„Televiziunea adînceşte criza culturală“ – interviu cu regizorul Matteo GARRONE

Publicat în Dilema Veche nr. 456 din 8-14 noiembrie 2012
 „Televiziunea adînceşte criza culturală“  – interviu cu regizorul Matteo GARRONE jpeg

A fost asistent de imagine, înainte de a se apuca de pictură, apoi de regie. Matteo Garrone (n. 1968) a regizat Gomorra (2008) şi Reality (2012), ambele distinse cu Marele Premiu la Cannes. Filmul Reality a fost proiectat cu ocazia Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest“. 

V-aţi născut într-o familie de artişti. Cum v-a influenţat acest lucru pasiunea pentru cinema?

Am avut norocul să trăiesc într-un mediu special: mama era fotograf, tata – critic de teatru şi scriitor, apoi părinţii mei s-au despărţit, iar partenerul de viaţă al mamei mele a fost director de imagine. Am crescut în teatre, mă duceam la fiecare spectacol şi, înainte de a fi regizor, am fost pictor. Caravaggio are un loc aparte în viaţa mea, dar eu m-am lăsat de pictură în urmă cu 17 ani, pentru că nu pot face două lucruri deodată. Cînd pictam, făceam mai multe straturi de culoare, căutînd o nuanţă specială. Acelaşi lucru l-am aplicat şi în cinema. După primul meu film am continuat să pictez doar duminica.

Se vorbeşte de o criză a culturii. Cum se reflectă aceasta în Reality?

E absolut evident că trăim o gravă criză culturală, iar televiziunea contribuie la adîncirea crizei. Reality vorbeşte despre relaţia omului cu televiziunea şi mai ales cu programele care dau posibilitatea unora de a deveni celebri. E ca la loterie, poţi deveni norocos peste noapte. Acesta este doar unul dintre aspectele filmului. Pentru personajul meu, jucat de Aniello Arena, televiziunea este ca un certificat de naştere, doar cînd pătrunde în studiourile de televiziune el există cu adevărat. Pentru el, ceea ce se întîmplă pe ecran devine mai adevărat decît ce se întîmplă în viaţă. Reality nu e, după părerea mea, doar un film despre riscurile celebrităţii. Pentru personaj, în cele din urmă, nu e important decît să fie la televizor, nici nu mai contează emisiunea la care aspiră. Se ambiţionează să intre în legătură cu divinitatea, pe care o asociază cu televiziunea. Mai mult decît un film despre televiziune, aş spune că Reality e un film despre public.

Aniello Arena este un actor de teatru bun şi are o biografie aparte. Cum aţi lucrat cu el?

Aniello Arena lucrează de 12 ani într-o trupă de teatru dintr-un penitenciar. Mulţi spun că este un actor neprofesionist, dar eu îl consider un actor complet pentru că a avut un succes imens cu turneele pe care le-a făcut cu piese excepţionale şi foarte grele. Să nu uităm că a stat 20 de ani în închisoare şi acest lucru m-a făcut să mă ataşez foarte tare de el. E o mare forţă. Ziua filma, iar seara se întorcea în detenţie.

Ce reacţie a avut cînd a văzut filmul?

A fost foarte fericit şi a simţit că i-a reuşit personajul, iar filmul i-a dat ocazia să-şi confirme talentul ca actor. I-a plăcut Reality foarte mult.

Spuneţi că filmul este o fabulă. Unde s-ar situa graniţa dintre fantezie şi realitate?

Cred că impactul lor vizual, imaginea, trasează graniţa dintre cele două. Eu am lucrat ca asistent de imagine o perioadă, iar experienţa aceasta este pentru mine una profund emoţională mai ales în relaţia cu personajele mele sau cu planurile secvenţă. Orice poveste din film, dacă vorbim în cazul acesta despre Reality, se traduce vizual prin cîteva elemente faţă de care realitatea nu ar părea credibilă. De asemenea, ca regizor, trebuie să fii aproape de actori, pentru că o cameră de filmat e o experienţă unică care îi implică pe toţi cei din platoul de filmare.

Aţi avut ocazia să vedeţi filme româneşti recente?

Din păcate, nu am văzut decît filmele lui Cristian Mungiu. Am văzut 432 şi mi-a plăcut foarte mult căci, prin transpunerea cinematografică a unei drame personale, Mungiu realizează portretul unei societăţi. După mine, filmul e o metaforă. Mi-a plăcut la fel de tare şi După dealuri, care reuşeşte să ilustreze conflictul uman şi problema binelui şi a răului. E un film extraordinar de puternic, îmi place enorm şi felul în care Mungiu îşi filmează personajele. E un gen de cinema care mă impresionează. 

interviu realizat de Roxana CĂLINESCU 

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic