FIPRESCI, anul trecut, la Cannes. „Veteranii“ sînt reprezentaţi de francezul Vincent Garenq, cu Présumé Coupable – povestea adevărată a unei erori judiciare siderante şi genul de film care te face să scuipi pe prima uniformă care-ţi iese în cale; şi de Radu Jude, cu Toată lumea din familia noastră – probabil cel mai fierbinte titlu neaoş al momentului.

Mă bucur foarte tare că-l avem din nou în competiţie pe Jude (debutul lui, Cea mai fericită fată din lume, a cîştigat, în 2009, premiul pentru scenariu). Toată lumea din familia noastră, al doilea său lungmetraj (experimentul Film pentru prieteni rămîne un mediumetraj), e un film dificil/curajos, parte exorcizare, parte satiră, un film la care rîzi cu lacrimi, dar nu eşti sigur că toate lacrimile vin din rîs, un film care ar trebui să zgîlţîie cumva cinema-ul românesc (şi nu neapărat din cauza violenţei de pe ecran) şi care ar trebui să repună în discuţie noţiunile de familie, onoare, laşitate, agresiune, independenţă, discreţie, normalitate. La Berlin părerile au fost împărţite (de la „prea mic“ la „foarte mare“), cu excepţia complimentelor pentru Şerban Pavlu – un tur de forţă într-un rol pe muchie, cu care te întîlneşti cam o dată-n viaţă.

Dacă ar fi să descrieţi festivalul, ce aţi spune despre el?

E mic, dar e voios; e aplicat, dar e prietenos. Mi se pare important de precizat că toate filmele sînt difuzate în premieră absolută în România, şi nu „ciupite“ de la diverşi confraţi; că proiecţiile se întîmplă numai digital şi 35 mm, şi nu beta sau dvd; că filmele din competiţie (şi majoritatea celor din afara competiţiei) sînt alese exclusiv pe baza vizionării respectivelor titluri în cadrul festivalurilor străine (fie ele în proiecţii „de market“ sau oficiale), şi nu şterpelite din selecţiile sau palmaresurile aflate la îndemîna oricui, pe Internet; şi că intenţia asumat/declarată a festivalului este să aducă în România, în principal, filme care nu vor intra în circuitul cinematografelor din patrie şi care merită văzute pe un ecran cît mai mare.

Ce s-a schimbat de la o ediţie la alta?

Din 2009, de cînd Dana Dimitriu ne-a încredinţat mie selecţia, iar Codruţei Creţulescu coordonarea festivalului, mi se pare că am evoluat sensibil. Nu vreau să par trufaş (şi chiar dacă par, asta-i piesa – alta n-am!), dar am reuşit împreună mici victorii – un Woody Allen la senectute (Vicky Cristina Barcelona) şi un Jeff Nichols la debut (Shotgun Stories) în 2009; un double-bill exclusiv (A Single Man/A Simple Man), plus două premiere româneşti (Caravana cinematografică şi Portretul luptătorului la tinereţe) în competiţia din 2010; un Urs de Aur „proaspăt“ (Nader şi Simin), un Leu de Aur controversat (Somewhere) şi o proiecţie extraordinară (De ce trag clopotele Mitică?) în 2011 – plus independente americane, „măceluri“ asiatice, provocări europene şi inclasabilul Exit Through the Gift Shop, slăvită fie-i amintirea. E mult, e puţin? E suficient... deocamdată. În 2012 avem mai multe filme, mai mulţi prieteni şi ne „petrecem“ cu o lună mai devreme, între 19 şi 25 martie. A luta continua. 

a consemnat Ana Maria SANDU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

euro istock jpg
Bulgaria nu va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2026. Ce a decis guvernul de la Sofia
Noul Guvern al Bulgariei a renunțat la planul de aderare la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finanțe, Temenuzhka Petkova, a anunțat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, relatează Novinite.
chris brown getty jpg
Chris Brown, rapperul devenit celebru după ce a bătut-o pe Rihanna, acuză un "documentar defăimător" și cere o sumă colosală
Cântăreţul Chris Brown a intentat un proces împotriva Warner Bros, Discovery şi a altor companii pentru realizarea unui „documentar defăimător”, după cum a anunțat pe contul său de Instagram. Documentarul „Chris Brown: A History of Violence", difuzat în 27 octombrie 2024
howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest concept. Rar era vorba de iubire; cel mai adesea, căsătoria avea scopuri politice, fiind un mijloc de câștig pentru familiile sau triburile implicate. Nu era un eveniment religios, ci mai degrabă un acord contractual. (Lege
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.